Politiikka

Historiallinen elpymispaketti läpi eduskunnassa äänin 134–57 – kokoomuksen Risikko yllätti vastustajien leirissä

Eduskunta hyväksyi Euroopan unionin elpymispaketin odotetusti 2/3 enemmistöpäätöksellä. Metsäteollisuus tervehti ratkaisua tuoreeltaan oikeana.
Markku Vuorikari
Eduskunnan pitkään odotettu äänestysratkaisu liittää Suomen osaksi EU:n elpymispakettia.

Metsäteollisuus ry:n toimitusjohtaja Timo Jaatinen kommentoi MT:lle toivovansa sitä, että päätös toisi Suomelle painoarvoa EU:ssa.

"Ymmärrys on ollut valitettavasti vähäistä pohjoismaista talousmetsänhoitoa ja sen erityispiirteitä kohtaan. Toivottavasti liittyminen pakettiin auttaa, mutta on vaikea arvioida mitä olisi tapahtunut, jos paketti olisi kaatunut. Nämähän ovat kuitenkin eri asioita."

Jaatinen pitää ratkaisussa tärkeänä sitä, mihin rahoja konkreettisesti käytetään: investointeihin, ei kulutukseen.

"Meillä on tiekartta kohti hiilineutraaliutta vuona 2035, mihin elpymisrahaa kannattaa käyttää. Metsäteollisuutta pitää sähköistää ja päästä eroon fossiilisista polttoaineista kokonaan. Metsien kasvun parantamiseen kannattaa sijoittaa", Jaatinen jatkaa.

MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila katsoo, että EU:n monivuotinen budjetti ja elvytyspaketin hyväksyminen ovat pala, joka Suomen eduskunnan on nieltävä (mt.fi 6.5.).

"Elvytyspaketin hyväksymisen jälkeen on saatava kotimaan rivit suoriksi, jotta maamme sana painaa ja vaikuttaa EU:n historiallisessa suunnanmuutoksessa", Marttila kirjoittaa.

EU:n yhteisen maatalouspolitiikan uudistus on kalkkiviivoilla. "EU:n toimielimiltä tarvitaan kompromissi kesällä, jotta maatalousyrittäjä saa ansaitsemansa rahat säädyllisesti vuonna 2023. Kansallisissa päätöksissä ja järjestelmien virittämisessä menee oma aikansa."

EU:ssa tulisi Marttilan mukaan löytää sopu kolmesta suuresta säädöskokonaisuudesta. "Kuinka suuri osuus rahoista suunnataan ympäristö- ja ilmastotoimiin? Miten siirretään rahaa suurilta tiloilta pienille? Kuinka rajusti turvepeltojen viljelyä rajoitetaan? Saadaanko ympärivuotiseen kasvipeitteisyyteen joustoja?"

Päätöksen hyväksymiseen tarvittiin kahden kolmasosan enemmistö annetuista äänistä, joten hallituspuolueiden äänet eivät yksinään riittäneet, vaan tukea tarvittiin myös opposition puolelta.

Keskustan ryhmästä vastaan äänestivät Hannu Hoskonen ja Tuomas Kettunen. Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Kurvisen mukaan eduskuntaryhmä käsittelee ryhmän elpymispakettilinjasta livenneitä edustajia kohtaan mahdollisesti kohdistettavia sanktioita lähipäivinä.

"Ryhmä käsittelee asiaa lähipäivinä. Palataan asiaan sen jälkeen. Tässä vaiheessa tähän asiaan ei ole enempää kommentoitavaa", Kurvinen sanoi STT:lle.

Kokoomuksesta ei-äänen antoivat Heikki Autto, Markus Eestilä, Janne Heikkinen, Timo Heinonen, Terhi Koulumies, Mia Laiho, Paula Risikko, Wille Rydman, Janne Sankelo ja Heikki Vestman. Pia Kauma ja Kari Tolvanen äänestivät tyhjää.

Perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit sekä Nyt-liikkeen Harry Harkimo ja perussuomalaisista erotettu Ano Turtiainen äänestivät myös vastaan.

Päätettävänä oli EU:n 750 miljardin euron elpymispaketin sekä seitsenvuotisen budjetin, eli noin 1 074 miljardin euron kohtalo. Suomen kanta on merkittävä, sillä jos yksikin jäsenmaa jättää omien varojen päätöksen hyväksymättä, kokonaisuuden eteneminen keskeytyy.

Tähän mennessä 20 jäsenmaata 27:stä on vienyt hyväksymisprosessin loppuun asti.

Juttua päivitetty tiistai-iltapäivän aikana.

Jukka Pasonen
Lue lisää

Puhemies esittää, että STM korjaa sote-lainsäädännössä olevan kirjoitusvirheen

Eduskunta hyväksyi maahantulomallin – Ano Turtiaisen hylkäysehdotus ei saanut kannatusta

Metsä on aarreaitta

Sote-valiokunta puoltaa 21 hyvinvointialueen ja viiden yhteistyöalueen perustamista