Politiikka

Hyviä uutisia EU:n viljelijöille: elintarvikevientiä hiertänyt 17 vuoden valtiontukiriita Yhdysvaltojen kanssa saatiin päätökseen

WTO:n mukaan eurooppalainen Airbus ja amerikkalainen Boeing ovat saaneet miljardien edestä kilpailua vääristäviä tukia.
Mike Wilson
Yhdysvaltalaisten soijapapujen tuonti EU:hun on lisääntynyt viime vuosina. Kuvassa soijapelto Yhdysvalloissa.

EU ja Yhdysvallat ovat päässeet sopuun vuosia maiden välejä hiertäneestä kauppakiistasta, joka on koskenut EU-maiden ja Yhdysvaltojen lentokonevalmistajille, eurooppalaiselle Airbusille ja amerikkalaiselle Boeingille, maksamia tukia.

EU ja Yhdysvallat ovat määränneet toisilleen viime vuosina rangaistustulleja. Yhdysvalloille myönnettiin toissa vuonna oikeus asettaa tullikorotuksia eurooppalaisille tuontituotteille 7,5 miljardin dollarin arvosta. Viime vuoden lopulla EU sai vastaavan oikeuden.

Nyt aikaansaatu yhteisymmärrys keskeyttää vastatoimet viideksi vuodeksi.

Alkuviikosta saavutettu sopimus on erittäin hyvä merkki transatlanttiselle yhteistyölle ja viljelijöille, Euroopan parlamentin maatalousvaliokunnan puheenjohtaja Norbert Lins kommentoi tiedotteessa.

Boeing-Airbus-tukikiista on vaikeuttanut elintarvikevientiä Euroopasta. Viime vuosien aikana noin 17 prosenttia EU:n elintarvikeviennistä on suuntautunut Yhdysvaltoihin.

Esimerkiksi juustojen vienti EU:sta Yhdysvaltoihin väheni viime vuonna kymmenen prosenttia edellisvuodesta. Myös alkoholijuomien vienti on kärsinyt merkittävästi.

”Airbus-Boeing-kiistan loppu antaa toivoa, että viljelijät Euroopassa ja Yhdysvalloissa voivat tulevaisuudessa viedä korkealaatuisia tuotteitaan pelkäämättä, että heitä häiritään eri alojen kauppakiistojen vuoksi”, Lins kertoi.

EU:n toiveena on ollut jo pitkään, että osapuolet voisivat neuvotella asiasta. Tulliriita on kestänyt jo 17 vuotta. Maailman kauppajärjestö WTO on arvioinut, että kyseessä on pisin kauppasuhteisiin liittyvä nokittelu sen historiassa.

”Tämä avaan uuden luvun suhteeseemme, koska siirrymme oikeusriitojen ajasta yhteistyöhön”, EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen totesi.

Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden osallistui tiistaina huippukokoukseen von der Leyenin ja Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Charles Michelin kanssa.

Lentokonevalmistajia koskevan riidan lisäksi EU ja Yhdysvallat keskustelivat presidentti Donald Trumpin määräämistä tulleista eurooppalaiselle alumiinille ja teräkselle. Tästä asiasta ei kuitenkaan saavutettu vielä neuvotteluratkaisua.

Lue lisää

Presidentti Niinistö maalailee yhdysvaltalaislehdessä kuvaa huippukokouksesta Helsingissä vuonna 2025 – presidentti haluaa elvyttää "Helsingin hengen"

EU:n tuore maatalousuudistus ohjaa entistä enemmän varoja pienille tiloille sekä ilmasto- ja ympäristötoimenpiteisiin – turvemaat menevät erityissyyniin

Helena Petäistö kehuu Yhdysvaltain presidentin ulkopolitiikkaa: "Jopa bysantin oikkupussi Erdogan vaikutti lähes 'alamaiselta' Bidenin edessä"

Thank you, Mr. President!