Uutiset

Lappeen Jauhiainen ei hyväksy ehdotusta Kuninkuusravien keskittämisestä – "ihmepeliä meitä vastaan"

"Ei sillä Suomen raviurheilua pelasteta, että Etelä-Karjalasta sammutetaan radan valot ja ravien kipinä", pamauttaa Lappeenrannan raviradan puheenjohtaja.
Kaijaleena Runsten
Suomen Hippoksen valtuuskunta äänesti vuosien 2023–2025 Kuninkuusraveista viime keskiviikkona Jyväskylässä.

Lappeenrannan Ravirata Oy:n hallituksen puheenjohtaja Jyrki Jauhiainen ei ole lainkaan samaa mieltä oululaisen kollegansa Kari Erikssonin kanssa siitä, että Kuninkuusravit voitaisiin keskittää noin kymmenelle radalle.

"Harmittaa, koska tässä on pelattu jotain ihmepeliä meitä vastaan", hän kommentoi Suomen HIppoksen valtuuskunnan viime viikolla tekemiä Kuninkuusravien valintoja, jotka noudattivat hallituksen tammikuisia esityksiä.

"Emme anna periksi, vaan jatketaan töitä talouden ja maineen suhteen. Vaikka kesäkuussa töpättiin radan kanssa ja siitä tuli paljon pahaa sanomista, niin panostamme jatkossa radan hoitoon", hän vakuuttaa.

Uusi hakemus laitetaan siis sisään, kun valinnat vuosille 2026–2028 ovat ajankohtaisia.

Ihmepelillä Jauhiainen tarkoittaa sitä, että hänen mukaansa Hippoksen hallituksesta ei ole irronnut perusteluja sille, miten vuoden 2025 järjestelyoikeuden saanut Oulu ohitti Lappeenrannan.

Lappeen radan talousvaikeudet hän kohdistaa viime vuoteen ja henkilöstövaihdoksiin.

"Meillä oli karmea viime vuosi, mutta oma pääoma on edelleen plussalla ja velkaa on vähän. Ratamme ei ole ainoa tappiota tekevä", hän muistuttaa.

Jauhiaisen mielestä valtuuskunnalle toimitetuissa hakemuksista löytäneenä vain Lappeen ja Teivon tulokset. "Oulun todettiin vain olevan vakavarainen", hän hämmästelee.

Jauhiainenkin toki ymmärtää, että Oulun raviradan katsomon palo toissa vuonna on laittanut talouden koville.

Lappeessa viime vuoden vaikeuksista on saatu nokka selvästi parempaan. Alkuvuoden ensimmäisen neljänneksen tulos oli nyt jo 75 000 euroa parempi kuin vuosi sitten.

Lisäksi radan liikkeelle laskelma pääomalaina vahvistaa tasetta.

Sen takaisinmaksua oli radan puheenjohtajan mukaan luonnollisesti laskettu Kunkkarien varaan, sillä vuoden 2009 järjestämisen jälkeen saatiin talous kuntoon ja velat maksettua.

"Laina on kiinteäkorkoinen eikä takaisinmaksulla ole tarkkaa päivämäärää. Maksetaan sitä heti, kun yhtiön taloudellinen tilanne sallii."

Erikssonin esityksen Jauhiainen katsoo liittyvän tulevaisuustyöryhmän laskentamalleihin, joissa oli esitys kuudesta ja kymmenestä radasta. Esitys jäätyi viime marraskuussa Hippoksen valtuuskuntaan. Viime viikon kokouksessa se oli selvästi niin kuuma peruna, että talouslaskelmia ei edes ruvettu keskustelemaan.

"Niissä radoissa ei ollut Forssaa ja Kouvolaakaan, jotka ovat kuitenkin saaneet järjestämisoikeuden", Jyrki Jauhiainen huomauttaa.

Lappeessa on samalla radalla järjestetty vuoden päätapahtuma ainoana peräti neljä kertaa. "Ketkä muut enemmän kuin kaksi kertaa Kunkkarit samassa paikassa järjestäneet ovat poistettavien listalla? Meillä on alueella vahva hevostalous. Ei sillä Suomen raviurheilua pelasteta, että Etelä-Karjalasta sammutetaan radan valot ja ravien kipinä."

Lappeen kaviouran kunnosta on riittänyt puhetta, kun viime maanantain ravit keskeytettiin.

Jauhiainen harmittelee tilannetta edelleen, mutta vakuuttaa, että rata on kunnossa tänä torstaina.

"Ei se toki ollut sellainen kuin piti, mutta ei vaarallinenkaan. Radan saa kyllä kilpailukuntoon, kun oikein toimitaan."

Vermon ratamestari Juha Keskimaunu on jo käynyt Lappeessa tutkimassa rataa ja on tulossa radan oman ratamestarin vahvistukseksi niin tulevan torstain raveissa.

Lue aiemmin ilmestyneet:

Oulun raviradan Kari Eriksson: Kuninkuusravien hakumenettely uusiksi – "Miltä kuulostaisi 8 + 2 ravirataa?"

Kaustinen hyvin pettynyt Oulun toimintaan Kuninkuusravien haussa – "keskitymme silti nyt ensin Festivaaliajoon"

Tässä ovat seuraavat Kuninkuusravipaikat: Kouvola 2023, Jyväskylä 2024 ja Oulu 2025

Lappeenrannan Ravirata Oy:n puheenjohtaja Jyrki Jauhiainen ihmettelee eläinlääkärin osakseen saamaa painostusta ravien keskeyttämisessä

MT Hevoset
Aiheeseen liittyvät artikkelit

"Onhan tämä sellainen kerran elämässä tilaisuus" – Pekka Lillbackan kylmäverinen Wolt tähtää Ruotsin Derbyn jälkeen Norjan Derbyyn

Uusi gallup: Pitäisikö Kuninkuusravien päättyä kuninkaallisiin seremonioihin?

Varsahuutokaupan kallein varsa Tukkijätkä juoksi koelähdön muutama tunti ennen myyntiä – "Kilpaa ei luultavasti ajeta tänä vuonna. Paitsi jos rahat loppuu kesken, niin sitten ajetaan"

Gallup
MT Ravinetti Youtubessa
MT Ravinetti Youtubessa
Siirry kanavalle
Uusin TalkKari
Katso video