Politiikka

Animalia vaatii kieltämään kalojen tainnuttamisen hiilidioksidilla

Vaatimus on osa järjestön Kalarakas-kampanjaa.
Sanne Katainen
Suomessa kasvatetusta ruokakalasta lähes 95 prosenttia on kirjolohta.

Animalia vaatii tulevaa hallitusta kieltämään kalojen hiilidioksiditainnutuksen, jossa kala tainnutetaan hiilidioksidipitoisessa vedessä ennen verestystä.

Järjestön mukaan tainnutus voi kestää lohella jopa kuusi minuuttia. Kansainvälinen eläintautijärjestö (OIE), sekä Euroopan elintarviketurvallisuuskeskus (EFSA) ovat todenneet sen olevan kalojen hyvinvoinnin kannalta muita menetelmiä huonompi.

Suomessa kasvatetusta noin 13 miljoonasta kilosta ruokakalaa lähes 95 prosenttia, eli noin 12 miljoona kiloa on kirjolohta, kertoo Luonnonvarakeskus omilla nettisivuillaan.

“Eläinsuojelulaki ja se asetukset ovat uudistumassa. Lakiuudistuksen aikana hallituksen tulee sitoutua säätämään kalojen hiilidioksiditainnutus kielletyksi", kommentoi kampanjavastaava Veikko Lahtinen. "Samalla on selvitettävä kansainvälisten esimerkkien avulla, mitkä tainnutusmenetelmät olisivat soveltuvia korvaamaan hiilidioksiditainnutuksen ja millaisia investointitukia hiilidioksiditainnutuksen kielto voisi edellyttää.”

Norjassa kalojen hiilidioksiditainnutus on kielletty laissa vuodesta 2007 alkaen.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Puhdasta järvikalaa? Kansallispuistosta saadun lohen vatsasta paljastui toistakymmentä tupakantumppia

Animalian Erja Laakkonen ei tapa edes itikoita – "Kannanhoidollista metsästystä on vaikea ymmärtää"

Animalian uusi puheenjohtaja haluaisi eroon häkkikasvatuksesta "Eläinsuojelulakia pitäisi uudistaa nykyistä kunnianhimoisemmin"