Jouluoluen mallasohra tulee Linnaisten kartanosta
Sinebrychoffin tämän vuoden jouluoluen mallasohran viljelijä on Linnaisten kartanon isäntä Christian Stjernvall Mäntsälästä. Valinta tehtiin Viking Maltin auditoimista mallasohran sopimusviljelytiloista.
”Mallasohra on suurelle yleisölle aika tuntematon tuote. Pidän viljelykilpailun tavasta nostaa tuotantoketjun alkupäätä esille”, Stjernvall sanoo.
Jouluolutta pannaan syksyllä 29. kerran. Oluen mallasohran voi jo kahdeksantena vuonna jäljittää nimetylle tilalle.
”Kesä 2014 oli kasvuolosuhteiltaan erittäin haastava. Linnaisten kartanon viljelemä Harbinger pärjäsi lajikkeena haastavissa olosuhteissa kuitenkin hyvin”, Viking Maltin viljanhankintapäällikkö Sanna Kivelä kertoo.
Pieni jyväkoko ja heikot lajittelut olivat Kivelän mukaan selkeästi viime kesän mallasohrasadon suurin hylkäyssyy.
Linnaisten kartanon viime kesän mallasohrasadossa laatu oli kohdallaan: proteiinit olivat toivotulla tasolla, itävyys hyvä ja jyvät kooltaan tasalaatuisia ja ehjiä.
Linnaisten kartanon maista 500 hehtaaria on viljelyksessä, metsää on 1 400 ha. Tilan päätuotantokasvi on ohra, josta koko sato pyritään saamaan mallasohraksi. Tilalla viljellään myös öljykasveja maanparannukseen, vehnää ja aika ajoin ruista sekä härkäpapua vuoroviljelyn tehostamiseksi.
”Linnaisten mailla parannamme maan viljavuutta ja pyrimme niin ravinteiden hyötykäyttöön kuin vakaaseen ravinnetasoon resursseja hukkaamatta”, Stjernvall kertoo.
Sinebrychoff on viime vuodesta asti ollut mukana BSAG Elävä Itämeri -säätiössä.
”Kumppanuus merkitsee meille sitoutumista mallasohranhankintamme ja sen tuotannon kehittämiseen tavalla, joka parantaa Itämeren ekologista tasapainoa. Tämä tapahtuu tiiviissä yhteistyössä mallastoimittajamme Viking Maltin sekä sopimusviljelijöiden kanssa”, panimomestari Tapio Kangas-Heiska sanoo.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

