Politiikka

Puoluejohtajat kiristäisivät rokotustahtia – MT:n ja MTK:n puheenjohtajapaneelissa perussuomalaisten Purra vastusti rokotepassin laajentamista

Keskustan puheenjohtajan Annika Saarikon mukaan pikkujouluja ja yleisökokoontumisia on nyt syytä välttää.
Jaana Kankaanpää
MT:n päätoimittaja Jouni Kemppainen ja MT:n toimittaja Eija Mansikkamäki kyselivät Antti Lindtmanin (sd.), Iiris Suomelan (vihr.), Annika Saarikon (kesk.), Riikka Purran (ps.) ja Petteri Orpon (kok.) käsityksiä koronatoimista.

MT:n ja MTK:n järjestämään aluevaalipaneeliin osallistuivat puolueiden puheenjohtajat Annika Saarikko (kesk.), Petteri Orpo (kok.) ja Riikka Purra (ps.). Lisäksi mukana ovat vihreiden puheenjohtajan sijainen Iiris Suomela sekä SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman.

Juontajina toimivat MT:n päätoimittaja Jouni Kemppainen ja MT:n toimittaja Eija Mansikkamäki.

Aluehallintavirasto on antanut jälleen suosituksen kiristyvistä turvatoimista koronaviruksen ehkäisemistä varten. Lindtmanin mukaan koronarajoitusten höllentäminen syksyllä ei ollut virhe.

Toimia täytyy säätää sen mukaan, että jos tilanne on helpompi, rajoituksia vähennetään, ja jos tilanne pahenee, täytyy miettiä, miten toimia kiristetään, Lindtman sanoo.

"Rajoituksia ei noudateta, ellei niitä välillä löysätä. Ei millään muulla rajoituksella ole väliä paitsi sellaisella, jota ihmiset haluavat noudattaa", Saarikko sanoo.

Saarikon mukaan valmius kolmannen rokotteen antamiselle on oltava. Myös Lindtmanin mielestä kolmas rokotekierros on järjestettävä.

"Jos ja kun ihminen päättää, että käy hakemassa rokotteen, niin sen pitää olla helposti saatavilla. Pandemia ei ole ohi Suomessa ennen kuin se on ohi koko maailmassa. Pitää varmistaa, että rokotekattavuus saadaan tarpeeksi korkealle koko maailmassa", Suomela toteaa.

Kaikkien panelistien mielestä koronarokotteen rokotustahtia on nopeutettava.

Orpo korostaa rokotepassin ja koronatodistuksien hyödyntämistä. Hänen mukaansa rokottautuminen olisi nopeutunut, jos nämä välineet olisivat olleet jo keväästä asti käytössä.

Riikka Purra sen sijaan toteaa, että perussuomalaiset ei kannata rokotepassin laajentamista.

"Rokotteen ottaminen on vapaaehtoista. Täytyy kohdistaa toimia niitä henkilöitä kohtaan, jotka eivät ole vielä rokotetta ottaneet", Purra sanoo ja huomauttaa, että eri ihmiset ovat jättäneet rokotuksen ottamatta eri syistä.

Suomelan mukaan tärkeä kysymys on, miten yhä useammat saataisiin haluamaan ottaa rokotteen.

"Rokotteen ottaminen ei estä viruksen levittämistä tai sairastumista. Se estää vakavaa tautimuotoa tehokkaasti. Virus pyyhkii ylitsemme, oli meillä rokote tai ei", Purra sanoo.

Myös Saarikko toteaa, että rokotteen ansiosta tautimuoto on lievempi ja sairastuessaan ihminen ei levitä virusta eteenpäin.

"Korostan luottamusta viranomaisiin ja luottamusta toinen toisiimme. Kyllä näillä kaikilla toimilla on merkitystä, sillä muuten emme olisi saaneet tartuntamäärää painumaan alaspäin", Saarikko sanoo.

Suomela ja Orpo ovat kiinnittäneet huomiosta maskien vähentyneeseen käyttöön. Orpon mielestä päättäjiltä tarvitaan vahva viesti siitä, että maskia tulisi käyttää. Suomelan mukaan maskia kyllä käytetään silloin, kun on pakko.

Lindtman huomauttaa, että ei pidä myöskään yliarvioida maskien ja koronatodistuksen vaikutusta.

Panelisteista kukaan ei ole sitä mieltä, että koulujen pitäisi siirtyä takaisin etäopetukseen. Pikkujoulukaudesta Suomela ja Saarikko toteavat, että pikkujouluja ei pitäisi järjestää. Saarikon mukaan valtioneuvosto on kehottanut olemaan järjestämättä pikkujouluja.

Lue lisää

Enemmistö Ylen kyselyyn vastanneista kansanedustajista kannattaa koronapassin ulottamista työpaikoille – eniten vastustusta perussuomalaisissa

Kansalaisaloite koronapassista luopumiseksi etenee eduskuntaan

Kaikilta Suomeen saapuvilta matkustajilta edellytetään jatkossa koronatodistus tai testi

STM: Koronatilanne on vakava – pelkkä korkea rokotuskattavuus ei riitä tartuntojen laskemiseen, vaikka rokottamattomat kuormittavat sairaanhoitoa