Politiikka

Vihreiden Iiris Suomela odottaa maatalouden päästöasioihin tarvittavan lisätoimia – metsäasioissa kasvatustavat esille hakkuumäärien lisäksi

Vihreiden Maria Ohisalon sijaiseksi nimitetty Iiris Suomela ei halua syyllistää viljelijöitä vaan poliitikoita.
MARJA SEPPALA
Iiris Suomela nousee sijaistamaan vihreiden puheenjohtajaa Maria Ohisaloa todennäköisesti loka-marraskuusta alkaen.

Vihreiden puheenjohtajaa ja sisäministeri Maria Ohisaloa vanhempainvapaalla sijaistava Iiris Suomela arvelee, että maatalouteen tarvitaan vielä lisää toimenpiteitä päästöjen vähentämiseen.

"Vaikuttaa siltä, että maatalouden puolelle lisätoimia vielä tarvitaan. Meillä on maatalouden CAP-uudistus edessä ja siinä on keskeistä varmistaa, että tuemme kestäviä viljelytapoja ja ylipäätään toimia, jotka vähentävät päästöjä", Suomela sanoo.

Suomela mainitsee maa- ja metsätalousvaliokunnan vierailun Ilkka Herlinin tilalle, jossa Herlin esitteli tutkittuja keinoja maatalouden päästöjen vähentämiseksi ja hiilinielujen vahvistamiseksi.

"Se on viimeisin inspiroima esimerkki, josta myös valiokunnassa on innostuttu. Tällaisia innostavia esimerkkejä tarvitaan monilta eri aloilta maatalouden sisältä, jotta kokonaisuutta saadaan vietyä kestävämpään suuntaan."

Hiilineutraalin Suomen vaatimat päätökset on määrä tehdä tulevina kuukausina. Iso osa toimista saatiin Suomelan mukaan kasaan jo ilmastoriihessä, mutta tutkijat arvioivat vielä kokonaisuutta. Jos lisätoimia tarvitaan, ne tehdään pian.

"Mitä pidempään uudistuksia lykätään sitä vaikeampia niistä tulee", Suomela sanoo.

Metsäasioissa Suomela ei ota tarkemmin kantaa EU:n metsää koskeviin esityksiin. Hän toteaa, että biodiversiteettia ja ilmastotavoitteita on saatu nostettua hyvin esiin, sekä saatu tasapainotettua metsänomistajien ja metsäteollisuuden toiveita EU:n suuntaan. Hän ei ota kantaa ovatko hakkuumäärät liian suuria.

"Hakkuumäärien lisäksi olennaisia ovat myös hakkuutavat. Jatkuvan kasvatus voisi metsänomistajan kannalta tuottaa myös parempia tuloksia kuin nykyiset hakkuutavat."

Vihreiden puoluevaltuuskunnan kokouksessa puhunut vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Emma Kari ihmetteli voimakkaasti, ettei maataloudelle asetettaisi omaa päästövähennystavoitetta. Suomela ei varsinaisessa puheessaan kosketellut asiaa, vaan puhui yleisemmin ilmastoasioista ja Britannian brexitin tuomista haasteista.

Suomela sanoo, ettei maatalouden tai metsätalouden harjoittajia pidä syyllistää päästökysymyksissä. Syyllisiä tilanteeseen ovat poliitikot.

"Poliitikot eivät ole onnistuneet tarttumaan edes niihin ratkaisuihin, joita viljelijät ja yritykset ovat tarjonneet. MTK on esittänyt 3 eri skenaariota, joilla voidaan mennä ilmastokestävästi eteenpäin. Me olemme nostaneet esiin keskimmäistä, joilla saavutettaisiin noin kolmanneksen päästövähennys."

Suomelan mukaan poliitikkojen pitäisi tarttua maataloudelta itseltään tuleviin ehdotuksiin, ja antaa niille tukea.

"Ei ole maanviljelijän tai kenenkään tavallisen ihmisen vika, jos politiikka on epäonnistunut. Jos tuet, ohjaavat väärään suuntaan, verotus ohjaa väärään suuntaan eikä ole edes kunnon mahdollisuuksia toimia kestävästi, poliitikkojen on se ratkaistava."

Lue lisää

Turvepeltojen päästöt iso kysymysmerkki

Eduskunnassa koronatartuntoja – elinkeinoministeri ja vihreiden varapuheenjohtaja kertovat tartunnoistaan Twitterissä

Metsien tulevaisuus näyttää hyvältä

Maatalouden hätään löydettävä ratkaisut