Uutiset

Katso video: Suomen ensimmäinen monté-simulaattori auttaa välttämään vaaratilanteita – laji vaatii kovaa kuntoa

Opiskelijoiden kiinnostus toi Kaustiselle maan ensimmäisen monté-simulaattorin.
Elina Paavola
Veera Vekola opastaa Jamina Nättylää oikeaan asentoon monté-simulaattorin selässä.

Kaustisen raviopistona tunnetun Keski-Pohjanmaan ammattiopiston Kaustisen toimipaikassa on vuoden alusta lähtien järjestetty monté-koulu osana hevostalouden perustutkintoa. Monté tarkoittaa raviratsastusta.

Kaustisella on koulutettu hevosalan ammattilaisia yhtäjaksoisesti vuodesta 1984 lähtien. Haku koulutukseen on auki ympäri vuoden. Opiskelut aloitetaan yleensä syksyllä tai alkuvuodesta.

"Syksyllä 2020 perustutkinnon uudistamisen yhteydessä tehtiin päätös siirtää Perhon hevosalan opetus tänne Kaustiselle. Yhteishaussa meille oli todella paljon ensisijaisia hakijoita. Noin puolet opiskelijoista on Pohjanmaiden alueelta ja puolet muualta Suomesta", toimialapäällikkö Sirpa Puusaari kertoo.

Hevosalan perustutkinto koostuu 180 osaamispisteestä. Jo olemassa olevan taidon voi todistaa näyttökokeissa myös ilman aihetta edeltävää opiskelua. Opetusohjelma räätälöidään opiskelijan mukaan.

"Meille tullaan hyvin monenlaisen osaamisen kanssa hankkimaan lisää osaamista. Monella on jo aiempaa harrastus- tai työtaustaa hevosten parista. Aikuisopiskelijoita meillä on tällä hetkellä hieman yli sata ja nuoria noin 60. Lisäksi järjestämme täydennyskoulutusta", Puusaari havainnollistaa.

Hän kertoo, että Kaustisella perustutkinnon rakenne eroaa monesta muusta hevosalan koulutuksesta siten, että se voi koostua useista erilaisista valinnaisista osioista.

Yksi niistä on juuri tuore monté-koulu, joka järjestetään yhteistyössä Keski-Pohjanmaan liikunnan kanssa. Monté-koulussa harjoitellaan muun muassa hevosen sekä ratsastajan kunnon ja tekniikan kehittämistä.

"Montélla on pitkät juuret koulun historiassa, mutta välillä se eli pari vuotta vähän hiljaiseloa. Seuraamme kuitenkin jatkuvasti, mikä opiskelijoita kiinnostaa. Sen myötä montéa tuotiin taas enemmän tarjolle", Puusaari sanoo.

Koulutusta varten on hankittu simulaattori, jolla voi harjoitella sekä monté-ratsastusta että kärryillä ajoa. Simulaattorin hankkimiseen saatiin tukea Luova Kampus 2020 -hankkeesta, jota rahoitti Euroopan aluekehitysrahasto. Saman hankkeen aikana koulutusyhtymän Kannuksen toimipisteeseen hankittiin metsäkonesimulaattori ja monikonesimulaattori.

Oikean hevosen kokoa ja muotoa mukaileva simulaattorihevonen on valmistettu Englannissa, josta se saapui pari viikkoa sitten Kaustiselle. Simulaattorin avulla monté-ratsastajan asentoa voidaan hioa vierestä neuvoen. Sen avulla voi tehdä myös kuntoharjoittelua.

"Osa monté-koulun opiskelijoista on jo mukana lajissa, mutta joillekin laji on aivan uusi. Simulaattori sopii harjoitteluun hyvin myös siksi, että ratsastajan väsyminen ei siinä ole vaarallista. Oikeiden hevosten kanssa harjoitellessa väsyminen johtaa herkästi vaaratilanteisiin", opiskelijoita montén saloihin perehdyttävä kokenut monté-kilpailija Veera Vekola huomauttaa.

Monté vaatii kovaa kuntoa. Opiskelijat saavat monté-koulusta harjoitusohjeet ja -ohjelmat fysiikan treenaamiseen. Lisäksi he saavat oppia ravitsemuksesta ja henkisestä hyvinvoinnista. Koulu on mukana myös eurooppalaisten ravikoulujen yhteistyössä.

"Ruotsalaisista monté-huipuista Sofia Adolfsson ja Stephanie Werder luennoivat opiskelijoille. Myös Ranskassa vaikuttava Saara Jalasti on lupautunut kertomaan kuulumisia etäyhteydellä", Vekola kertoo.

Koronan hellittäessä luvassa on myös opintomatka lajin mahtimaahan Ranskaan.

Lue myös:

Viikon vieras Nelly Korpikoski huijattiin ajolupakurssille ja ensimmäiseen kisaan – sen jälkeen hän on kivunnut montén huipulle yli miljoonan ajokilometrin myötä

Monté-ratsastustakin voi nyt opiskella some-videoista: "Koronan aikana on yleistynyt, että voi esimerkiksi hevoshierontakurssille osallistua videon avulla"

Hevostalouden tutkinto ja arviointi uudistuvat – "Ei ole reilua opiskelijallekaan, jos kolmen vuoden opintojen jälkeen valmistuu osaamisella, jolla häntä ei kannata palkata"

Opiskelijoiden antama palaute vaikuttaa ammatillisten oppilaitoksien rahoitukseen – palautteen saaminen on kuitenkin vaikeaa

MT Hevoset
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Estesimulaattorilla saa varmuutta hyppäämiseen ja puhtautta suorituksiin – toistoja helppo tehdä paljon

Viikon vieras Nelly Korpikoski huijattiin ajolupakurssille ja ensimmäiseen kisaan – sen jälkeen hän on kivunnut montén huipulle yli miljoonan ajokilometrin myötä

Suomen ensimmäinen ravisimulaattori saapuu pian Kaustiselle: "Kouluttaja voi ohjata vierestä esimerkiksi oppilaan jalan tai käden asentoa"

Gallup
MT Ravinetti Youtubessa
MT Ravinetti Youtubessa
Siirry kanavalle
Uusin TalkKari
Katso video