Politiikka

Vihreät ja keskusta jatkavat kahdestaan vääntöä budjettiriihessä ilmastokirjauksesta – 0,2 miljoonaa päästötonnia jakaa linjat

Keskusta istutti entisen pääministerin ja ympäristövaliokunnan puheenjohtajan Juha Sipilän käymään neuvotteluja.
Petteri Kivimäki
Keskustan valtiovarainministeri, puheenjohtaja Annika Saarikko nosti ilmastoasiassa ja päästöleikkauksessa neuvotteluja keskustan puolelta vetämään entisen pääministerin

"Kyse on taakanjakosektorin päästöjen vähentämisestä ja sen kirjauksesta", selvitti pääministeri Sanna Marin (sd.) sitä, mistä budjettiriihessä vielä kiikastaa.

Taakanjakosektoriin kuuluvat maankäyttö ja muun muassa liikenne.

Pääministeri Marinin tilanneanalyysin perusteella päästövähennysten kirjauksessa haetaan nyt kompromissia 0,2 miljoonan päästötonnin osalta. Suomen koko päästövähennystavoite hiilineutraaliksi pääsemiseksi vuoteen 2035 mennessä on 11 miljoonan hiilidioksiditonnin päästöjen leikkaus.

Koko hallitusviisikko puheenjohtajineen jatkaa yhteisiä neuvotteluja, kun se on saanut vihreiltä ja keskustalta kompromissiesityksen kiistaa aiheuttaneesta kirjauksesta.

"Aikatauluna on huomisaamu (torstai-)", Marin jatkoi.

Pääministeri Marin kertoi budjettiriihen neuvotteluissa jaetun ja haetun erilaisia kompromisseja jo lukuisiin asioihin. Nyt on vihreiden ja keskustan vuoro esittää kirjaus hiertävästä asiakohdasta.

"Jos tahtoa on, yhteisymmärrys löytyy", Marin arveli optimistisesti.

Yksityiskohtia valtion tulo- ja menoarviosta Marin ei vielä paljastanut. Valtiovarainministeriön pohjaesityksessä valtion menojen loppusumma on 63,2 miljardia euroaja uutta velkaa valtion on tarkoitus ottaa 6,7 miljardia euroa alijäämäisen budjetin kattamiseen.

Keskustan valtiovarainministeri, puheenjohtaja Annika Saarikko nosti ilmastoasiassa ja päästöleikkausneuvotteluja keskustan puolelta vetämään entisen pääministerin, nykyisen kansanedustajan ja eduskunnan ympäristövaliokunnan puheenjohtajan Juha Sipilän.

Vihreät haluavat jonkinlaisen kansallisen päästökaupan varmistamaan hiilineutraalisuuden toteutumisen aikataulussa. Keskusta puolestaan vastustaa kansallista ratkaisua asiassa.

Sipilä ja vihreiden kansanedustaja Emma Kari taittoivat peistä samasta aiheesta tiistaina illalla Ylen A-studiossa.

Lue lisää aiheesta: MT:n tiedot: Budjettiriihi juntturassa – neuvottelut venyvät ainakin torstaihin

Lue lisää

Kääriäinen: Puolueiden yhteistyö on yhä hankalampaa – "luottamus politiikassa on ehtynyt ja lyhytnäköinen peli voimistunut"

MT-gallup: Lähes 27 prosenttia suomalaisista tahtoisi Sanna Marinin myös seuraavan hallituksen pääministeriksi, mutta vielä useampi miettii yhä kantaansa

Marinin maltti meni

Keskustan ryhmänjohtaja puolustaa pääministerin kurmoottamaa kulttuuriministeriä ja kehottaa Marinia johtamaan hallitusta