Uutiset

"Vedin lipun salkoon, kun sitä tammaa lähdettiin hakemaan meille kotiin" – Paula ja Pekka Lähteiselle hevosten kasvattaminen on elämäntapa

Hevoskasvatus on suurten tunteiden hommaa niin hyvässä kuin pahassa.
Sanne Katainen
Pekka ja Paula Lähteiselle hevosten kasvattaminen on elämäntapa. Paulan Pirpana on vuoden ikäinen tulevaisuuden toivo. Siitostamma Helun Hurma puolestaan tallin tuorein tulokas.

Näihin aikoihin vuodesta hevoskasvattajien takaraivossa alkavat askarruttaa tuleva varsomis- ja siitoskausi. Varsojen syntymiin varaudutaan ja uusia isäorivalintoja työstetään jo täyttä päätä.

Paula ja Pekka Lähteinen kasvattavat pienimuotoisesti ravihevosia Kytöahon tilalla Ruovedellä. Paula Lähteinen (o.s. Puupponen) on ollut hevosten kanssa tekemisissä pikkutytöstä asti. Pekan elämään hevoset tulivat vasta aikuisiällä Paulan myötä.

”Hevosten kasvattaminen on meille yhteinen harrastus. Tai oikeastaan se on elämäntapa, jonka mukaan muut asiat pitkälti järjestetään”, Pekka luonnehtii.

PP Trotin nimiin varsoo tänä vuonna yksi lämminverinen ja yksi suomenhevonen.

Treizieme Jour kantaa tilausvarsaa Jonesysta. Tamman emä on Paula Lähteisen ensimmäinen siitostamma Heddi Mesk, joka on jättänyt yhteensä yhdeksän varsaa Paulalle ja hänen lähipiirilleen. Siihen määrään mahtuu neljä haamumaileria ja kolme muutakin kovaa kilpahevosta.

”Heddi Mesk tuli, kun sen omistaja soitti ja sanoi, että sinulla kun on internetti, niin tee tammasta myynti-ilmoitus. Jotenkin tamma alkoi pyöriä itsellä mielessä, kun sen emä Heddi Bilto oli Suomen parhaita kilpatammoja ja paras Pay Dirtin tytär. Samaan aikaan äitini poni kaipasi kaveria ja lopulta Heddi Mesk tuli meille.”

Paula Lähteinen korostaa tehneensä aina orivalinnat ensisijaisesti fiiliksellä ja tunnepohjalla. Heddi Meskin ensimmäiseksi oriksi tuli David Raymond.

”Sehän oli Hambon kakkonen, ja tuntui, ettei mitään niin hienoa ole ennen Suomessa ollutkaan. Siitä syntyi Donato Royal”, hän kertoo.

”Zooginin näin Elitloppetissa. Se teki lähtemättömän vaikutuksen, siitä syntyi Zoltan. Brad de Veluwea fanitin aivan täysillä sen kilpaillessa, ja Bradista saatiin Brave Dame Vivian sekä Treizieme Jourin lupaava kaksivuotias jälkeläinen Just Kidding”, hän jatkaa esimerkkejä.

Pelkkää menestystä kasvatustyö ei ole ollut. Vuonna 2019 hankittu nuori suomenhevostamma Liikulla ehti tehdä Lähteisille vain yhden varsan ennen kuin se piti lopettaa viime marraskuussa suolikiertymän takia. Hyvän suomenhevostamman hankkiminen on vaikeaa, joten vahinko oli suuri henkisesti ja taloudellisesti.

”Vedin lipun salkoon, kun sitä tammaa lähdettiin hakemaan meille kotiin. En meinannut uskoa, että tähän taloon saadaan Erillan emälinjalta tuleva tamma, ja vielä Vixuksesta kantavana. Sitä vasten ajatellen ja vielä kun olen eläinlääkäri ammatiltani, niin voi kuvitella miten syvissä vesissä olin kun se meni suolikiertymään”, Paula Lähteinen sanoo kyyneleitä pyyhkien.

Sanne Katainen
Helun Hurma on aikansa SE-tamma.

Mustat pilvet roikkuivat pitkään raskaina mielessä, mutta kevättalven aurinko työnsi ne lopulta syrjään.

”Sanoin Pekalle, että pitäisikö vielä etsiä suomentammaa jostain, jos sattuisi hyvä löytymään. Kävin läpi kaikki Parvelan Retulla ja parilla muullakin orilla astutetut tammat. Joistakin soitin ja kysyin, oletteko ajatelleet myydä”, Paula Lähteinen kertaa.

”Laitoin Facebookkiin ilmoituksen, ja sen perusteella tarjottiin 20–30:tä tammaa. Tarjolle tuli ’Humma’ ja katsoin, että tämä otetaan, jos saadaan.

Viikko sitten talliin muuttanut ”Humma” on nimeltään Helun Hurma. 1.24,3-aikainen tamma juoksi viisivuotiskaudellaan tammojen täyden ryhmän silloisiksi SE-lukemiksi tuloksen 1.25,5. Viidesti varsonut hyväkuntoinen 17-vuotias on nyt tiineenä Caijuksesta.

Sanne Katainen
Paulan Pirpana (i. Vixus, e. Liikulla) on toinen elossa olevista Vixuksen jälkeläisistä.

Tallin tämänhetkisen trion täydentää vuoden vanha Liikulla-tamman jälkeläinen Paulan Pirpana. Se on Vixuksesta, jolla on toistaiseksi vain kaksi elossa olevaa varsaa. Lähteiset toivovat Paulan Pirpanasta kantatammaa.

He seuraavat kasvattiensa edesottamuksia tarkasti. Ja Paula myös tunteenpalolla.

”Kaipaan ylipäätään enemmän tunteiden näyttämistä mukaan tähän lajiin vähän joka suhteessa. Miltä näyttäisi, jos vaikka jääkiekossa ei tuuletettaisi maalia?”

Sanne Katainen
Hevosten lisäksi Lähteiset kasvattavat myös paimensukuisia suomenlapinkoiria.

MT Hevoset
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Amatööriohjastajien mestari satsaa nyt hevoskasvatukseen

”Kasvattaminen on vähän kuin lottoamista, mutta R-kioskilla kuponkia täyttäessä ei kainalot kastu” – Mika Karhinen on kasvattanut 172 varsaa

Lisää kirmaavia varsoja? Hevoskasvatuksessa orastavat nousun merkit

Gallup
MT Ravinetti Youtubessa
MT Ravinetti Youtubessa
Siirry kanavalle
Uusin TalkKari
Katso video