Kommentti

Mukava yllätys mökillä: viisi kiloa joutsenensontaa

"Viime kesänä joutsenet karistivat yllättäen silmissäni kaiken romantiikan sulistaan."

Vasta aikuisena huomasin, että kesäkotimme viereisessä järvessä uiskentelee ylväitä joutsenia. Ehkä ne ovat olleet siellä aina, mutta lapsuudessa keskityin lähinnä kuuntelemaan kuikkia ja bongailemaan silkkiuikkuja. Nyt ihailin rauhallisesti lipuvia valkoisia lintuja.

Viime kesänä joutsenet karistivat yllättäen silmissäni kaiken romantiikan sulistaan, kun ne päättivät tulla nautiskelemaan pihamaamme herkuista. Eräänä päivänä pihamaalta lapioitiin joutsenperheen jäljiltä viitisen kiloa sontaa. Sellainen iso muoviämpärillinen. Sama touhu jatkui pitkin kesää.

Pitkäkaulaiset naapurimme tuntuivat nauttivan myös marjapuskien seisovasta pöydästä. Viinimarjapensaista oli napsittu taitavasti jokainen punainen pallero, mutta lehtiin ei ollut yksikään nokka kajonnut.

Marjojen perään emme itkeneet, niitä kun on yli omien tarpeiden, mutta mustien miinojen välttelemisen pihanurmikolla jättäisin mieluusti väliin.

Kansallislintu lähivesissä luo kyllä juhlavan tunnelman, mutta toivottavasti jatkossa saamme pidettyä toisiimme kunnioittavan etäisyyden.

Lue lisää:

Pihalta ruokaa etsivät joutsenet voivat muuttua isoksi kiusaksi – pökäleitä jälkeensä jättävään ongelmaan on yksinkertainen ratkaisu

Lue lisää

Pihalta ruokaa etsivät joutsenet voivat muuttua isoksi kiusaksi – pökäleitä jälkeensä jättävään ongelmaan on yksinkertainen ratkaisu

Luonto on jatkuvassa muutoksessa

Joutsen lensi voimalinjaan ja sytytti peltoa palamaan Tohmajärvellä – pelastuslaitos sammutti palon, joka uhkasi levitä lähellä olleeseen metsään

Laulujoutsenet eivät vielä sotke viljelyksiä – kevätmuutto aikaistuu vuosi vuodelta