Uutiset

Koronatauko ensin hämmästytti, sitten rentoutti Santtu Raitalaa – "kun saisi inhimillisen rytmin pidettyä jatkossakin"

Kamppailua pallolajeissa ja äänikirjojen kuuntelua paljastuu maan tämän hetken ykköskuskin latautumispakista.
Ville Toivonen
"Muutaman kuukauden ajan kun alkoi täyttämään päiviä eri asioilla, huomasi, että pystyy tekemään muutakin. Se oli tervetullutta vaihtelua", Santtu Raitala toteaa koronatauon suomasta irtiotosta rakkaaseen lajiin.

Ravien koronatauko pysäytti maaliskuussa Santtu Raitalan kuten monen muunkin suomalaisen raviammattilaisen. Ensireaktio oli ihmetys.

"Työ on niin kokonaisvaltaista ja ravit vievät valtavan osan elämästä. Sitten kun se yhtäkkiä pysähtyikin, tuli ensin huolestuminen", hän kertaa.

Jatkuvasti pyörivän pyörän seisahtuminen oli kuitenkin ennen kaikkea hyvä kokemus. Viime vuosien ahkerimpiin kuskeihin kuuluva mies ehti havainnoida "monenlaisia asioita, joita ei välillä kerkiä miettimään tai tule vain ajatelleeksikaan".

"Tuli mietittyä työtä ja mitä kaikkea muitakin tapoja olisi elämässä käyttää sen viemää aikaa", hän myöntää.

Aluksi hän kyllä pohti kollegoidensa tavoin, lähteäkö Ruotsiin kokeilemaan ohjastustehtäviä.

"Mutta oli tilanne, että ei tiennyt, mihin asiat etenee ja milloin kotimaassa ravit alkaa. Ajattelin, että ei ollut hullumpi pysyä kotimaassa. Sen päätöksen takana on ihan hyvä seistä nyt jälkikäteenkin."

Paljon muuta ei voi päätellä. Raitala nimettiin kuluneella viikolla vuoden ohjastajaksi ja vuoden raviurheilijaksi toista kertaa peräkkäin.

Kauden saldo on vakuuttava. 2,5 kuukauden tauosta huolimatta hän jäi voitoissa jälkeen edelliskautta vain kahdella ja ohjastettavien palkintosummassa vähennystä oli 418 euroa.

Vaikka statistiikasta poistettaisiin ravikuningas Evartin ykkössijat ja niiden tuottamat 220 000 euroa, on ero vuoden kakkosohjastajaan Ari Moilaseen selvä niin voitoissa kuin rahassa mitaten.

Santtu Raitala

  • 29-vuotias pihtiputaalainen on vuoden raviohjastaja ja vuoden raviurheilija toista kertaa peräkkäin.
  • Suoritti raviohjastajan kurssin heti 16-vuotiaana ja vuodesta 2015 alkaen ohjastanut yli tuhat lähtöä vuodessa.
  • Viime vuonna startteja kertyi 1633, millä hän oli ohjastajista ahkerin.
  • Voittoprosentti oli uran korkein, 17 ja ohjastettavat ansaitsivat omistajilleen 1 668 800 euroa.
  • Vuoden menestyksiin kuuluivat paitsi ravikuningas Evartin ohjissa saavutetut ykköset myös Finlandia-ajon voitto italialaisella Zarenne Fasilla ja vuoden komeettahevosena palkitun MAS Champin Suomen ennätys St Legerissä.
  • Perjantaihin mennessä Raitala oli ohjastanut 1 344 voittoa uransa 11 427 startista.

Maan ykköskuskissa on koronatauon jälkeen havaittu aiempaakin keskittyneempää tekemistä ajosuorituksissa. Raitalaan on liitetty buddhalaisuuden sana zen, joka liittyy sisäisen tasapainon löytymiseen mietiskelyn kautta.

Miestä itseään vertaus hieman hämmentää.

"Kun elää oman pään sisällä päivittäin, ei huomaa radikaaleja muutoksia", hän vastaa hetken tuumattuaan.

Koronatauolla oli kyllä aikaa havainnointiin ja mielikuvaharjoituksiin. Raitala esimerkiksi katseli videoilta niin kotimaisten kuin muiden maiden huippujen ajosuorituksia siitä näkökulmasta, mitä heiltä voi eri tilanteissa oppia.

Vielä tärkeämpää oli silti, että mieli lepäsi kokonaan ilman raveja.

"Muutaman kuukauden ajan kun alkoi täyttämään päiviä eri asioilla, huomasi, että pystyy tekemään muutakin. Se oli tervetullutta vaihtelua."

Tauko soi päivittäin mahdollisuuden urheiluun ja ulkoiluun sekä ylipäätään kaikenlaiseen ulkopuuhaan.

