Uutiset

Suomen nopein ohjastaja Iikka Nurmonen on nyt myös tuhannen voiton klubissa

5-vuotiaasta raviammattilaiseksi tähdännyt Nurmonen on ehtinyt panostaa valmennustoimintaan vähintään yhtä paljon kuin lainaohjastukseen.
Kari Salonen
Iikka Nurmonen pitää tallia Lahden Jokimaalla Jenni Tuokon kanssa. Joulun alla otetussa kuvassa seurana on veijarimainen ruunakaksikko: Captivate ja Better Boss, joka nimensä vastaisesti piileksii Iikan selän takana.

Iikka Nurmonen liittyi lauantaina tuhannen ravivoiton klubiin samalla radalla, jolla hän ajoi uran ensimmäisen voittonsakin eli Kuopiossa. Voitto irtosi Ari Vianderin valmentamalla Le Gros Billillä.

Tonnin ylitystä jouduttiin odottamaan illan toiseksi viimeiseen lähtöön asti. Yritystä oli silti jo aiemmissakin starteissa, joista Nurmonen kokosi kolme kakkossijaa ja tukun muitakin suorituksia.

"Hieno merkkipaalu ja tottakai hienointa on, että se tulee Kuopiossa. Tämä on paras paikka, mihin sen voi toivoa", Maaningalla syntynyt Nurmonen totesi.

Uran ensimmäinen voitto tuli siis samassa paikassa, kun Iikka ohjasti isänsä Ossi Nurmosen valmentaman Vanillen voittoon tapaninpäivänä 2009.

Suomenhevosruuna oli tuolloin vielä alaikäiselle Iikalle tärkeä kaveri, jonka kanssa hän kertoo oppineensa raviurheilusta paljon.

Raviurheilun ammattilaiseksi hän kertoi halunneensa "noin viisivuotiaasta" lähtien. Omien vanhempien lisäksi kiitokset menivät myös Timo Hulkkoselle, jonka useita valmennettavia Nurmonen on ohjastanut. Suurimpia voittoja niistä on luonnollisesti tuonut Next Direction, jonka kanssa Nurmonen kiisi ennätyksellisesti alle 09:n viime kesänä.

Silti Nurmonen nimesi radan haastattelussa uransa toistaiseksi tärkeimmäksi saavutukseksi Midnight Hourin voiton Åby Stora Prisissa 2017.

"Jos saa pysyä terveenä ja ajaa sata voittoa vuodessa, se on minulle sopiva tahti", Iikka Nurmonen kuvasi tavoitteitaan ohjastajana.

Se kertookin siitä, että miehen tavoitteet ovat viime vuosina suuntautuneet myös valmentamiseen.

Hän pyörittää omaa tallia Jokimaan raviradalla Lahdessa puolisonsa Jenni Tuokon kanssa. Pariskunta on näyttänyt valmennuksen sujuvan muun muassa Better Bossin, Amazing Warriorin ja Look Completen menestysten myötä.

Kaksikko ehti niittää laakereita sekä valmennus- että ohjastuspuolella myös Ruotsin radoilla koronakeväänä 2020.

Joulukuussa 27 vuotta täyttänyt Nurmonen ylitti 1 000 voiton rajan 57. suomalaisena ja hän on siinä kautta aikain kolmanneksi nuorin.

Periaatteessa raja olisi siis voinut rikkoutua jo selvästi aiemmin. Hevosuralle hän lähti suoraan peruskoulun jälkeen määrätietoisesti isänsä työntekijänä.

Oman valmennustallin aloitettuaan Nurmonen on vähentänyt lainaohjastusten tahtia noin parillasadalla startilla vuodessa, kun vuosina 2014–2017 hän ohjasti noin 900 lähtöä vuodessa.

Veijo Heiskanen sai rajan umpeen vain 25-vuotiaana vuonna 1984. Hän on edelleen nuorin tuhat voittoa narutellut, sillä Hannu Torvinen ylsi rajaan niin ikään 25 vuoden iässä 2017, mutta hieman Heiskasta vanhempana.

Santtu Raitala oli rajapyykillä Nurmosen tavoin myös 27-vuotias, mutta hänellä oli seuraavaan syntymäpäivään vain kuukausi.

Nuorimpien viisikkoon kuuluu myös Antti Teivainen, joka ylsi ensimmäiseen tonniinsa vuoden 1988 lopulla täytettyään maaliskuussa 28 vuotta.

