Linzin tortun resepti ulottuu yli 300 vuoden taa ‒ kokeile klassista reseptiä
Linzin torttu on näyttävää tarjottavaa kahvipöydässä.
Vadelmahilloa pursuava Linzin torttu edustaa itävaltalaista leivonnaisperinnettä. Kuva: Jarkko SirkiäLinzin kaupungin mukaan nimetty Linzin torttu kuuluu itävaltalaisiin klassikkoleivonnaisiin, jolla on pitkät perinteet. Sen resepti julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1718 ilmestyneessä keittokirjassa.
Taikinaristikoin koristeltu torttu jatkoi maailmanvalloitusta muualle Eurooppaan Tonavan kauppareittejä pitkin. Se saavutti suuren suosion yläluokan piireissä, sillä torttuun tarvittiin kalliita raaka-aineita – voita, jauhoja, manteleita, sokeria ja sitruunaa.
Taikinaan käytettiin myös arvokkaita mausteita, kuten kanelia, neilikkaa, muskottipähkinää ja kardemummaa. Täytteeksi sujautettiin erilaisia hedelmiä tai marjoja. Kuten aina, tästäkin tortusta on olemassa lukuisia erilaisia variaatioita.
Linzin torttu
12 palaa
- Ainekset
- 200 g voita
- 3 ½ dl vehnäjauhoja
- 2 dl sokeria
- 150 g mantelijauhetta
- ½ dl korppujauhoja
- 2 rkl sitruunamehua
- 2 tl sitruunankuoriraastetta
- 2 tl appelsiininkuoriraastetta
- 1 tl kanelia
- 1 tl vaniljasokeria
- ¼ tl neilikkaa
- 2 kananmunaa
- Täyte
- noin 4 dl kiinteää vadelmahilloa
- Pinnalle
- tomusokeria
Valmistusohje
Sekoita huoneenlämpöisen voin joukkoon kaikki taikinan ainekset lukuun ottamatta yhtä valkuaista, joka käytetään tortun voiteluun. Muotoile taikina palloksi ja nosta se jääkaappiin noin tunniksi.
Kauli tai painele ¾ taikinasta voidellun piirakka- tai irtopohjavuoan (halkaisijaltaan 26 cm) pohjalle ja reunoille. Levitä vadelmahillo pohjalle.
Kauli loppu taikina puolen sentin paksuiseksi levyksi kahden leivinpaperin välissä.
Leikkaa taikina veitsellä tai taikinapyörällä parin sentin paksuisiksi suikaleiksi. Nosta taikina leikkuulaudan päällä hetkeksi kylmään, jotta suikaleita on helppo käsitellä.
Asettele suikaleet ristikoksi tortun päälle ja voitele valkuaisella.
Paista torttua 175-asteisen uunin alatasolla noin 45 minuuttia. Anna tortun jäähtyä vuoassa.
Siivilöi pinnalle tomusokeria. Tarjoa sellaisenaan tai kermavaahdon kera.
Joko sinulle tulee MT:n ruokauutiskirje? Saat kerran viikossa neljä uutta reseptiä ja viikon ruokauutiset ilmaiseksi sähköpostiisi tilaamalla ruokauutiskirjeen. Seuraa meitä myös Facebookissa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

