Kommentti

Marsiin mars, mars! Suunnattomat hankkeet lisäävät uskoani ihmiskuntaan

Onneksi maailman päättäjillä on kaukonäköisyyttä rahoittaa Mars-matkoja, Aimo Vainio kirjoittaa tekniikka-sivun kolumnissaan.

Naapuriplaneettamme on jälleen ajankohtainen. Nasa julkaisi ensimmäiset kuvat laskeutuja Perseverancen matkasta punaiselle planeetalle.

Ensimmäinen yllätys oli mönkijän koko. Luulin sen olevan korkeintaan kottikärryn kokoinen, mutta laitoshan painaa yli tonnin. Piti oikein tutkia mitat: pituus 2,9, leveys 2,7 ja korkeus 2,2 metriä.

Sitten! Ensimmäistä kertaa kuulimme ääntä Marsista. Ihme huminaa.

Katsoin dokumentin edeltäjämönkijä Curiosityn ohjaajista ja oikein nauratti, miten he jaksoivat innostua jokaisesta kuvissa näkyvästä kivestä. Ja mikä riemu, kun mönkijän kauha kaapaisi muutaman gramman hiekkaa.

Sitten suhteutin hieman etäisyyksiä. Etäisyys Marsiin vaihtelee 56:n ja 400 miljoonan kilometrin välillä ja viestien sekä käskyjen viive on 3–22 minuuttia.

Mietin, miten vaikea välillä on saada kännykkää ja kaiuttimia yhdistymään bluetoothilla huoneen eri puolilla.

Tiedeuutisissa on jotain rauhoittavaa maailman myrskyjen keskellä. Se on selvää, että tieteilijät jaksavat innostua tutkimisesta. Mutta vielä tärkeämpää on, että maailman päättäjillä on edelleen laajakatseisuutta rahoittaa tiedettä miljardeilla euroilla.

Uteliaisuuden ruokkiminen on yksi tärkeimmistä mieli­alaani parantavista asioista. Omat ajatukset kyllästyttävät ja tarvitsen virikkeitä muualta.

Kaipaan myös kaukonäköisiä ajatuksia, joiden kaikkia hyötyjä ei heti tiedetä. Olen varma, että ne palvelevat ihmiskunnan kehitystä lopulta enemmän kuin laskelmoiva varmaan hyötyyn tähtäävä tutkimus.

Jos esimerkiksi Marsista löytyy elämää, muuttuu maailmankuvamme täysin. Jo nyt tieteentekijät käyttävät paljon ajatusenergiaa pohtiessaan, esiintyykö avaruudessa elämää. Jos se kaikki energia voidaan suunnata uudelleen, millaisia ajatusikkunoita se voikaan avata.

Epäilijät voivat miettiä, miten vähän hyötyä internetistä nähtiin 25 vuotta sitten.

EU hyväksyi juuri viime viikolla fuusiovoimala Iterin 5,61 miljardin euron seitsemän vuoden rahoituksen. Paljon rahaa, mutta panoksena on loputtomasti päästötöntä energiaa. Minusta riski kannattaa ottaa.

Suurisuuntaiset, suunnatonta vaivaa ja huimia resursseja vaativat hankkeet yksinkertaisesti lisäävät uskoani ihmiskuntaan ja sen kehitykseen.

Tuen kaikkia pyrkimyksiä tutkia maailmaa ja maailmankaikkeutta. Jos Marsiin pystytään viemään tonnin painoinen mönkijä, niin kai pystymme kehittymään muillakin elämänalueilla.

Lue myös:

Perseverance etsii elämän jälkiä Marsista – laskeutumispaikalla lienee ollut vettä 3,5 miljardia vuotta sitten

Lue lisää

Napapiiri ei olekaan ihan siellä, mitä kartta väittää, eikä vuorokauden pituus ole vakio – avaruusfysiikan professori vastaa juhannuksen tiedekysymyksiin

Kopteri lensi Marsissa – korkeus viisi metriä ja matka 50 metriä

Nasan minikopteri selvisi ensimmäisestä hyytävästä yöstään yksin Marsissa

Nasan Mars-minihelikopteri on pudotettu punaisen planeetan pinnalle – nyt sen pitää selvitä hyytävistä öistä itse