Karpalokakku
Pirteän kirpeät karpalot sopivat ihanasti täytekakkuun. Hyydytetty kerma-rahkatäytteessä ne tasapainottavat makeutta ja värjäävät täytteen vaaleanpunaiseksi.
Varaa kakkuun kotimaisia karpaloita, sillä niitä ei tarvitse kuumentaa ennen käyttöä. Kuva: Jaana KankaanpääKarpalokakku
10 annosta
Ainekset
Pohja
- 2 munaa
- 1 dl sokeria
- 4 rkl vehnäjauhoja
- 4 rkl perunajauhoja
- 1/2 tl leivinjauhetta
- Kostutus
- 1 dl valmista, sokeroitua karpalomehua
- Täyte
- 7 liivatelehteä + 2 rkl vettä
- 2 prk (á 200 g) vaniljarahkaa
- 4 dl kuohukermaa
- 1 dl sokeria
- 200 g (3 1/2 dl) karpaloita
- Koristeeksi
- 1 dl karpaloita
- tomusokeria
Valmistusohje
Vaahdota munat ja sokeri. Yhdistä kuivat aineet ja sekoita ne varovasti munavaahtoon. Laita leivinpaperi irtoreunaiseen vuokaan (halkaisija noin 22 senttimetriä) pohjalle ja voitele reunuksen sisäpuoli.
Kaada taikina vuokaan ja paista 175 asteessa noin 20 minuuttia. Painele pohja tasaiseksi ja kostuta mehulla.
Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä noin 10 minuuttia. Soseuta karpalot. Mausta sose sokerilla. Vaahdota kerma ja sekoita rahkan joukkoon.
Kuumenna kattilassa 2 ruokalusikallista vettä ja sulata kuiviksi puristetut liivatelehdet kiehuvaan veteen. Yhdistä liivateseos kerma-rahkavaahtoon. Kaada täyte pohjan päälle. Levitä karpalosose pinnalle ja nostele lusikalla kermarahkan sekaan raidoiksi. Halutessasi voit sekoittaa marjasoseen tasaisesti täytteeseen ja kaataa sen vasta sitten pohjalle. Peitä ja anna hyytyä yön yli.
Irrota vuoasta ja koristele karpaloilla. Ripottele karpaloille tomusokeria.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

