Uutiset

Derbyvoittaja lopetettiin – tapaturmat koituivat kohtaloksi

Ekoloki oli Jaakko Mikkoselle, 69, elämän hevonen. Luopuminen siitä vaati pitkän surutyön jo etukäteen.
Ville Toivonen
Ekoloki oli Jaakko Mikkosen elämän hevonen ja Jaakko Mikkonen Ekolokin elämän ihminen.

Ekolokia juhlitiin vuonna 2012 Killerin Derbyn ja heti perään Turun Åbofemmanin voittajana, mutta seuraavana keväänä alkoivat vaikeudet.

”Sillä oli toistuvia kurkunpääntulehduksia, se ei tehnyt enää kahta hyvää starttia peräkkäin. Itsekseni olen miettinyt, että varmaan sille jäi joku virus päälle”, Jaakko Mikkonen kertoo.

Isompi vastoinkäyminen koitti kuitenkin kesällä 2014 Joensuussa. Oriilta meni kontaktin seurauksena vasemman etujalan ylempi koukistajajänne, ja alempikin otti osumaa.

Toipuminen kesti vuoden, mutta paluu radoille onnistui. Vuoden 2015 jälkimmäisen puoliskon aikana Ekoloki keräsi lähes 30 000 euron tienestit. Kaksi vuotta sitten tuli kuitenkin uusi tapaturma.

”Karsinassa piehtaroidessaan ori oli jotenkin onnistunut saamaan jalan karsinan oven alla olevaan viiden sentin rakoon puristuksiin.  Sen jälkeen Ekoloki ei enää tasolleen palannut. Se meni kyllä hyvää ravia, muttei pystynyt käyttämään voimiaan.”

 

Tänä talvena ori vaikutti kuitenkin nousseen vielä hyvään kuntoon, kunnes koitti kolmas takaisku: aiemmin oven rakoon jäänyt vasen takajalka petti jäällä ajaessa alta. Edessä oli kova päätös.

”Vaimo oli sanonut minulle jo pitkään, että oriista pitäisi luopua, mutten ollut siihen pystynyt. Nyt aloin aktiivisesti valmistautua siihen: luin jopa sotakirjoja, joissa kuolema oli koko ajan lähellä. Se jotenkin auttoi, ja kun talutin hevosen viimeisen kerran autoon, sen kesti loppujen lopuksi aika hyvin”, Jaakko Mikkonen muistelee.

”Ekoloki oli yhden miehen hevonen, ei sitä oikein muut voineet tarhaan viedä tai tarhasta hakea. Muille se tahtoi julmistella ja hyppiä pystyyn, mutta minua se uskoi, vaikken sitä ikinä kurittanut tai kolhinut.”

”Ja jos muut joutui käyttämään sitä raveissa, siitä ei tullut oikein mitään. Nollia oli yleensä tuloksena. Siksi oli aina kirkkaana mielessä, että kiertämään en ystävää laita. vaikka muuten jouduin hevosia vähentämään”, Mikkonen lisää.

Kopran Suharin hän vastikään liisasikin. Ekolokin poismenon jälkeen hevosia jäi talliin kolme, joista kaksi nuorinta – 3- ja 6-vuotiaat tammat – Ekolokin jälkeläisiä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Päivän ravit: Nazareth rokkaa lakeuksilla, Viktor Kärpän paluu Kymenlaaksossa

"Ehdin jo ajatella, että teen työurani viimeiset vuodet Suomessa" – sitten puhelu Ruotsista muutti kaiken

Bahia Quesnot vei montén suuret setelit

Gallup
MT Ravinetti Youtubessa
MT Ravinetti Youtubessa
Siirry kanavalle
Uusin TalkKari
Katso video