Politiikka

Roskan reitit ja kulkeutuminen merellä ovat usein tuntemattomia – Nyt meriroskan seikkailuja pääsee seuraamaan lähes reaaliajassa

Suomen ympäristökeskus on mukana hankkeessa, jossa selvitetään Itämerellä ja Jäämerellä ajelehtivan roskan reittejä.
Ilkka Lastumäki/SYKE
Syken tutkija Pinja Näkki laski meriroskapoijun matkaan 05. kesäkuuta 2021 Syken merentutkimusalus Arandalta. Syke pyytää ottamaan yhteyttä Syken merikeskukseen, jos löytää kuvassa näkyvän poijun rannalta. Merellä ajelehtivan poijun voi antaa jatkaa matkaansa.

Roskan reiteistä ja kulkeutumisesta merellä saadaan tänä kesänä uutta tietoa. Asiasta kertoo Suomen ympäristökeskus (Syke) tiedotteessaan.

Syken Pohjoiset meriroskat -hanke lähettää kaksi meriroskapoijua keräämään tietoa roskan reiteistä ja kulkeutumisesta merellä.

”Pohjoisella Jäämerellä tavattavista meriroskista suuri osa on peräisin eteläisemmiltä leveysasteilta, erityisesti Euroopasta. Niiden tarkkoja reittejä ja kulkeutumista ei vielä tunneta hyvin. Siksi poijut tuottavat arvokasta lisätietoa", kertoo pohjoisesta meriroskayhteistyöstä vastaava Syken erikoistutkija Hermanni Kaartokallio tiedotteessa.

Itämeren meriroskapoiju laskettiin matkaan 05. kesäkuuta 2021 Syken merentutkimusalus Arandalta. Arktinen poiju lähetetään matkaan Huippuvuoren länsipuolelta 23.–27. kesäkuuta Norjan Polaari-instituutin tutkimusalukselta.

Meriroskan reittejä pääsee seuraamaan tänä kesänä lähes reaaliajassa kansainvälisen Plastic in a Bottle -hankkeen verkkosivuilla. Hankkeessa selvitetään, miten tuulet ja merivirrat kuljettavat kelluvaa meriroskaa pohjoisilla merillä.

Roskat voivat Kaartokallion mukaan pysyä pinnalla kauan ja ajelehtia pitkiäkin matkoja virtausten ja tuulen mukana.

Syke on mukana hankkeessa, jonka yhteistyökumppaneihin kuuluvat myös Arktisen neuvoston mertensuojelutyöryhmän (Pame) sihteeristö Islannissa ja Norjan Polaari-instituutti. Hanke kestää vuoden 2021 loppuun.

Lue lisää

Kipsiralli ei korjaa peltojen perusongelmaa

Ympäristöliike muutti maailmaa 1970-luvulla – nykyisellä ilmastoliikkeellä on takanaan samanlaista yhteiskunnallista voimaa

Aarre paljastaa mielenkiintoisia yksityiskohtia hämähäkeistä: Tiesitkö, että niillä on useimmiten yhtä monta silmää kuin jalkaakin ja ne näkevät samanaikaisesti eteen, ylös sekä sivuille?

Rahtialukset purkavat yhä laillisesti jätteitään Itämereen – Suomessa laadittiin ohjeet, jotta alukset hyödyntäisivät satamien jätteenkeräystä