Uutiset

Rauno Pöllänen ja Kalle Taxam tavoittelevat toista peräkkäistä Solvallan voittoa: "Jos ori on tänään samanlainen kuin viimeisissä starteissaan, on sillä hyvä menestyssauma"

Pienemmän valmentajan asema ei ole ruusuilla tanssimista.
Erkki Kivistö
Rauno Pöllänen valmentaa hevosiaan Gävlen radalla.

Gävlen radalla hevosia valmentava Rauno Pöllänen on viihtynyt Ruotsissa jo 32 vuotta. Aiemmin Pölläsellä oli yli 20 hevosta valmennuksessaan. Tällä hetkellä hevosia on valmennuksessa seitsemän.

"Aluksi laitoin pois joitakin hevosia omasta tahdostani. Sen jälkeen lähti muutama lisää. Eihän minulla ole kuin 11 karsinaa käytössäni, joten sikäli tilanne on hallinnassa. Eihän muutama starttihevonen lisää olisi pahitteeksi”, hymähtää Pöllänen keskiviikkoaamupäivänä.

Pölläsen valmennettavat ovat menestyneet mukavasti viimeisten vuosien aikana. Etenkin Västerbo Grosbois on pitänyt tallin nimeä hyvin esillä. Nyt 10-vuotias ruuna on juossut Pölläsen valmennuksesta käsin lähes kaksi miljoonaa kruunua.

Pienemmän valmentajan asema ei Ruotsissakaan ole ruusuilla tanssimista Pölläsen mukaan.

”Eihän yksi Västerbo Grosbois auta pitämään tarpeeksi nimeäni esillä. Pitäisi olla muutama muukin hevonen, jotka pärjäisivät vähän isommissa lähdöissä. Pienellä hevosmäärällä ei vaihtuvuus tallin hevosissa ole kovin suurta."

Ei pidä kuitenkaan luulla, että 50 vuotta tänä vuonna täyttänyt Pöllänen olisi vaipumassa synkkyyteen. Keskiviikkoillan V86-pelin päätöksessä Solvallassa Pölläsellä on lupaava kolmevuotias Kalle Taxam startissa.

Kriterium-huutokaupasta 2019 hankittu Make it Happenin poika on saanut viime starteissaan juonen päästä kiinni. Ensin tuli kakkosija Rommesta ja viimeksi voitto Solvallasta.

”Minulla oli aikanaan emä Safir Brick treenissä. Ihan senkin vuoksi kiinnostuin varsasta huutokaupassa. Jos ori on tänään samanlainen kuin viimeisissä starteissaan, on sillä hyvä menestyssauma. Kyseessä on kuitenkin nuori hevonen, jolloin esitykset starteissa voivat heilahdella suuntaan tai toiseen. Tämä ja tallin toinen kolmevuotias Dilemma tuntuvat oikein lahjakkailta varsoilta."

Ruotsissa on ollut jo muutaman viikon ajan talviset olosuhteet. Kalle Taxam juoksee Solvallassa vähintään hokit takakengissä.

”Starteissa se on mennyt kesäkengässä, mutta harjoitusten perusteella hokeista ei pitäisi olla haittaa."

Rauno Pölläsellä taittuu suomen kieli hyvin Ruotsissa vietetyistä vuosista huolimatta. Nykyään Pöllänen pääsee puhumaan suomea myös Gävlen raviradalla päivittäin. Mika Ahtiainen on toiminut Gävlen ratamestarina reilun vuoden verran. Pöllänen kehuu Ahtiaisen työpanosta Gävlen radan eteen.

"Treenipaikoista ei menestys jää kiinni. Mikalla on oikein hyvä ote työhönsä, ja vaikuttaa että hän viihtyy täällä. Gävlehän on oikein hyvä paikka asua, ja valmentaa hevosia. E4-tietä pitkin tästä pääsee sujuvasti niin Solvallaan kuin Bergsåkeriin."

MT Hevoset
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Fredrik Persson on tammojen taitaja – "Keskityn ravimatkojen sijasta mieluummin valmentamaan kotiin jääviä hevosia”

Markus B Svedberg rakentaa määrätietoisesti uraansa: "Vuodesta 2015 lähtien olen ajanut joka vuosi enemmän rahaa sisään kuin aiempana vuotena"

Rauno Pöllänen starttaa kotirata-Gävlen V75-kierroksella kahdella valmennettavalla – tallissa myös kiinnostava tulokas

Gallup
MT Ravinetti Youtubessa
MT Ravinetti Youtubessa
Siirry kanavalle
Uusin TalkKari
Katso video