"Toisaalta autolla liikkuminen oli hyvinkin vähäistä. En kuukauteen ylittänyt Pihtiputaan rajoja, mikä oli hauskaa vaihtelua."

Raitala yrittää mahduttaa viikkoihin urheilua kolme neljää kertaa. Tennis ja sulkapallo, ylipäätään kaikenlaiset pallopelit ovat suosikkeja.

"Kun saa kilpailla, niin siitä tulee motivoimampaa", kuuluu linjan päästä vastaus, johon hyvin pystyy liittämään santtumaisen iloisen virnistyksen.

Pelikaverin löytäminen ainoisiin vapaahetkiin eli aamupäiviin on suurin haaste. Salibändi ja jääkiekko innostaisivat myös, mutta niissä treenikaverien aikataulujen ja ravien yhteensovittaminen tekee hommasta käytännössä mahdotonta.

Terhi Piispa-Helisten
Ohjastajaliigan ykköselle on nyt ottajia, ja hän saattaa ohjastaa ravipäivän joka lähdössä. Sekuntiaikatauluun tulee joustoa, kun moni valmentaja haluaa lämmittää hevosen itse, Santtu kertoo.

29 vuotta marraskuussa täyttänyt Raitala toteaa, että hänen ikäluokkansa suomalaiset eivät ole kovin suuria mullistuksia elämässään aiemmin joutuneen kohtaamaan.

"Koronan aikana joutui tutkailemaan, miten kaikki voi muuttua hetkessä ja miten oma toiminta voi vaikuttaa muiden terveyteen", hän pohtii inhimillisen elämän eri puolia.

Monelta pandemia on sotkenut koko pakan, jos tuli terveyden kanssa huolia tai työpaikka meni.

"Tietynlaista epävarmuutta se kevään tauko tietenkin teki itsellekin. Vaikka edelleen on asioita tehty (rajoituksien vuoksi) eri tavalla, ravit on päästy kuitenkin ajamaan ja elämä rullaa taas."

Terhi Piispa-Helisten
Team Ojanperän Evartti ja Raitala veivät lähes kaiken mahdollisen kauden kisoista. Evartin nousu huipulle traagisen sairaskertomuksen jälkeen äänestettiin vuoden sykähdyttävimmäksi ravihetkeksi ja Evartti oli vuoden suomenhevonen. Kuvassa Evartti voitti Erkon pokaalin sateisessa Vermossa.

Pysähtyminen tuotti hänelle itselleen tärkeän muistutuksen jaksamisesta. Maan ykköskuski teki joulun ympärillä poikkeuksellisen teon. Hän piti kaksi viikkoa lomaa lukuun ottamatta vuoden 2020 viimeistä Toto75-kierrosta, joka ajettiin tapanina.

"Oli joulun aikaan mukava rauhoittua ja lepäillä. Sai aivot olla vapaalla ainakin hetken aikaa", hän toteaa.

Tavoite on jatkossakin pitää tahti kohtuullisena, vaikka kysyntää riittääkin.

"Yritän, että saisin pidettyä inhimillisen kuukausirytmin ja jäisi myös vapaapäiviä."

Jaana Kankaanpää
Auton ratissa kuluu paljon aikaa. Äänikirjat ovat hyvä keino keskittyä ja rauhoittua kilpailun jälkeen.

Kun Pihtiputaalta lähtee tien päälle kohti ravipaikkakuntaa, kilometrejä kertyy. Santtu ei silti ole vakavissaan harkinnut muuttamista synnyinseudultaan lähemmäs eniten ravipäiviä ajavia etelän ratoja.

"Pihtipudas on mulle mieluinen asuinympäristö ja moni homma toimii ja viihdyn täällä. Se on ollut voittavalla kannalla vaakakupissa."

Kesäkaudella Pihtipudas on oikeastaan sijainniltaan oikeinkin hyvä, sillä joka suuntaan on suunnilleen sama matka.

Autoa ajaessa tulee hoidettua paljon asioita puhelimessa.

"Etenkin illalla viimeiset tunnit kohti kotia tykkään kuunnella äänikirjoja. Matkakin menee yllättävän joutuisasti."

Raitalasta paljastuu kiinnostus henkilökuviin. "On mielekästä havaita, miten monella tavalla eri elämän osa-alueilla toimivat ihmiset ovat pystyneet kasvamaan merkittäviksi omalla alallaan. Niistä voi aina oppia."

Menetys ei ole ainoa opettaja, myös kiistanalaisemmista persoonista ja heidän vaiheistaan löytyy ajateltavaa. Viimeksi Santtu sai loppuun muusikko Samu Huberin elämäkerran.

