Uutiset

Antti Tupamäki on odottavainen mutta luottavainen – "Tietysti on perhosia vatsassa”

Antti Tupamäen ajama ja valmentama Hetviina on suurin suosikki ravikuningattareksi. Viime vuonna kaksi ensimmäistä osamatkaa voittanut Hetviina hakee nyt kirkastusta kokonaiskilpailun nelossijalle.
Elina Paavola
”Joka matka on oma kilpailunsa ja joka kisaan on lähdettävä ajamaan voitosta. Ei siellä parane antaa mitään eteen kenellekään millään matkalla”, Antti Tupamäki kuvailee kuningatarkilpailua.

Christer Sandholmin omistama ja kasvattama Hetviina on menestynyt tälläkin kaudella mainiosti. Se on voittanut puolet kauden kahdestatoista startistaan, ja myös viimeistelykisa Vermon tammamaratonilla sujui voitokkaasti.

Antti Tupamäen mukaan Hetviina on saanut valmistautua kauden pääkisaan ilman ongelmia.

”Tunnelma on odottavainen ja aika luottavainen”, Antti Tupamäki aloittaa. ”Vaikea verrata onko hevonen parempi tai huonompi kuin viime vuonna. Hyvä se on joka tapauksessa ollut viime startteihin, ja kaikki on mennyt suunnitelmien mukaan. Viime startin jälkeen sitä käytiin läpi, mutta mitään hoidettavaa siinä ei ollut.”

Viime vuonna Hetviina näytti pitkään kulkevan kohti kuningatarkisan voittoa. Viimeisellä matkalla se kuitenkin jäi kuudenneksi ja tippui Virin Camillan voittaman kokonaiskisan neljänneksi. Hetviina menetti päätösmatkalla metrejä väsyvien vastustajien takana, mutta ei päätöspuolikkaalla enää itsekään loistanut.

”Tietysti viime vuosi jäi vähän kaivelemaan”, Tupamäki myöntää. ”Hevonen ei vaan ollut viimeisellä matkalla yhtä hyvällä ravilla kuin kahdella ensimmäisellä, ja tietysti se vähän mietityttää. Normaalisti se kyllä menee kolme kilometriäkin hyvin.”

Tupamäki kertoo lähtevänsä viime vuoden tapaan ajamaan jokaisen osamatkan voitosta. 17 000 euron ykköspalkinnolla ajettavat lähdöt ovat tammojen vuoden suuripalkintoisimpia kisoja.

”Joka matka on oma kilpailunsa ja joka kisaan on lähdettävä ajamaan voitosta. Ei siellä parane antaa mitään eteen kenellekään millään matkalla”, Antti Tupamäki kuvailee.

Hetviina on mennyt hyvin kaikilla matkoilla ja ollut varsin suoritusvarma. Nuorempana se laukkaili usein, ja vaikka tamma on vuosien varrella varmistunut, kokonaan se ei ole laukkojakaan jättänyt. Tältä kaudelta sillä on laukka kolmesta startista.

”Tänä vuonna on tullut yllättäviäkin laukkoja, mutta ei niitä jotenkin osaa pelätä. En ole oikein keksinyt syytä niihin, ja eiköhän se mene ravia. Tiukataan sitten sekkiä matkan varrella, jos ei muuta keksitä.”

Kokonaisuutena Tupamäki pitää kuningatarkisaa etukäteen viime vuotta tasokkaampana.

”Mukana on monta hyvää tammaa. Liisan Tulilintu, Suven Sametti, Ciiran Tähti ja Lakan Leija ovat kovimmat vastustajat. Eiköhän Hetviina tai joku niistä vie seppeleen.”

Antti Tupamäki, 33, on nuoren polven näkyviä raviammattilaisia ja tärkeä osa Tupamäen maineikasta ravisukua. Kuninkuusravien pääsarjoissa Tupamäen miehet ovat kilpailleet kolmessa polvessa. Antin isä Risto Tupamäki (1957-2019) voitti kuningatarkisan itse valmentamallaan Ujalla vuonna 1997 ja ravikuninkuuden Ville Herttuan valmentamalla Costellolla vuonna 2018. Riston isä Tauno Tupamäki (1913-1987) oli omalla Eri-Mustallaan kuninkuuskisan kakkonen Kouvolassa 1973. Eri-Mustan ajoi kuninkuuskakkoseksi myös Antin setä Antero Tupamäki, joka oli sillä kakkonen Porissa 1972.

Antti oli yhdeksänvuotias, kun Risto Tupamäki voitti kuningatarkisan Ujalla Ylivieskassa 1997.

”Paikalla oltiin, ja on se reissu hyvin muistissa. Etusuoralla katsottiin, ja viimeisen matkan jälkeen ynnäiltiin sekunteja. Kyllä se jo maaliin tullessa tuntui, että seppele tulee Ujalle. Olihan se mahtava kohokohta koko perheelle”, Antti kertaa.

”Kuninkuusravit ovat minulle ravivuoden ykkösjuttu, ja onhan se sitä melkein kaikille muillekin, vaikka on paljon muitakin hyviä kisoja. Onhan tämä raviurheilun kulmakivi ja monelle raviradalle pelastusrengas. Kyllä tätä täytyy arvostaa.”

Kilpailun erityisluonne ja perinteet tekevät viikonlopusta Antti Tupamäelle erityisen.

”Onhan tämä jännempi kuin mikään muu kilpailu. Kolme matkaa ja suurin titteli jonka suomenhevospuolella voi saada, ja tietysti on perhosia vatsassa. Sillä lailla sopivasti, ainakaan vielä ei jännitä liikaa.”

MT Hevoset
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Hevosia ja poneja kiusaavan polttiaisallergian eli kesäihottuman tutkimus hyödyntää Tähden Piirroksen vertailugenomia – suomenhevosen perimä on avattu tutkimuksen käyttöön

"Lento ei ole myynnissä, vaikka se ei enää senttiäkään juoksisi" – Vuoden voitokkaimman suomenhevosen titteliä tavoitteleva ruuna saattoi aiemmin pysähtyä radalla katselemaan maisemia

Puhelinsoitto laittoi Ida Heikkisen työsuunnitelmat uusiksi – Paltamo vaihtui Bolognaan

Gallup
MT Ravinetti Youtubessa
MT Ravinetti Youtubessa
Siirry kanavalle
Uusin TalkKari
Katso video