Uutiset

Lillbacka realisti Nordic Kingin suhteen: ”Jää juhannukselta väliin”

Vaikka ravit Suomessa jossain muodossa kesäkuussa jatkuisivatkin, koronavirus uhkaa perua suurimmat yleisötapahtumat Nordic Kingin ja Kymi Grand Prix’n.
Anu Leppänen
Pekka Lillbacka on isännöinyt Nordic Kingiä jo neljästi. Viidettä kertaa joudutaan odottamaan ens vuoteen.

Yli 500 hengen yleisötapahtumat on toistaiseksi kielletty Suomessa toukokuun loppuun asti. Ravit saattavat teoriassa käynnistyä ilman yleisöä ennen sitäkin, mutta kesän suurtapahtumat ovat silti suuressa vaarassa.

TotoTV:ssä sunnuntaina haastateltu Lahden Hevosystäväinseuran puheenjohtaja Pekka Kairtamo oli kovin skeptinen Suur-Hollola-ajon ajamiseen sen alkuperäisenä ajankohtana 4.-5. heinäkuuta, ja samoilla linjoilla ovat kesäkuisten Nordic Kingin ja Kymi Grand Prix’n järjestäjät.

”Nordic King on kansainvälinen kilpailu. Kun koronatilanne ei ole muissa maissa sen kummempi kuin meillä, niin huonolta näyttää”, Pekka Lillbacka PowerParkin raviradalta toteaa.

”Isoja ja tapahtumia on peruttu Nordic Kingin edestä ja takaa. En usko, että sitä ainakaan tuossa kohtaa ajetaan. Kyllä se jää juhannukselta väliin.”

”Miten raveja kesäkuussa ylipäänsä ajetaan, on tietysti valtiovallasta ja keskusjärjestöstäkin kiinni. Mutta jos tyhjille katsomoille pitää ajaa, se ei ole Nordic Kingin juttu. Sitten pitää olla joku muu konsepti”, Pekka Lillbacka linjaa.

”Yhteistyökumppaneitakin pitää tässä poikkeuksellisessa tilanteessa ajatella. Ja totta kai myös yleisöä. Vaikka rajoituksia löysennettäisiinkin, ihmiset ovat varmasti varovaisia liikkumaan ja kokoontumaan vielä pitkään.”

”Pelkäänpä, että tämä kesä on menetetty”, Lillbacka summaa.

 

Samansuuntaisia ajatuksia on Kouvolan raviradan toiminnanjohtajalla Arto Hytösellä Kymi Grand Prix’stä, vaikkei hän asiaa yhtä suoraan sanokaan.

”Tilanne on hankala ja haastava, mutta ei pidä hätäillä. Toki Kymi GP on sen kokoluokan tapahtuma, että päätös sen järjestämisestä pitää tehdä viimeistään kuukausi ennen sitä eli toukokuun lopussa”, Hytönen aikatauluttaa.

”Päätöksentekoon osallistuvat tietysti myös maa- ja metsätalousministeriö ja Suomen Hippos. Nyt kun Veikkauksen tuotot tippuvat, me yhtenä edunsaajana kärsimme siitä, ellei valtiovalta tue meitä maa- ja metsätalousministeriön kautta muuten. Siksi on hahmoteltava yhdessä laajemminkin alan tulevaisuutta.”

Kymi Grand Prix’n järjestämiseen vaikuttaa Hytösen mukaan monta muutakin asiaa.

”Ensiksikin tietysti se, minkälaiset kokoontumis- ja muut rajoitukset meillä Suomessa on silloin voimassa ja ovatko ihmiset vielä valmiita osallistumaan 27.6. massatapahtumaan, vaikka sellaisen saisi järjestää. Ja tietysti Keski-Euroopan tilanne: voidaanko lentokuljetus Keski-Euroopasta järjestää ja saadaanko parhaat ranskalaishevoset paikalle? Ja miten ihmiset pystyvät liikkumaan?” Hytönen listaa.

”Ratkaiseva osuus tapahtuman järjestämisessä on myös yhteistyökumppaneilla. Koronavirus koettelee myös osan heistä liiketoimintaa, ja mikä on heidän valmiutensa olla nyt mukana? Se täytyy kartoittaa ennen päätöksentekoa.”

Sellaista vaihtoehtoa Arto Hytönen ei näe, että Kymi Grand Prix järjestettäisiin ilman yleisöä.

”Ilman lippu- ja ravintolamyyntituloja tällainen tapahtuma tuntuu mahdottomalta järjestää, ja yleisön puuttuminen murentaisi pohjan myös tapahtuman kiinnostavuudelta yhteistyökumppanien silmissä”, hän perustelee.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Suomessa 190 uutta koronavirustartuntaa

Marko Kreivi: "Ecurie D. tähtää Elitloppetiin ja Suomeenkin - Stoletheshow jäikin Halmstadiin"

THL:n tutkimus: Vasta-aineet säilyvät koronavirustartunnan saaneilla yli puolen vuoden ajan

Gallup
MT Ravinetti Youtubessa
MT Ravinetti Youtubessa
Siirry kanavalle
Uusin TalkKari
Katso video