Politiikka

Leppä: Suomi sai mitä haki ja Marin hoiti neuvottelut hyvin

"Viljelijät saavat vakautta ja pitkäjänteisyyttä työlleen", ministeri arvioi.
Jaana Kankaanpää

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) on tyytyväinen EU-huippukokouksen tuloksiin maatalouden osalta.

"Saavutimme pitkän ajan tavoitteemme eli että maatalouden ja maaseudun rahat säilyvät, saamme hyvän pohjan tulevalle cap-uudistukselle ja että viljelijät saavat vakautta ja pitkäjänteisyyttä työlleen eli tietävät, mitä tuleman pitää", Leppä kommentoi tiistaina MT:lle.

"Marin sai meille hyvän tuloksen ja ansaitsee kiitoksen", Leppä suitsutti pääministeri Sanna Marinia (sd.).

Leppä tähdentää, että neuvottelujen lähtökohta oli huono ja korostaa nyt tyytyväisyyttään kokonaispakettiin. Se tarkoittaa EU:n monivuotista rahoituskehystä, elpymisrahoja ja kansallisia kirjekuoria. Hän huomauttaa, että rahaa tuli itse asiassa tavoiteltua enemmän, kun Itä- ja Pohjois-Suomi sai harvan asutuksen perusteella 100 miljoonan euron kohderahan.

Myös muuta nyt sovittua rahoitusta on kytketty vahvasti ilmastoon eli Lepän mukaan rahaa voitaisiin käyttää maatalouden ja maaseudun hyödyksi esimerkiksi MTK:n ilmastokartan kautta.

Leppä piti hyvänä myös tulevaan maatalousuudistukseen liittyvää kahden vuoden siirtymäaikaa, sillä se tukee tuotannon suunnitelmallisuutta.

Leppä kokousti Brysselissä yhtä aikaa päämiesten kanssa omassa maatalousministerien kokouksessaan, mutta ei osallistunut huippukokoukseen.

Vaikka naapurikabinetissa saavutettu tulos on hänestä hyvä, Suomen nettomaksuosuus EU:lle säilyy silti jatkossakin mojovana.

"Kyllä, kyllä, ei se muutu nyt eikä tule muuttumaan."

Lue lisää

Ilmastoviisasta maa- ja metsätaloutta sekä muuta maankäyttöä kehittäviin hankkeisiin 103 miljoonaa euroa – asetus määrärahan käytöstä lausunnoille

Maatalouden sähkövero laskee Suomessa – "Päätös palvelee maatalouden parempaa kannattavuutta"

Valkohäntäpeuroja on vähennettävä

Hanhinyrkin tavoittelemat lintupellot haukkaisivat ison loven viljelyalaan muuttoreitin varrella