MMM antaa ohjeistuksen Hippokselle – ravit voivat käynnistyä 1. kesäkuuta - Uutiset - MT Ravinetti
Uutiset

MMM antaa ohjeistuksen Hippokselle – ravit voivat käynnistyä 1. kesäkuuta

Jaana Husu-Kallio vakuuttaa, että ohjeet ravien järjestämiseen syntyvät ripeästi. Juha Rehula muistuttaa, että käytännöt on jo Hippoksessa ja radoilla mietitty pitkälle valmiiksi.
Elina Paavola
MMM tulee antamaan ohjeistusta siitä, kuinka turvaväleistä voidaan huolehtia niin raviradan tallialueella kuin mahdollisen yleisön kesken.

Maa- ja metsätalousministeriö tulee laatimaan THL:n terveyssuositusten perusteella ohjeet siitä, kuinka raveja päästään järjestämään.

"Lähtökohtina ovat, miten vältetään erilaisten ruuhkien syntyminen ja 500 henkeä rata-alueelle on siis ehdoton maksimi", toteaa kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio maa- ja metsätalousministeriöstä.

Asia on seurausta hallituksen maanantaina antamasta linjauksesta, että urheilutapahtumat voivat alkaa kesäkuun alusta.

Siitä, keneltä lupa ravien uudelleenkäynnistämiseen pitäisi saada, on vallinnut hämmennystä Suomen Hippoksessa.

Hippos haki alun perin reilu kaksi viikkoa sitten Aluehallintovirastolta (Avi) lupaa ravien käynnistämiseen ilman yleisöä jo toukokuun aikana. Etelä-Suomen Avista vastattiin MT:lle keskiviikkona, että he eivät ole se viranomainen, joka antaa ravien suhteen ylipäätään mitään lupaa.

Hämmennyksen takana on poikkeustila, jossa ei ole aiemmin oltu. Normaalien ravien järjestämisen luvanvaraisuudesta ei ole olemassa erityistä lainsäädäntöä.

Jaana Husu-Kallion mukaan hallinnon kesken työnjako on kuitenkin selvä. Aluehallintovirastot eivät tule antamaan kaikkiin tapahtumiin lupapäätöksiä, vaan säännöllisiin tapahtumiin kuten ravit ministeriöt antavat suositukset THL:n ohjeiden pohjalta.

MMM antaa ne ravien suhteen ja opetus- ja kulttuuriministeriö (OKM) ohjeistaa muita urheilu- sekä kulttuuritapahtumia.

Hippoksen puheenjohtaja Juha Rehula kuulee MT:ltä ensimmäistä kertaa sen, että lupapäätöstä ei ole odotettavissa Aluehallintovirastosta.

"Jos Avi on päättänyt siirtää sen ministeriölle, niin sen mukaan me eletään. Menemme aina kulloisenkin tilanteen tiedon mukaan. Olemme silloin (kolme viikkoa sitten) lähestyneet sitä toimijaa, joka on viime kädessä hallintomenettelylain mukaan lupaviranomainen", hän kertoo keskusjärjestön pyrkimyksestä saada ravit uudelleen käyntiin poikkeustilan aikana.

Hippoksen hallitus on koolla viikoittain perjantaina.

"Odotamme vain tietoa, millä ehdoin ravitoiminta voi käynnistyä. Kaikkein tärkeintä on, että meillä Hippoksessa, radoilla ja valmentajilla on viimeisin oikea tieto, jonka mukaan suunnitella toiminta."

Kansliapäällikkö arvioi, että käytäntöä palvelevat ohjeet syntyvät kyllä ripeästi ja ravit voidaan aloittaa kesäkuun ensimmäisenä. Ravit lähtevät Hippoksen mukaan pyörimään voimassa olevan kilpailukalenterin mukaan. Se tarkoittaa, että 1.6. ravataan Kuopiossa.

Raveissa ruuhkien syntymistä ehkäisee se, että alkupään lähtöjen valjakot ehtivät usein jo raviradalta pois siinä kohtaa, kun viimeisiä vasta tulee paikalle. Enemmänkin pitää sitten Jaana Husu-Kallion mukaan pohtia sitä, kuinka mahdollisen paikalle saapuvan yleisön palvelut järjestetään niin, ettei synny lähikontakteja.

"Mutta en usko, että tässä tulee ongelmaa. Tunnemme ravimaailman ja voimme tehdä THL:n ohjeiden perusteella suosituksia, joita ravien järjestäjät pystyvät noudattamaan."

Myös Rehula toteaa, että edellytykset ravien käynnistämiseen ovat olemassa.

"Nyt tehdään täyttä päätä suunnitelmia monessa paikassa tapahtumien järjestämiseksi", hän sanoo viitaten muiden urheilusarjojen aloittamiseen.

"Me olemme niitä asioita jo miettineet siihen lupahakemukseen. Osa voi tulla sellaisenaan käyttöön ja sitten osa voi muuttuakin, jos MMM ja THL edellyttävät tiukennuksia."

Rehula piti tiistaina haastattelussa tärkeänä välttää Tanskassa syntynyt sotku. Hallitus antoi Tanskassa luvan seisoksissa olleiden ravien jatkamiseen viime viikonloppuna. Poliisi kuitenkin eväsi ensimmäisten ravien järjestämisen sekä sunnuntaina että maanantaina, koska yli 10 hengen kokoontumisille on edelleen kielto.

Hippoksella ja raviradoilla on järjestelyjen suhteen jo malli erityisjärjestelyistä, joka oli osa Aville tehtyä hakemusta.

Kysymykseen siitä, laatiiko MMM suositukset myös ratsastuskilpailujen järjestämiseen, Jaana Husu-Kallio ei ota heti suoraan kantaa.

"Pitää miettiä, miten toimitaan. Ratsastuskilpailujen lisäksi on esimerkiksi koirien agilityt ja koira- ja kissanäyttelyt. Ei voitane tehdä jokaiselle tapahtumalle, jossa on eläin mukana erillisiä ohjeita."

Ratsastuskisoissa mennään siten todennäköisesti OKM:n suosituksin, jotka koskevat urheilutapahtumia.

Uutinen on päivitetty kello 17.41 Juha Rehulan kommenteilla MMM:n linjauksesta.

Lue myös tilanteen taustasta toimittajan blogi: MIksi ravien alkamisesta syntyi iso haloo?

Aiheesta aiemmin:

Hippos odottaa aluehallintoviraston kantaa hakemukseen aloittaa ravit vielä toukokuussa

Hallitus linjasi: Ravit ja muu urheilutoiminta voi alkaa kesäkuun alusta

Sunnuntain toisto: Poliisi keskeytti Ålborgin ravit yhden lähdön jälkeen

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Sami Kauhanen: "Haastava, mutta erittäin kiehtova hetki"

Sami Kauhanen on Hippoksen uusi toimitusjohtaja

Ravien paluu vahva elonmerkki

Gallup
MT Ravinetti Youtubessa
MT Ravinetti Youtubessa
Siirry kanavalle
Uusin TalkKari
Katso video