Mehevä rättänä on rukiin ja mustikan taivaallinen liitto
Mustikkakukko eli rättänä kuuluu sekä savolaiseen että karjalaiseen ruokaperinteeseen. Tuhti ruis ja mehevä mustikkatäyte ovat lyömätön pari – etenkin vaniljakastikkeella aateloituna.
Mustikkakukko kuuluu karjalaiseen ruokaperinteeseen siinä missä savolaiseenkin. Kukko eroaa piirakasta siinä, että sen taikinakansi suljetaan päältä. Kukon päälle voi ripotella tomusokeria. Kuva: Lari LievonenRättänä eli savolainen mustikkakukko on juuri saanut EU:n nimisuojan. Se on yksinkertainen mutta taivaallisen hyvä jälkiruoka tai kahvileipä vaniljavaahdon tai jäätelön kanssa tarjottuna.
Rättänä eli mustikkakukko
- Kuori
- 200 g voita
- noin 1 dl sokeria
- noin 3 dl ruisjauhoa
- 1 tl leivinjauhetta
- Täyte
- reilu 1/2 l mustikoita
- 2 rkl perunajauhoja
- 4 rkl sokeria
Valmistusohje: Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi ja lisää ruisjauhot, joihin olet sekoittanut leivinjauheen. Sekoita tasaiseksi.
Ota 2/3 taikinasta ja vuoraa sillä uunivuoka. Sekoita täytteen ainekset ja levitä vuokaan. Muotoile lopusta taikinasta kansi ja ummista reunat.
Paista 200 asteessa noin 45 minuuttia, kunnes pinta ruskistuu.
Tarjoa vaniljavaahdon kera.
Vinkki: Vegaaniversion saat käyttämällä voin tilalla kasvisrasvaa ja korvaamalla vaniljavaahdon kaurapohjaisella vaniljakastikkeella.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