Ohjastajana Nurmonen on siis myös Suomen nopein. Kukaan muu suomalaiskuski ei ole päässyt hevosella alle 09:n tulokseen, ei kotimaassa eikä ulkomailla. Next Directionilla ohjastetun 08,9-tuloksen arvoa nostaa vielä se, että se tapahtui kotimaassa St Michel -ajossa.

Suosikkivoitollaan Åby Stora Prisissä vuonna 2017 hän aiheutti suoranaisen sensaation. Isä-Ossin valmentama Midnight Hour pesi kovat ruotsalaiset ennakkosuosikit. Ohjastaja oli tuolloin vain 22-vuotias.

Valjakko otti 1,6 miljoonan kruunun arvoisen voiton nykyaikaan harvinaisesti kolmannessa ratkaisuhiitissä kurakelissä Robert Berghin ohjastamaa Muscle Hustlea vastaan.

Menestys toi Nurmoselle myös mahdollisuuden ohjastaa ruunaa syyskuussa 2017 ensin Pariisissa UET-finaalissa ja sitten MM-lähdössä Yonkersissa New Yorkissa.

Suomen raviohjastajien 1 000 voiton klubin aiemmat jäsenet löytyvät Suomen Hippoksen tietokannasta.

Iikka Nurmosen ohjastusura Heppa-tietokannassa

Lue myös:

Iikka Nurmonen ja Jenni Tuokko MT:n erikoishaastattelussa joulun alla: Koronavuoden saldo päätyi selvästi plussalle – "Katsotaan, mitä Suomen raviurheilussa tapahtuu, tuleva vuosi ratkaisee paljon"

Iikka Nurmonen

 • Syntynyt 10.12.1993 Maaningalla nykyisessä Kuopiossa raviperheeseen
 • Valmentaa yhdessä kumppaninsa Jenni Tuokon kanssa Jokimaan raviradalla Lahdessa, jossa käytössä on reilu 10 paikkaa.
 • Kilpaili poneilla vuosina 2005–2009: 107 startista irtosi 14 voittoa.
 • Ensimmäinen totoravistartti tapaninpäivänä 2009 isän Ossi Nurmosen valmentamalla Vanille-suomenhevostammalla päättyi Kuopiossa kakkossijaan.
 • Kolmas ohjastustehtävä 5.1.2010 myös Vanillella Kuopiossa toi uran avausvoiton.
 • Avauskaudella 2010 ohjasti 83 starttia totosijoin 13–5–5.
 • Ohjastanut yli 100 voittoa putkessa vuodesta 2014 alkaen.
 • Eniten voittoja (161) kaudella 2017: startteja 870, voittoprosentti 19.
 • Samalla kaudella myös eniten ohjastettua palkintorahaa, 1018298 euroa. Ajajaliigan neljäs.
 • Viime kaudella syntyi paras voittoprosentti, 20%: 674 starttia - 135 ykköstä. Ajajaliigan kuudes.
 • Samalla viime vuosi oli valmennusuran paras 39 voitolla 124 startista, voittoprosentti hurja 31.
 • Valmennettavat tienasivat yhteensä 218 967 euroa.
 • Merkittävimmät ohjastustehtävät:
 • St Michel -ajo Next Directionilla absoluuttisella SE-ajalla 08,9 viime vuonna 2020.
 • St Michel -ajon ja Åby Stora Prisin voitot Midnight Hourilla 2017.
 • Suomen mestaruus Vermossa Next Directionilla 2019 ja 2020.
 • Finlandia-ajon ja Kymi GP:n kakkoset Next Directionílla 2019.
 • Kasvattajakruunun voitto ja Derbyn kakkonen Next Directionilla 2017.
MT Hevoset
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Fideliina Leo Mönttisen uusi suomenhevoslupaus - Overdose lähtee Iikka Nurmosen mukana Ruotsiin

Uutisviikko minuutissa: Arktista kilvanajoa, koronaa edelleen ja Ruotsin miljoonien jakoa kaiken muun ohella

Iikka Nurmonen lähtee talveksi Ruotsiin - ”Teemme kaikkemme, jotta saisimme puhuttua hänet jäämään pitemmäksi aikaa”

Gallup
MT Ravinetti Youtubessa
MT Ravinetti Youtubessa
Siirry kanavalle