Kommentti

Rauman investointi käänsi Suomen suurimman sahaajan suunnan

Viime vuosina sellunvalmistajat ovat keskittyneet sulkemaan sahojaan.

Rauman sahainvestointi kääntää uuden sivun suomalaisessa sahateollisuudessa. Maamme suurin sahatavaran tuottaja Metsä Group sen enempää kuin muutkaan selluntuottajat eivät ole rakentaneet uutta sahaa aikoihin. Pikemminkin ne ovat kiireen vilkkaa pistäneet ovia säppiin. Tuotannon laajennuksia ovat tehneet yksityiset sahurit.

Metsä Groupin historiasta löytyy menneiltä vuosikymmeniltä hurja vuoristorata, jossa sahoja ensin ostettiin ja pian suljettiin kovalla tahdilla.

Konsernin edellisen pääjohtajan Kari Jordanin johtaman henkiinjäämiskamppailun aikana vuosina 2008–2009 sahoja suljettiin neljä, ja niiden mukana häipyi sahauskapasiteetista 540 000 kuutiota. Konsernin eloonjäämistä eivät sahat kuitenkaan ratkaisseet. Iso askel kohti valoa otettiin, kun Metsäliitto sai myytyä graafisten papereiden tuotannon Sappille vuoden 2008 lopussa.

Yhtä UPM:n tutuksi tekemää trendiä Rauman rakennushanke joka tapauksessa vahvistaa: konsernisahalle turvallinen paikka on sellutehtaan kyljessä.

Lue myös:

Rauman saha on jättiläinen, joka säikäytti kilpailijat – hakkuuluvut osoittavat, miksi

Lue lisää

Sellukauppa käy Kiinassa vilkkaasti – tuottajat ovat saaneet korotuksia pitkään pohjalla pysyneisiin hintoihin myös Euroopassa

"Ei kukaan sano, että Ruotsissa tai Saksassa poljetaan työntekijöiden oikeuksia" - kokoomuksen Petteri Orpo vakuuttaa, ettei paikallinen sopiminen ole työntekijälle haitaksi

Metsä Groupin eettisyysindeksi 84 prosenttia, tavoite on 100 prosenttia vuoteen 2030 mennessä

Aasian vapaakauppasopimus on historiallisen laaja - vaikutukset ehkä vaatimattomia