Antti Lindtman: "Puheista voi olla lyhyt matka tekoihin – poliittinen väkivalta ei saa rantautua Suomeen" - Politiikka - Maaseudun Tulevaisuus
Politiikka

Antti Lindtman: "Puheista voi olla lyhyt matka tekoihin – poliittinen väkivalta ei saa rantautua Suomeen"

Perussuomalaisten valtuutettu Pekka Kataja joutui kotonaan törkeän väkivallan uhriksi. Poliisi selvittää, onko rikoksen motiivi poliittinen.
Lari Lievonen
Pekka Katajan murhan yritys on siirtynyt KRP:n tutkittavaksi.

Kansanedustaja ja SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman ottaa kolumnissaan kantaa poliittiseen väkivaltaan. "Demokratian tärkeä kulmakivi on, että mielipiteen voi ilmaista vapaasti ja poliittiseen toimintaan saa osallistua vailla pelkoa väkivallasta. Tästä on pidettävä kaikin voimin kiinni", Lindtman kirjoittaa.

"Viime päivinä olemme saaneet lukea, että Perussuomalaisten jämsäläinen valtuutettu ja kansanedustajan avustaja Pekka Kataja on omassa kodissaan joutunut vakavan väkivallan uhriksi. Tapaus on järkyttävä ja tuomittava. Mikäli teolla on ollut poliittinen motiivi, on se erityisen tuomittavaa."

"Poliisi on ollut niukkasanainen, emmekä tiedä tapauksesta vielä kaikkea. Siksi on tärkeää, että asia selvitetään perinpohjaisesti ja syylliset saatetaan vastuuseen teostaan."

Jämsässä viime perjantaina tapahtuneen teon esitutkinta on siirtynyt keskusrikospoliisille (KRP). Rikosnimike on nyt murhan yritys tapahtumien kulkuun liittyvien yksityiskohtien vuoksi.

Teosta epäiltynä on etsitty kahta miestä. Kataja epäilee, että tekijät ovat äärioikeistolaisia.

"On päivänselvää, että poliittinen väkivalta ei saa rantautua Suomeen. Jokainen tapaus horjuttaa osaltaan uskoa vapaaseen demokratiaan ja sananvapauteen. Siksi tällaisen ilmiön edessä yhteiskunnan on oltava luja ja päättäväinen", Lindtman painottaa.

"Tällainen toiminta on pystyttävä lopettamaan välittömästi."

Hänen mukaansa toinen vakava ja viime aikoina lisääntynyt ilmiö on virkavaltaan sekä esimerkiksi ensihoidollisissa tehtävissä työskenteleviin kohdistuva väkivalta tai väkivallalla uhkailu.

"On erittäin hälyttävää, jos väkivalta kohdistuu yhteiskuntamme auttajiin ja pelastajiin. Myös tähän on puututtava tiukasti ja ilmiön kitkemiseksi on esimerkiksi pikaisesti selvitettävä rangaistustasojen nostamisen mahdollisuutta."

Lindtmanin mielestä väkivalta on usein seurausta vastakkainasettelusta ja kärjistyneistä asenteista.

"On hyvä muistaa, että meillä kaikilla, mutta erityisesti poliittisilla toimijoilla, on vastuu yhteiskunnallisen ilmapiirin kehityksestä. Puheet ja puhetavat vaikuttavat kiistatta ympäröivään yhteiskuntaan ja yhteiskunnassa vallitseviin asenteisiin. Puheista voi olla lyhyt matka tekoihin."

Lue Lindtmanin koko kolumni

Pekka Katajan pahoinpitelyn tutkinta siirtyi KRP:lle, tutkimusnimikkeenä murhan yritys – ''Olen satavarma, että tälle on poliittinen syy ja että syylliset löytyvät äärioikeistosta"

Lue lisää

Perheihminen Antti Lindtman kuvailee miten homma sujuu päiväkodilla: "Ensin letkulla huuhdotaan pahimmat kurat jo oven ulkopuolella"

Demareiden ryhmäpuheenjohtaja ymmärtää opposition koronatuskaa: "Viikkotolkulla kansalaisten kodeissa nähtiin ruuduilta kuvaa viidestä ministeristä"

Kahden äänen päässä pääministerin salkusta – Antti Lindtman kuvailee itseään kuudenneksi kenttäpelaajaksi ja tukee Sanna Marinia: "Kun Sanna syksyllä valitaan puheenjohtajaksi, puolueessa johtoon on astunut uusi sukupolvi"

Stoppi väkivallalle