Uutiset

Menestystammat palasivat ”Pappa” Airaksiselle - ”Tässähän joutuu eläkeläinen töihin”

Club Nord Elit ja Lara Luca ovat muuttaneet takaisin Risto Airaksisen treeniin.
Risto Airaksinen on käsite suomalaisessa raviurheilussa. Hän on voittanut ohjastajana vähintään yhden lähdön vuodesta 1967 lähtien. Viime kaudella Airaksinen ajoi kerran kilpaa - voittoprosentti oli täten 100. Yhteensä ykkössijoja on kertynyt mittavan uran varrella 1 273.

Hämeenkoskella pientä valmennustoimintaa pyörittävä pitkän linjan menestysmies Risto Airaksinen on saanut treenilistalleen St. Legerin ja Kasvattajakruunun voittaneen Club Nord Elitin sekä viimesyksyisen Oulu Express-kolmosen Lara Lucan.

 

Tammat kävivät jo viime kauden loppupuolella Hämeenkoskella, 7-vuotiaan Club Nord Elitin saldona oli tuolloin kahdesta kisasta kaksi kakkossijaa. Näistä toinen tuli Best Ladystä. 4-vuotias Lara Luca aloitti Airaksiselta Kasvattajakruunun alkuerän kolmosella ja jatkoi välierän kakkosella. Kauden päättäneessä finaalissa Lara Luca sijoittui seitsemänneksi.

 

”Club Nord Elit ei ollut silloin syksyllä edes parhaimmillaan, se oli limainen. Siihen nähden tamma oli hyvä. Olenkin sanonut, että luokkahevosen tuntee siitä, että se menee 70 prosenttisena sen mitä tavallinen menee parhaimmillaan. Club Nord Elit suoritti vajaanakin rehellisesti”, Risto Airaksinen sanoo.

 

Club Nord Elit kisasi keskiviikkona Vermon Tammatähdessä. Andover Hallin tytär ravasi kolmannessa sisällä ja tuli kärjen tuntumassa voimia tallella maaliin. Club Nord Elit saapui startin jälkeen Airaksiselle.

 

”Katselin eilistä kisaa hyvillä mielin. Jos tamma olisi ollut huono, se olisi palannut vielä pohjoiseen treenaamaan. Nyt tähdätään sitten Lahden Best Ladyyn. Sinne on puolitoista viikkoa aikaa, eikä tässä ihmeitä ehdi tehdä”, Airaksinen kertoo.

 

Club Nord Elit on ansainnut urallaan yli 180 000 euroa. Pohjakunnon tammalle loi talvella omistaja Reijo Suomalainen.

 

”Reijon kanssa ei ole ollut jatkosta sen suurempaa puhetta. Kunhan kelit korjaantuvat, he tulevat hevosineen tänne etelään Lammin paikkaansa. Varmaan myös Club Nord Elit muuttaa sitten jossain vaiheessa sinne.”

 

3-vuotiskaudellaan liki 26 000 euron tienestit kerännyt Lara Luca oli talven Juvalla Seppo Suurosen tallissa ja omistajansa Marjo Kaipaisen treenissä. Tamman alku-uran statistiikka on: 14 2-3-3.

 

”Lara Lucan tänne tuleminen venyi. Tamma paljastui viime kisan jälkeen kipeäksi, ja se sairasteli sitten joulukuun. Toukokuussa varmaan aloitellaan”, valaisee Airaksinen.

 

Hänellä on tammaduon ohella treenissään 11,9-aikainen ja yli 92 000 euroa tienannut Sue's Photo sekä 10,9-ennätyksinen ja liki 85 000 euron radoilta rahaa ravannut Anything For You. Molemmat ovat 9-vuotiaita ruunia.

 

”Tässähän joutuu eläkeläinen töihin, kun on tottunut lusmuilemaan”, nauraa 71-vuotias Airaksinen.

 

”Herään siinä kuuden jälkeen, kuten olen tehnyt 60 vuoden ajan. Siitä sitten venyttelyn kautta päivä käyntiin. Hevosmäärä on äärirajoilla. Silloin tällöin tarjotaan aina uusia ravureita treeniin. Kesällä asia on sitten eri, kun hevosia voi laskea laitumelle.”

 

Airaksinen on ohjastanut vähintään yhden voiton vuodesta 1967 lähtien. Huimalle putkelle on tarkoitus hakea jatkoa.

 

”Kyllä sarjaa pyritään jatkamaan. Siinä mahtuu joukkoon huonoja ja parempia vuosia. Ei minulla ole mitään valittamista. Lapsuuden ajan unelmat ovat toteutuneet, ja enemmän olen saanut kuin osasin kuvitellakaan. Kun katselin nuorena miehenä Solvallan radalla tuhannen voiton kerhoon kuuluneiden kuvia, ajattelin, että tuohon joukkoon ei taida olla asiaa. Niin vain kuitenkin oli”, Airaksinen tuumaa.

MT Hevoset
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Lara Luca Juvalle talvitreeniin – Suuronen ei ollut tyytyväinen oman tallinsa varsoihin

Sue's Photokaan ei enää pelastanut pelaajia

Mäki-Tulokkaan tähdet taas kohdallaan

Gallup
MT Ravinetti Youtubessa
MT Ravinetti Youtubessa
Siirry kanavalle
Uusin TalkKari
Katso video