LÖYDÄ EHDOKKAASI: MT:n vaalikoneessa koko maan aluevaaliehdokkaat
Kolumni

Susisaagan jännittävin osuus vasta edessä

Jatko­kysymys kuuluu, ketkä kaikki valittavat.

Asetus suden kannanhoidollisesta metsästyksestä vahvistettiin tämän viikon tiistaina. Heti samana päivänä Suomen riistakeskus tiedotti, että poikkeuslupahaku on auki. Poikkeuslupahakemukset tulee jättää viimeistään 20. joulukuuta.

Ei oo hoppu hyväks eikä kiire kunniaks, sanoo vanha suomalainen sananlasku. Poikkeuslupahakemuksia lienee jo valmisteltu ja jos ei ole, kiirettä pitää. Paljon aikaa ei valmistelulle jää, sillä maanantaina on viimeinen päivä jättää hakemus.

Riistakeskuksen mukaan hakemukset pyritään ratkaisemaan joulukuun aikana. Tavoitteena on, että luvat olisivat lainvoimaisia niin, että metsästys tapahtuu ennen suden lisääntymisaikaa.

Kannanhoidollisen metsästyksen poikkeusluvat voidaan panna toimeen 30 päivän valitusajan ja tiedoksiantoajan jälkeen. Tiedoksiantoaikaa on kolme päivää sähköisenä toimitetuissa luvissa ja seitsemän päivää postitse toimitetuissa.

Asetusmuistiossa metsästysajan takarajaksi on linjattu 15. helmikuuta.

Tämän susisaagan jännittävin osuus on vasta edessäpäin. Poikkeus­lupia varmasti haetaan ja monilla alueilla tullaan pettymään, koska 20 suden metsästys voidaan kohdistaa enintään neljään laumaan tai reviirin merkanneeseen pariin.

Jännittävin osuus liittyy siihen, kuinka moni myönnetyistä poikkeusluvista saa lainvoiman.

Ennustajalle ei kannata euroja uhrata sen selvittämiseksi, mahdetaankohan luvista valittaa. Varmasti valitetaan. Jatko­kysymys kuuluu, ketkä kaikki valittavat.

Luonnonsuojeluliitto Tapiola totesi omassa asetusta koskevassa lausunnossaan, ettei kannanhoidolliseen metsästykseen ole laissa säädettyjä tai tieteellisiä perusteita. Lienee selvää, että Tapiola tulee valittamaan ja vaatimaan lupien täytäntöön­panokieltoa.

Myös Luonnonsuojeluliitto kertoi tiedotteessaan, että liitto joutuu harkitsemaan oikeustoimia lupiin, jotka on annettu lainvastaisilla tai riittämättömillä perusteilla.

WWF:n mukaan kannanhoidollisen metsästyksen salliminen uhmaa lakia, eikä esitystä olisi saanut hyväksyä. Järjestö harkitsee kantelua päätöksestä.

Kiirettä tulee pitämään Riistakeskuksessa ja hallinto-oikeuksissa vuodenvaihteen tienoilla.

Kirjoittaja on MT:n erätoimittaja.

Ennustajalle ei kannata euroja uhrata sen selvittämiseksi, mahdetaankohan luvista valittaa.

Lue lisää

Elokapinan ja Luonto-Liiton eilen keskeyttämät hakkuut jatkuvat tänään normaalisti – Metsähallitus: "Meillä oli hyvät maltilliset keskustelut"

Kaikista susiluvista valitettiin hallinto-oikeuksiin – valittajat vaativat metsästykseen myönnetyille poikkeusluville myös täytäntöönpanokieltoa

Ontuva susi lopetettiin Kurikassa – "Suden vammaan ei epäillä liittyvän rikosta"

Kyläkauppatukea myönnettiin 174 kyläkaupalle ja neljälle kauppa-autolle