Politiikka

Maaseudulla asuvien tyytymättömyys Yleen kasvanut roimasti – MT:n kyselyssä 40 prosenttia suomalaisista kertoo jäävänsä ilman vastinetta Yle-maksulle

Suomalaisista yli puolet on tyytyväisiä Ylen ohjelmiin.
Jarkko Sirkiä
Ylen oman viime vuonna tehdyn kyselyn mukaan 77 prosenttia kansasta on melko tai hyvin tyytyväinen Ylen tarjontaan.

Suomalaisista yli puolet on tyytyväisiä Ylen ohjelmiin ja palveluihin ja he tuntevat saavansa katetta Yle-verolle, Maaseudun Tulevaisuuden tuore kysely kertoo.

Lähes 40 prosenttia kansasta ei kuitenkaan saa mielestään riittävästi katetta maksulle. Lähes kymmenesosa ei osaa sanoa asiaan kantaansa.

Gallupin kysymykseen: "Saatko Ylen ohjelmista ja palveluista mielestäsi riittävästi vastinetta maksamallesi Yle-verolle?" vastasi lokakuun puolivälissä runsaat tuhat henkilöä.

Maaseudulla asuvat saavat mielestään Ylen ohjelmista ja palveluista selvästi vähemmän katetta kuin taajamissa ja kaupungeissa asuvat. Maaseutumaisissa kunnissa tyytymättömiä Yleen on 58,5 prosenttia, kun viime vuonna vastaavassa kyselyssä osuus oli 46 prosenttia. Siten tyytymättömien osuus on kasvanut vuodessa yli 12 prosenttiyksikköä. Toissa vuonna tyytymättömiä oli 51 prosenttia.

Pääkaupunkiseudulla asuvista 61 prosenttia on tyytyväisiä Yleen ja maaseutumaisissa kunnissa asuvista 31 prosenttia eli ero on 30 prosenttiyksikköä.

Kaupunkimaisissa ja taajaan asuvissa kunnissa noin puolet vastaajista kokee saavansa vastinetta Yle-verolle.

Miehet ovat hieman tyytyväisempiä Yleen kuin naiset, ero on pari prosenttiyksikköä.

Puoluekannoittain tarkasteltuna ero on erittäin suuri perussuomalaisten ja muiden puolueiden kannattajien välillä. Perussuomalaisista 22 prosenttia on tyytyväisiä Yleen ja 73 prosenttia tyytymättömiä. Kaikissa muissa puolueissa tyytyväisten määrä ylittää 50 prosenttia. Tyytyväisimpiä ovat kristillisdemokraatit, vihreät, sosialidemokraatit ja vasemmistopuolueen kannattajat.

MT-gallupin teki Kantar TNS Agri. Koko vastaajajoukon vastausten virhemarginaali on kolme prosenttiyksikköä suuntaansa. Osaotosten tulokset ovat suuntaa-antavia.

Ylen hallituksen puheenjohtajan Matti Apusen mukaan maaseudulla asuvien Yleen tyytymättömien osuus ja osuuden yli 12 prosenttiyksikön kasvu on hämmentävän suuri.

"Tieto pitää ottaa vakavasti ja tutkia tilannetta, mutta ilman yksilöintiä ei voi sanoa, mistä muutos johtuu."

Näkemykseen sisältyy Apusen mukaan usein tietyn ohjelman tai uutisten aikaansaama reaktio lähellä gallupin ajankohtaa, mutta siihen sisältyy kuitenkin paljon muutakin.

Perussuomalaisten suhtautuminen Yleen on Apusen mukaan valitettavaa mutta ei yllätä. Hänen mukaansa puolue on ollut pitkään varsin kriittinen Yleä kohtaan.

Ylen oman viime vuonna tehdyn kyselyn mukaan 77 prosenttia kansasta on melko tai hyvin tyytyväinen Ylen tarjontaan ja 20 prosenttia melko tai erittäin tyytymätön. Tämän vuoden tulossa olevan kyselyn tietojen ei pitäisi merkittävästi muuttua viime vuodesta. "Nämä luvut poikkeavat MT-gallupin luvuista selvästi myönteisempään suuntaan", Apunen huomauttaa.

Hän toteaa kuitenkin, ettei kummankaan kyselyn tuloksiin voi olla kovin tyytyväinen, sillä Ylen kyselyssäkin viidennes kansasta ei ole Ylen tiedonvälitykseen tyytyväistä. "Tähän on varmasti paljon erilaisia syitä, perustelut vaihtelevat paljon. Ne täytyy kammata huolellisesti läpi."

MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila vaati viime vuoden marraskuussa korjausliikettä Ylen journalismin sisältöön. "Journalismi on ideologisesti värittynyttä. Kattaus asiantuntijoita on lähetyksissä kovin kummallinen", Marttila syytti MTK:n valtuuskunnan kokouksessa Seinäjoella.

Yleiskeskustelussa maa- ja metsätaloutta koskevia sisältöjä arvosteltiin laajasti asenteellisiksi ja vaadittiin jopa Yle-veron lakkauttamista.

Marttilan mukaan kritiikki pitää ottaa tosissaan, kun perinteisesti myönteisesti Yleen suhtautunut maaseudun väki on saanut tarpeekseen.

Lue lisää

Yle oli jälleen vuoden siteeratuin media STT:n uutisissa – MT kärkikymmenikössä

SDP ja keskusta: Hallitus on toimintakykyinen – "On sopinut kaikki ne asiat, mistä sen on täytynytkin sopia"

TV-ohjelmia tehdään uusin säännöin, vaikka katsoja ei sitä huomaisi – "Kuvauspaikkojen löytäminen ja lupien saaminen on monta sataa prosenttia hankalampaa kuin ennen"

Yle: STM ehdottaa koulujen siirtämistä etäopetukseen