LÖYDÄ EHDOKKAASI: MT:n vaalikoneessa koko maan aluevaaliehdokkaat
Politiikka

Keskustan puheenjohtajavaaliin osallistunut Ilkka Tiainen avautuu, miksi hän lähti ovet paukkuen puolueesta ja perusti uuden: "En voinut hyväksyä rangaistustoimia"

Ilkka Tiainen osallistui 2020 keskustan puheenjohtajakisaan ja oli pian sen jälkeen perustamassa uutta puoluetta, joka lähtee vaaleihin yli 200 ehdokkaan listalla.
Kari Salonen
Ilkka Tiainen on ehdolla Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueella perustamansa VKK:n listoilla. Tiainen sai ennen joulua syytteen koronatestistä kieltäytymisestä.

Uutena yrittäjänä tammikuun lopussa pidettäviin aluevaaleihin osallistuu Valta kuuluu kansalle eli VKK, jonka perustivat viime vuonna perussuomalaisista erotettu kansanedustaja Ano Turtiainen sekä Ilkka Tiainen, Jarno Vähäkainu ja Suvi Ahonen.

VKK on saanut näkyvyyttä muun muassa maahanmuuttovastaisuudella ja rokotuskielteisyydellä. Molemmat teemat istuvat kehnosti aluevaalien pirtaan, eikä uuden tulokkaan puolueohjelmasta löydy yhtymäkohtia hyvinvointialueiden teemoihin. Silti se osallistuu vaaleihin mittavasti 204 ehdokkaan voimin.

”Kyllä poliittisen puolueen on osallistuttava vaaleihin. Olen viisi vuotta yrittänyt selittää itselleni, mitä sote tarkoittaa eivätkä edes lääkärit ole osanneet siihen vastata”, Tiainen sanoo.

Tiainen sanoo pelkäävänsä, että monissa kunnissa hyvin hoidettu terveydenhuolto heikkenee ja terveydenhuoltoa aletaan yksityistää.

”Lisäksi kunnan ketteryys ja kyky sorvata menojaan heikkenee, koska soten vuoksi puolet budjetista lähtee pois. Säästökohteista jää jäljelle isoimpana koululaitos. Se on väärin”, hän sanoo.

Toissasyksynä Ilkka Tiainen osallistui keskustan puheenjohtajavaaliin. Viime vuonna hänet valittiin Alavuden kunnanvaltuustoon keskustan listoilta, mutta jo samana vuonna hän jätti keskustan. Tiainen kertoo syynä olleen, että keskusta tuki EU:n elvytyspakettia.

”Lisäksi en voinut hyväksyä keskustan rangaistustoimia puoluekurin nimissä kahteen kansanedustajaan, Hannu Hoskoseen ja Tuomas Kettuseen, jotka vaativat perustuslain kunnioittamista.”

Hän kertoo jääneensä keskustassa mielipiteineen yksin, mikä oli lopullinen niitti.

"En voinut kuitenkaan erota heti, sillä kunnallisvaalien ehdokasasettelu oli lyöty jo lukkoon. Tämä onnistui vasta ensimmäisessä kunnallisjärjestön kokouksessa.”

Eniten kaunoja VKK:n keskeisillä hahmoilla luulisi silti olevan perussuomalaisten kanssa, sillä Turtiainen erotettiin puolueen eduskuntaryhmästä vuonna 2020, kun hän oli julkaissut pilkkaavan tviitin poliisiväkivallan uhrina kuolleesta yhdysvaltalaisesta George Floydista. Lisäksi vaaliasioista vastaava James Hirvisaari erotettiin perussuomalaisista vuonna 2013.

Tiainen kokee, että heidän vastustajiaan ovat kaikki perustuslain puolustamisesta lipsuneet puolueet. Näin hänen mielestään on tehty monissa asioissa, kuten Uudenmaan sulussa 2020, elpymispaketissa, koronapassissa sekä elinkeinoelämän ja liikkumisen rajoittamisessa.

Puolue lähtee Tiaisen mukaan aluevaaleihin minimaalisella budjetilla, ja jokainen maksaa vaalikulunsa itse.

”Meillä on 3000–4000 jäsentä, jotka maksavat jäsenmaksua parikymppiä vuodessa. Keneltäkään ulkopuoliselta ei vielä ole saatu rahallista avustusta”, Tiainen katkoo siipiä huhuilta, jonka mukaan puoluetta tukisi taloudellisesti VKK:n maailmankatsomuksen jakavia liike-elämän vaikuttajia.

Vaaliasioista vastaava Hirvisaari vahvistaa Tiaisen kommentit.

”Puolue kustantaa yleisjulisteet koko maahan, mutta esimerkiksi alueilla olevat kuvajulisteet ehdokkaat maksavat itse.”

Pienpuolueille on aluevaaleissa luvassa hippusia, jos Ylen ennen vuodenvaihdetta tekemä gallup osuu kohdalleen. Kyselyn pienin noteerattu puolue, Liike Nyt, saisi 2 prosenttia äänistä. Sen alla on kuitenkin vielä ryhmä ”muut” ääniosuudella 1,8 prosenttia.

Osa tästä joukosta on mukana sitoutumattomina tai erilaisilla yhteislistoilla, mutta valtaosa nojaa johonkin puolueeseen.

Puoluerekisterissä on kaikkiaan 22 puoluetta, ja niistä vailla eduskuntapaikkoja on 12. Mukaan mahtuu jo kotvan aikaa sinnitelleitä, kuten Suomen Kommunistinen Puolue, Avoin Puolue, Eläinoikeuspuolue ja Feministinen puolue.

Lue lisää:

Lähestyvä äänestys elpymispaketista tuonut kansanedustajille poikkeuksellisen viestitulvan

Video: Keskustan Annika Saarikko, Petri Honkonen ja Ilkka Tiainen haastoivat Katri Kulmunin

Ano Turtiaisen uusi puolue keräsi tarvittavat kannatusilmoitukset

Lue lisää

Seiska: Suomen ensimmäinen koulusurmaaja on ehdolla aluevaaleissa – surmasi uhrinsa rautalapiolla

Aluevaaleissa äänestänyt nyt 16,3 prosenttia äänioikeutetuista

Aluevaaleissa ehdolla satoja sairaanhoitajia, lähihoitajia ja muita sote-ammattilaisia – maa- ja metsäalan ehdokkaita toista sataa

Merijärven ainoa ehdokas vaatii sote-asemia ja liikkuvia palveluita pikkukuntiin sekä joustavaa rahanjakoa