Löydä ehdokkaasi: MT:n vaalikoneessa koko maan kuntavaaliehdokkaat
Politiikka

Lepomäki tyrmää Vanhasen ehdotuksen tutkimusrahastosta – "Ongelma on, ettei Suomea pidetä tarpeeksi houkuttelevana maana investoinneille"

Kokoomuksen Elina Lepomäki ei lämpene myöskään valtiovarainministeri Matti Vanhasen ehdotukselle yritysverotuksen muuttamiseksi.
Petteri Kivimäki
Kokoomuksen varapuheenjohtaja, kansanedustaja Elina Lepomäki pitää tutkimusrahoitusta suurempana ongelmana sitä, että vakavaraiset yritykset investoivat Suomen rajojen ulkopuolelle.

Kokoomuksen varapuheenjohtaja, kansanedustaja Elina Lepomäki ei pidä valtiovarainministeri Matti Vanhasen (kesk.) ehdottamaa valtion T&K-sijoitusrahastoa järkevänä.

Matti Vanhanen kertoi Maaseudun Tulevaisuudessa tänään, että aikoo esittää huhtikuun budjettikehysriihessä 10 miljardin sijoitusta kymmeneksi vuodeksi tutkimuksen, kehityksen ja innovaatioiden (TKI) lisäämiseen,. Sillä saataisiin Vanhasen mukaan Suomen talous selvästi nykyistä kovempaan kasvuun.

Satsausta varten tulisi Vanhasen esityksessä luoda T&K-pankki tai -rahasto, jolla saadaan yli vaalikausien ulottuva sitoumus TKI-rahoitukseen. Toinen mahdollisuus olisi sopia vähintään kahden vaalikauden budjettimomentista, jota ei voisi poliittisesti muutella.

"Suomessa on krooninen investointivaje, mutta se johtuu ensisijaisesti siitä, ettei Suomi ole tarpeeksi houkutteleva kohde pitkäjänteiselle, kasvavalle yritystoiminnalle. Se näkyy esimerkiksi siinä, että vakavaraiset suomalaiset suuryhtiöt kyllä investoivat, mutta pääasiassa Suomen ulkopuolella", Lepomäki sanoo.

Lepomäen mukaan Suomi tarvitsee toki myös julkisia T&K-panostuksia, korkeakoulujen pääomitusta ja perustutkimusta.

"Nämä satsaukset kuitenkin valuvat kuin pisara hanhen selästä, jos kaupallistamisen ongelmille ei tehdä mitään", Lepomäki uskoo. 

Lepomäki ei lämpene myöskään Vanhasen esittämälle yhteisöverouudistukselle. Vanhanen ehdotti yhteisöverotuksen jakamista kahteen osaan. Yritykseen jätettäviä voittovaroja verotettaisiin nykyistä alemmalla, esimerkiksi 15 prosentin verokannalla. Sen sijaan osinkoja ja yrityksestä ulosjaettavia voittovaroja verotettaisiin nykyistä 20 prosentin veroastetta kireämmin. Pitkällä aikavälillä muutos olisi Vanhasen mukaan kustannusneutraali.

"Miksi voitot pitäisi jättää alhaisemman verotuksen vuoksi kyseiseen yritykseen, vaikka niille saisi paremman tuoton muualta? Vanhasen mallissa on riski, että varat jätetään yritykseen parkkiin korkean osinkoveron vuoksi, vaikka niille olisi tehokkaampi käyttökohde muualla", Lepomäki toteaa tiedotteessa.

Lepomäen mukaan tuottavuus ja ketterä talous edellyttäisivät tehokkaita pääomamarkkinoita ja kannustavaa verotusta, riippumatta siitä, investoiko omistaja tietyn yrityksen sisällä vai sen ulkopuolella.

Vanhasella on Lepomäen mukaan myös hyviä ehdotuksia.

"Peukut osakesäästötilin laajentamiselle, T&K-verovähennyksille ja puheelle talouskasvusta. Saa tehdä", Lepomäki kannustaa.

Lue lisää:

Matti Vanhanen satsaisi hulppeat kymmenen miljardia velkarahaa tutkimukseen ja tuotekehitykseen, joilla talous pitäisi kääntää nousuun

Lue lisää

MTV:n kysely: Noin puolet äänestää kuntavaaleissa samaa puoluetta kuin viime eduskuntavaaleissa, puolueesta epävarmoja yhä kolmannes

Puolueet: Vihapuhe vähentänyt osalla halua asettua ehdolle kuntavaaleissa – naiset kohteina miehiä useammin

Saarikko myöntää, että perussuomalaisten kanssa käydään maakunnissa tiukka taisto: "Me emme tarjoa peruutuspeiliin katsovaa nostalgiaa, joka ei voi olla enää totta"

Onko poikkeusaika vähentänyt sinunkin juomistasi? Viinin lipittely nousi väkevien ohi, mutta suomalaisten alkoholinkulutus on alimmillaan vuosikymmeniin