Politiikka

IL: Pääministeri Marinin ruokaostoksia kustannetaan verovaroin – kuitit salattu

Valtioneuvoston kanslian mukaan etu on ollut kaikkien pääministerien käytettävissä. Kuittien salaus herättää kuitenkin hämmennystä.
Kari Salonen
Sanna Marin on ensimmäinen Kesärannassa vakituisesti asunut pääministeri Mari Kiviniemen jälkeen.

Iltalehti kertoo verkkosivuillaan että pääministeri Sanna Marinin (sd.) ruokaostoksia on maksettu verovaroin noin 300 euron arvosta kuukaudessa. Ruokaetu perustuu Valtioneuvoston kanslian tulkintaan, jonka mukaan pääministerillä ja hänen perheenjäsenillään on oikeus aamiaiseen ja kylmiin aterioihin hänen yöpyessään kesärannassa.

VNK:n mukaan sama etu on ollut saatavilla kaikilla pääministereillä, mutta samassa mittakaavassa sitä ei ole käytetty ainakaan Paavo Lipposen (sd.) pääministerikauden jälkeen. Aamiaisoikeuden katsotaan kumpuavan ministeripalkkiolain kuudennesta ja seitsemästä pykälästä, jotka sanovat, että pääministeri asuu valtion talossa, johon liittyvät kustannukset rahoitetaan valtion toimesta ja että ministereille korvataan tehtävän hoidosta aiheutuneet ylimääräiset kohtuulliset kulut.

Kummassakaan näistä pykälistä ei kuitenkaan mainita suoraan ruokakulujen korvaamista.

Mielenkiintoisen laintulkinnasta tekee myös se, että laissa Tasavallan presidentin palkkiosta on identtinen pykälä valtion kustantamasta asunnosta ja sen kunnossapitoon, lämmitykseen ja valaistukseen, sisustukseen sekä tarpeellisen henkilökunnan palkkaukseen liittyvien kulujen kattamisesta.

Presidentti maksaa aamiaistarvikkeensa iltalehden mukaan kuitenkin itse.

Myös päätös kuittien salaamisesta herättää ihmetystä. VNK:sta salaamista selitellään yksityisyyden suojalla ja pääministerin turvallisuudella – Ensimmäinen estäisi julkaisemasta mitä on ostettu, toinen taas mistä. Epäselväksi kuitenkin jää, miten aamiaistarvikkeet voivat olla samaan aikaan viran kannalta olennaisia ja siksi verovaroin kustannettavia sekä yksityisyyden suojan piirissä.

Iltalehden tietojen mukaan laskut olisi lisäksi salattu pian sen jälkeen, kun keskustan entisen puheenjohtaja Katri Kulmunin valtiovarainministerinä saamista viestintäkoulutuksista nousi kohu vuosi sitten kesäkuun alussa.

Viime vuosina suhtautuminen julkisen vallan toimijoiden rahankäytön epäselvyyksiin on ollut tiukkaa. Esimerkiksi Kulmuni erosi noin 50 000 euron viestintäkoulutuksen aiheuttaman epäselvyyden vuoksi ministerinvirastaan. Tapauksesta aloitettiin, myös rikostutkinta, joskaan Kulmunia ei epäilty rikoksesta.

Parhaillaan käynnissä on myös selvitys Valtiontalouden tarkastusviraston pääjohtajan Tytti Yli-Viikarin rahankäytöstä. Yli-Viikari oli käyttänyt runsaasti rahaa esimerkiksi stailauspalveluihin ja erilaisiin seminaarimatkoihin.

Länsinaapurissa Ruotsissa silloinen varapääministeri Mona Sahlin joutui eroamaan tehtävästään käytettyään virkaluottokorttiaan yksityisten menojen kattamiseen. Sahlin nousi takaisin hallitukseen vuonna 1998 ja hänet valittiin puolueensa puheenjohtajaksi vuonna 2005.

Iltalehden jutun löydät täältä.

Lue lisää

Pääministeri Sanna Marin Kuntaliiton paneelissa: Koronakulut korvataan kunnille täysimääräisesti, pidän siitä huolta

Vasemmisto johtaa pian kaikki Pohjoismaita, mutta yhtä reseptiä sen elpymiselle ei ole ollut – tutkija: "Paluuta vanhaan mahtiasemaan ei ole"

MTK:n Juha Marttila vinkkaa: Tarkkaile tätä, kun hallitus kertoo ilmastopäätöksistä

Hallituspuolueet löysivät sovun päästövähennyksistä – katso budjettiriihen tiedotustilaisuus kello 15 tästä