Politiikka

Suomen kartta on edelleen keskustanvihreä – kokoomus otti komentoonsa etelän suuret kaupungit

Pääministeripuolue SDP:lle kuntavaalitulos oli kohtuullinen. Perussuomalaiset voitti, mutta paljon gallupeja vähemmän.
Timo Filpus
Keskustan valta-asema Tampereen pohjoispuolisessa Suomessa ei murtunut. Perussuomalaisten kuntavaalijytky jäi tulematta.

Sunnuntaina käydyissä kuntavaaleissa maakuntien Suomen perinteistä valtapuoluetta keskustaa haastettiin maaseudulla voimakkaammin kuin vuosikymmeniin.

Haasteen esitti oppositiopuolue perussuomalaiset, joka on viimeisten kahden vuoden aikana johtanut erilaisissa gallupeissa keskustaa järjestään useilla prosenttiyksiköillä.

Kuntavaalijytky jäi kuitenkin tulematta ja Suomen kartta säilyi keskustanvihreänä. 14,9 prosentin kannatuksen saanut keskusta kärsi vaalitappion suhteessa edellisiin, vuoden 2017 kuntavaaleihin, mutta nosti kannatustaan edellisistä eduskuntavaaleista.

Maaseutukunnissa keskustan valta-asema säilyi huomattavan vahvana kautta maan. Keskusta menetti kärkipaikkansa 13 kunnassa, mutta hallitsee edelleen suurimpana 187 kuntaa. Myös valtuutettujen määrällä mitattuna keskusta on selkeästi Suomen suurin kuntapuolue.

Maakuntakeskuksissa keskustan menestys oli vaihtelevampaa. Seinäjoella ja Oulussa puolue menetti kannatuksestaan useita prosenttiyksikköjä, mutta onnistui pysymään suurimpana. Jyväskylässä keskustan kannatus laski ja puolue jäi neljänneksi. Kuopiossa, Mikkelissä ja Joensuussa puolue saavutti vaalivoitot.

Etelä-Suomen väkirikkailla alueilla ja suurissa kaupungeissa puolueen kannatus oli vähäistä.

Perussuomalaiset sai 14,5 prosentin kannatuksen ja nosti kannatustaan peräti 5,6 prosenttiyksiköllä edellisistä kuntavaaleista. Vahvinta perussuomalaisten kannatus oli Pohjois-Satakunnan ja Pohjois-Pirkanmaan maaseudulla.

Tästäkin huolimatta perussuomalaisten vaalitulos oli kokonaisuutena pettymys, sillä ennen vaaleja julkistetuissa puoluekannatusgallupeissa puolue paistatteli peräti kakkossijalla kokoomuksen jälkeen ja SDP:n edellä, lähes 20 prosentin kannatusluvuissa.

Perussuomalaisten kannatusta taittoi todennäköisesti ennätyksellisen alhainen äänestysprosentti, 55,1. Erityisen laiskasti ihmiset äänestivät Itä-Suomessa.

Kokoomus saavutti kuntavaaleissa selkeän vaalivoiton 21,4 prosentin kannatuksella.

Samalla puolue otti kerralla komentoonsa kaikki Etelä-Suomen suuret kaupungit. Alkavalla nelivuotiskaudella Helsingin, Tampereen ja Turun pormestarit ovat kaikki kokoomuslaisia. Puolue on suurin myös Espoossa ja Vantaalla.

Kokoomus voitti pääkaupungin herruuden selvällä erolla kakkoseen, vihreisiin. Pääkaupungin uudeksi pormestariksi nousee Juhana Vartiainen (kok.). Tampereella pormestariksi palaa Anna-Kaisa Ikonen (kok.) ja Turussa tehtävässä aloittaa Minna Arve (kok.).

Kokoomus on näiden kuntavaalien jälkeen entistäkin selkeämmin suurimpien kaupunkiseutujen äänitorvi siinä, missä keskusta on sen peilikuvana maakuntakeskusten, pikkukaupunkien ja maaseudun puolue.

SDP:n kuntavaalit menivät kohtuullisesti. Puolue oli toiseksi suurin 17,7 prosentin kannatuksella.

Lievänä pettymyksenä vaalitulosta voi demareille pitää. SDP hävisi pääministeri Sanna Marinin kotikaupungin Tampereen kokoomukselle vain 26 äänellä. Myös Vantaan menettäminen porvareille kirpaisee.

SDP:lle perinteisesti vahvoissa teollisuuskaupungeissa puolue menestyi vaihtelevasti. Lieksassa, Varkaudessa ja Raumalla SDP menetti paljon kannatustaan, mutta Jämsässä vain vähän. Äänekoskella demarit hieman nosti suosiotaan. Valonpilkahdus SDP:lle oli paluu kärkisijalle Jyväskylässä. Myös Helsingissä puolueen kannatus nousi.

Vihreät kärsi tuntuvan vaalitappion ja sai 10,6 prosenttia annetuista äänistä. Vihreiden kannatus laski kautta linjan niin maaseudulla, maakuntakeskuksissa kuin etelän suurissa yliopistokaupungeissakin.

Maria Ohisalon joukoilla on peiliin katsomisen paikka, sillä vahvimmalla kannatusalueellaan Helsingissäkin vihreät jäi alle 20 prosenttiin. Vihreät menetti myös ykkössijan Jyväskylässä ja putosi kolmanneksi SDP:n ja kokoomuksen taakse.

Vasemmistoliitto sai 7,9 prosenttia äänistä ja kärsi vaalitappion. Puolue vahvistui Helsingissä ja säilytti asemansa yliopistokaupungeissa Turussa, Tampereella ja Jyväskylässä. Toisaalta puolue kärsi musertavia vaalitappioita perinteisillä vahvoilla tukialueillaan Pohjois-Suomessa. Vasemmistoliitto menetti muun muassa historiallisesti ykkösasemansa Kemissä.

RKP:n kannatus säilyi vakaalla viiden prosentin tasolla. Kristillisdemokraatit kärsi vaalitappion. Uusista tulokkaista Liike Nyt keräsi 1,6 prosentin kannatuksen.

Lue lisää

Paikallinen demokratia toimii

Paine kasvaa PS:n puheenjohtajakisassa

HS-gallup: Kokoomus noussut suosituimmaksi puolueeksi, perussuomalaisten kannatus laskussa

Lehmä ja turve ilmasto-ongelmien syylliset television vaaliohjelmissa