Rakentaminen

Koneviesti: Lasermittari tekee mittanauhat työttömiksi

Lasermittari on erityisen kätevä puolesta kymmeneen metriin pituisten etäisyyksien mittaamiseen.
Jussi Laukkanen
Laseretäisyysmittari tekee mahdolliseksi mittaamisen yhdellä kädellä ja mitan voi ottaa pisteestä, jonka luokse ei voi päästä. Mittatarkkuus lasermitalla on vähintään yhtä hyvä kuin rullamitalla tai mittanauhalla.

Laseretäisyysmittari voi korvata rullamitat ja mittanauhat lähes kaikessa, missä näitä perinteisiä mittavälineitä on tähän saakka käytetty. Nykyisin laseretäisyysmittareita käytetäänkin jo laajasti rakentamisessa.

Laseretäisyysmittarit ovat helpottaneet rakentamiseen liittyvää mittaamista todella paljon, kun puhutaan puolesta metristä kymmeniin metreihin ulottuvista pituusmitoista ja niistä johdetuista pinta-alamitoista.

Seinän pituuden napsauttaminen esiin pienestä rasiasta on aivan toista kuin mittanauhan vetäminen nurkasta toiseen. Kun aikaisemmin huoneen seinän vieressä sijainnut vaatekaappi esti suoran mitan ottamisen, tulee haluttu mitta nyt yhdellä seisomalla ja ilman ynnäämisiä.

Eivät lasermittarit kuitenkaan aivan täydellisiä ole, eivätkä ne sovellu kaikkiin tilanteisiin. Mittalukeman saaminen laserilla edellyttää, että vastapäässä on jokin pinta, josta säde voi luotettavasti heijastua takaisin.

Tästä syystä tasaisen laatan pituuden mittaaminen ei suoraan onnistu, jos laatan päässä on pelkkää ilmaa. Paremmissa laitteissa on kulmafunktioihin perustuva laskenta, jolloin pituuden saa mitattua viistosti kohteeseen päin.

Laitteiden laskentakyvyssä on suuret erot: yksinkertaisemmat ja halvemmat mallit toimivat kuten mittanauha, kun monipuolisemmat laitteet osaavat laskea pinta-aloja, tilavuuksia, kaltevuuksia ja piiloon jääviä mittapisteitä.

Lisäksi on huomioitava, että osa laitteista sopii paremmin sisäkäyttöön kuin ulos. Pidemmillä etäisyyksillä ei ulkokäytössä laserpistettä pysty silmin erottamaan ja siksi laitteessa on pakko olla kamerakuvaan perustuva etsin.

Lue koko juttu koneviesti.fi:stä

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Paikalleen ihmisvoimin kannettava minimökki pyrkii nollaamaan mökkeilyn päästöt

5- ja 6-luokkalaiset tytöt rakensivat itse leikkimökin kyläkoululle – verhoihin kirjoitettiin "Olet täydellinen juuri tuollaisena kuin olet"

Kunta kelpuutti omakotitalon jätevesiratkaisuksi vain umpisäiliön