Kommentti: Juha Sipilän hallituskausi oli RKP:lle kuin neljän vuoden painajaisuni - Kolumnit - Maaseudun Tulevaisuus
Kolumni

Kommentti: Juha Sipilän hallituskausi oli RKP:lle kuin neljän vuoden painajaisuni

Oppositiokokemuksen viehätys katosi nopeasti: "RKP:n kentältä rupesi nopeasti tulemaan viestejä, että hallituksessa on sittenkin parempi olla."

Juha Sipilän (kesk.) pääministerikausi 2015–2019 oli ruotsalaiselle kansanpuolueelle RKP:lle kuin neljän vuoden painajaisuni.

Painajaismainen nelivuotisjakso oli kuitenkin täyttä totta: RKP oli oppositiossa.

Ikuiseksi hallituspuolueeksi kutsutulle RKP:lle tilanne oli outo. Puolueen edellinen oppositiokokemus oli kaukaa viime vuosituhannelta. RKP oli hallituksen ulkopuolella maaliskuusta 1978 toukokuuhun 1979 – ja vieläpä omasta tahdostaan. Pär Stenbäckin tuolloin johtama RKP lähti pääministeri Kalevi Sorsan (sd.) toisesta hallituksesta kesken kauden.

Puolue tajusi nopeasti, että hallituksessa on paljon kivempaa kuin oppositiossa. Itse aiheuttamansa oppositiojakson jälkeen RKP pyrki ja pääsi jokaiseen hallitukseen vuoteen 2015 asti.

Myös vuonna 2015 RKP pyrki lujasti hallitukseen. Puolueen silloinen puheenjohtaja Carl Haglund sai kuitenkin huomata, että Juha Sipilä oli hahmotellut kokoonpanon, johon RKP:llä ei ole asiaa.

"Vuosikymmenten mittaisen hallitustaipaleen aikana RKP:ssä pohdittiin silloin tällöin, että oppositiokokemus voisi tehdä puolueelle hyvää. Sipilän hallituksen aloitettua toimintansa RKP:n kentältä rupesi nopeasti tulemaan viestejä, että hallituksessa on sittenkin parempi olla", RKP:n sisäpiiriläinen kertoo.

Sama sisäpiiriläinen myöntää, että RKP:n ja Sipilän hallitukseen kuuluneiden perussuomalaisten yhteiselo ei välttämättä olisi ollut ongelmatonta.

"Perussuomalaisia silloin johtanut Timo Soini ei RKP:tä kuitenkaan oppositioon työntänyt. Kyllä sen teki hallituksen muodostaja Juha Sipilä. Jos Sipilä olisi halunnut RKP:n mukaan, siihen päätökseen olisi joutunut tyytymään myös Soini."

Lue myös:

Ruotsalaisen kansanpuolueen tavoitteista yksi menee ylitse muiden: "Hallituspaikka on RKP:lle välttämätön"

Oppositio on koettu, uudet näkökulmat on hankittu – "RKP:n pitää olla hallituksessa – nyt ja aina"

"RKP on käytännössä ainoa väylä kuntapolitiikkaan Vöyrillä" – Elina Ihamäki-Närkki on suomenkielisen kylän valtuutettu vahvasti ruotsinkielisessä kunnassa

"RKP ei ole pelkkä kielipuolue" – Madelene Lindqvist: "Ruotsin kielen vaalimiseen tarvitaan yhteinen tahto ja muitakin puolueita"

Lue lisää

Oppositio jättää välikysymyksen talous- ja työllisyystavoitteiden hylkäämisestä

Paine puolueiden sisällä kasvaa

Mikko Alkiolla on henkilökohtainen syy olla kiinnostunut soteuudistuksesta: "Sairastuin vakavaan sydänlihastulehdukseen"

Mikko Alkio erosi keskustasta, kun puolue käänsi selkänsä Juha Sipilälle – "Tekeillä oleva soteuudistus olisi karmea virhe"