"Se oli rehellisen oloinen kirja ja siksi hyvinkin mielenkiintoinen. Kuuntelin sitä tilanteissa, joissa ei muutoin kuuntelisi, kun se imaisi mukaan."

Elina Paavola
Santtu Raitala ylläpitää kuntoa palloilulajeissa: "Kun saa vähän kilpailla, urheilu on motivoivampaa."

Polte lajiin on tallella. Tähän aikaan kaudesta kaikki isot kilpailut ovat vielä edessä.

"Kevät on sitten mielenkiintoista nähdä, miltä tutut hevoset alkavat tuntua ja miten niiden voimasuhteet ovat muuttuneet."

Raitalalla on kaviouralla kysyntää, sillä hän saa kiitosta millimetrin tarkoista ajosuorituksistaan. Samana iltana menee jopa täydet kymmenen lähtöä. Ehtiikö siinä edes tankata urheilujuomaa tai piipahtaa hotelli helpotukseen?

"Semmoisina päivinä pitää olla aika selvillä jo ennen ajohommien alkua, mitä tekee missäkin kohtaa. Moni valmentaja tykkää lämmittää hevosen itse ja siitä se sekuntiaikataulu edes vähän hellittää."

Ennakkoon valmistautumisessa Santun mietintälista sisältää useita tekijöitä: Mikä on oman hevosen suorituskyky muihin nähden? Mikä olisi sille optimaalisin asia siinä kisassa ja myös sen hevosen tulevaisuutta katsoen?

Santtu on lajinsa mainio esimerkki siinä mielessä, että muistaa tuoda esiin raviurheilun olevan joukkuepeliä. Tätä hän korosti myös lauantai-illan Ravigaalan lähetykseen tehdyssä haastattelussa.

"Ne ihmiset, joiden kanssa olen saanut tehdä töitä, ovat miellyttäviä. Koetetaan keskustellen viedä sen hevosen asiaa eteenpäin. Aika usein ollaan samoilla linjoilla", sanoissaan aina diplomaattinen ohjastaja muotoilee MT:lle.

Lajin realismia on huippullakin se, että jokaiseen ajopäivään mahtuu yleensä niin onnistumisia kuin heikompia suorituksia.

"Jos lähdössä on ne 12 hevosta, niin siinä on 12 mahdollista voittajaa tai häviäjää. Pitää osata suhtautua sekä menestykseen että menestymättömyyteen."

Zen-Raitala on puhunut.

Vuoden ohjastaja ja muut viime vuoden parhaat ammattilaiset ja hevoset palkittiin lauantaina Ravigaalassa. Valinnat oli tehnyt Ravitoimittajien hallitus kuultuaan Suomen Hipposta sekä Suomen ravivalmentajia ja montèohjastajia. Vuoden raviurheilijan puolestaan palkitsi viime keskiviikkona Urheilutoimittajien liitto.

Yleisö äänesti kahden luokan voitot: vuoden hevosen ja vuoden sykähdyttävimmän ravihetken.

Ravinetin uutisista luet muut vuoden palkitut:

Mascate Matchin ympärille nivoutui paljon ravigaalassa: Tamma äänestettiin vuoden hevoseksi, Markku Punkari vuoden kasvattajaksi ja Hanna Rakkolainen vastaanotti hoitajan pystin

Vuoden hevosenomistaja Mikko Laakkonen: "Hevosen itsensä takia olen lajissa mukana. Se on samaan aikaan iso ja voimakas, mutta herkkä. Nykyaika on kovin digitaalista ja kiireistä. Hevonen tuo mielestäni hyvää vastapainoa tälle nykyiselle aikakaudelle"

Santun vuoden kohokohtia:

Finlandia-ajossa upeaa draamaa: Zarenne Fas lensi - Santtu Raitala kyydissä - mukana videohaastattelu

Santtu Raitala osti suvukkaan suomenhevosen - "Raviurheilussa on kyse unelmista"

Mahtava kaksintaistelu kuninkuudesta: Evartti vei ensi yrittämällä seppeleen

Jaana Kankaanpää
Santtu Raitala kuuntelee mielellään äänikirjoina elämäkertoja. "Niistä voi oppia, miten monella tavalla eri elämän osa-alueilla toimivat ihmiset ovat pystyneet kasvamaan merkittäviksi omalla alallaan."

MT Hevoset
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Ravigaalaa voi katsoa suorana lähetyksenä lauantaina MT26-kanavalla ja TotoTV:ssä

Keskustelua gaalavalinnoista Hippoksen Himangan ja ravitoimittajien Kanervan kanssa

Uutisviikko minuutissa: gaalaloistoa virtuaalisesti rapakon molemmin puolin ja pakkanenkin puraisi

Gallup
MT Ravinetti Youtubessa
MT Ravinetti Youtubessa
Siirry kanavalle
Uusin TalkKari
Katso video