Kiinteistön annetaan ennemmin lahota kuin muiden siitä nauttia - Kommentit - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Kommentit

Kiinteistön annetaan ennemmin lahota kuin muiden siitä nauttia

Suomessa on lähes 200 000 vajaakäyttöistä kiinteistöä

Vajaakäyttöisten maaseudun kiinteistöjen momentum on nyt, kun moni miettii, mihin voisi lähteä kaupungista lomaa viettämään. Koronaepidemia on saanut loma-asuntojen kysynnän uuteen nousuun.

Nyt voisi olla oikea hetki miettiä laajemmin maaseudun kiinteistöjen käyttöä.

Suomessa on vajaat 200 000 asumatonta pientaloa ja käyttämätöntä mökkiä, joihin katseet voisi kohdistaa.

Joukkoon mahtuu toki surkeassa kunnossa olevia home­pommeja, jotka pitäisi purkaa. Olisiko aika omistajien tehdä päätös ja hoitaa kiinteistön elinkaari kunnialla loppuun? Annetaanko todellakin kiinteistön ennemmin rappeutua kuin jonkun muun siitä nauttia? Kovin suomalaista.

Monet rantakohteista sijaitsevat kauniilla tonteilla. Jos vanhaa rakennusta ei voi kunnostaa, voisiko sen purkaa ja rakentaa tilalle jotain toimivampaa?

Osa tyhjillään odottavista kohteista on edelleen käyttökuntoisia, kun vain omistajat löytäisivät yhteisymmärryksen. Surullisimpia ovat niiden yksinäisten mökkien ja maatilojen pihapiirien kohtalot, jotka riitaisten perikuntien omistuksessa vain odottavat jotain.

Typerin vaihtoehto on jättää vajaakäyttöiset ja tyhjilleen jääneet kiinteistöt edelleen rappeutumaan. Niiden mukana lahoaa merkittävä siivu suomalaista varallisuutta.

Lue myös:

Mökkikaupan renessanssi tuo markkinoille uinuneita kohteita – Vajaakäytöllä olleille mökeille olisi kysyntää, kun vain myyjät saavat tehtyä luopumispäätöksensä

Lue lisää

Matti Vanhanen huolestui koronakriisin alkuvaiheessa mökkiläisiä kohtaan rakennetusta vastakkainasettelusta: "Hyvin varustellut mökit ovat kansalaisten turvapaikka"

Mökkikauppa käy kuumana – suurissa mökkikunnissa kesäkuussa jopa 75 prosenttia enemmän mökkikauppoja verrattuna vuodentakaiseen

Venäläisten mökkeilykulttuuri eroaa suomalaisten mökkeilystä – Tänä kesänä venäläiset puuttuvat mökkimaisemasta lähes täysin

Iskikö juhannuksena mökkikuume? Asiantuntija kertoo, mitä asioita moni ei muista huomioida mökkikaupoilla, vaikka kannattaisi