Politiikka

Yhdysvaltain presidentinvaalit ratkaistaan näissä vaa´ankieliosavaltioissa

Joe Biden on nykäissyt selkeän johtoaseman Donald Trumpiin. Voittaakseen presidenttiehdokkaan on saatava yhteensä vähintään 270 valitsijamiestä.

Ensi viikon tiistaina 3. marraskuuta järjestettävissä Yhdysvaltain presidentinvaaleissa vastakkain ovat istuva presidentti Donald Trump (republikaanit) sekä Joe Biden (demokraatit).

Kummallekin puolueelle on vakiintunut suhteellisen vahva peruskannatus omalla alueellaan.

Republikaanit on suosituimpia maaseutuvaltaisissa osavaltiossa Yhdysvaltain "sydänmailla" maan keskiosissa sekä eteläisissä osavaltioissa.

Demokraattien kannatuksen selkärangan muodostavat itä- ja länsirannikkojen suuret asutuskeskukset.

Presidentti valitaan valitsijamiesvaalilla, jossa osavaltiossa eniten ääniä saanut ehdokas saa taakseen osavaltion kaikki valitsijamiehet. Valitsijamiesten määrä on suhteessa osavaltion väkilukuun.

Voittaakseen presidenttiehdokkaan on saatava yhteensä vähintään 270 valitsijamiestä.

Presidentin valinta ratkeaa käytännössä niin sanotuissa vaa'ankieliosavaltioissa, joita on 2000-luvulla ollut kaikista 50 osavaltiosta tusinan verran.

Mielipidetutkimuksia analysoiva yhdysvaltalainen verkkosivusto FiveThirtyEight julisti edellisten, vuoden 2016 presidentinvaalien alla vaa'ankieliksi Coloradon, Floridan, Iowan, Michiganin, Minnesotan, Nevadan, New Hampshiren, Pohjois-Carolinan, Ohion, Pennsylvanian, Virginian ja Wisconsinin osavaltiot.

Trumpin voitto demokraattien Hillary Clintonista perustui menestykseen useimmissa näistä osavaltioista.

Suurten järvien teolliset osavaltiot, niin kutsuttu Yhdysvaltain ruostevyöhyke, oli pitkään pääasiassa demokraattisen puolueen hallussa.

Neljä vuotta sitten Trump käänsi itselleen Michiganin, Wisconsinin ja Pennsylvanian sekä runsasväkisen Ohion.

Myös asukasluvultaan ja sitä kautta valitsijamiesäänissä merkittävä Florida oli ratkaiseva Trumpin valinnassa.

Edellä mainitut osavaltiot ovat jälleen suurennuslasin alla ensi viikon presidentinvaaleissa.

Mielipidetiedusteluissa Joe Biden on nykäissyt selkeän johtoaseman Trumpiin.

Bideniä pidetään vahvana ennakkosuosikkina, mutta Trumpin peli ei ole vielä pelattu.

Trumpin toivo uudelleenvalinnasta roikkuu lukuisista vaa'ankieliosavaltioista saavutettavien niukkojen voittojen varassa.

Perinteisesti republikaanien vahvaa kannatusaluetta olleet Georgian ja Arizonan osavaltiot ovat gallupien valossa kääntymässä uusiksi vaa'ankieliksi.

Biden on ollut eräissä gallupeissa Trumpin kanssa tasaväkinen jopa suuressa Texasin osavaltiossa, joka on republikaanien ikiaikainen valtalinnake.

Asiakysymyksistä yhdysvaltalaisia kiinnostavat nyt eniten talous, terveydenhuolto, korkeimman oikeuden tuomarinimitykset, koronavirusepidemia sekä väkivaltainen rikollisuus.

Neljä vuotta sitten äänestäjiä kiinnostivat eniten talous, terrorismi, ulkopolitiikka, terveydenhuolto sekä aseenkanto-oikeus.

Maahanmuuton ja ulkopolitiikan painoarvo äänestäjien silmissä on huomattavasti pudonnut neljän vuoden takaisesta.

Yhdysvaltain presidentinvaalit käydään kiristyneessä yhteiskunnallisessa ilmapiirissä keskellä vakavaa koronavirusepidemiaa.

Todettuja koronavirustartuntoja maassa on jo lähes 9 miljoonaa ja viruksesta aiheutuneita kuolemia yli 230 000.

Lue lisää

Joe Biden: Donald Trumpin hallinto ei ole ollut vastahakoinen vallanvaihdon aloittamisessa – Trump ja Biden eivät ole vieläkään puhuneet

Biden aloitti ministerivalintojensa julkistamisen eilen – kaikki ehdokkaat ovat toimineet Obaman hallinnossa

Trump valmis aloittamaan vallanvaihtoprosessin, mutta ei myönnä vaalitappiotaan – Biden: "Elintärkeä askel sujuvan vallansiirron kannalta"

Medialähteet: Biden nimeämässä pitkäaikaisen neuvonantajansa tulevan hallintonsa ulkoministeriehdokkaaksi