Punaviinissä haudutettu karitsapata
Lampaasta (yli 1 vuotta) tai vähärasvaisemmasta ja miedommasta karitsanlihasta (alle 12 kuukautta) hautuu maukas pata. Lampaalle sopivat pitkät kypsennysajat ja lempeän alhaiset lämpötilat. Täysin kypsää lampaanliha on yli 70-asteisena. Mausta lammas yrttimausteilla, kuten rosmariinilla, timjamilla, oreganolla tai mintulla sekä erilaisilla sipuleilla, kuten lempikumppani valkosipulilla.
Maukas pata syntyy hiljaa muhien joko liedellä tai uunissa. Maustamisen jujuna on sitruunainen valkosipuli-persiljatahna, punaviiniliemi ja artisokkakoristelu. Kuva: Kari SalonenPunaviinissä haudutettu karitsapata
6 annosta
Ainekset
- noin 1 kg karitsan tai lampaan paistia (luutonta)
- ½ tl suolaa
- ½ tl mustapippuria
- 1 ruukku persiljaa
- 3–5 valkosipulinkynttä
- 1 rkl sitruunankuoriraastetta
- 3 rkl oliiviöljyä
- 2 porkkanaa
- 1 purjo (silputtuna)
- 1 sipuli (hienonnettuna)
- 2 tl timjamia
- 5 dl punaviiniä (tai vettä)
- 1 lihaliemikuutio
Tarjoiluun
- 2 dl artisokansydämiä
Valmistusohje
Poista lihasta mahdolliset kalvot ja tali. Leikkaa liha paloiksi, kumoa kulhoon ja ripottele niille suolaa ja pippuria. Anna palojen maustua huoneenlämmössä noin puoli tuntia.
Hienonna persilja, silppua valkosipuli ja raasta sitruunankuori. Sekoita ne keskenään.
Kuumenna öljyä paistinpannussa. Ruskista lihapalat useassa erässä. Kumoa lihapalat uunipataan, lisää pannulle tilkka vettä, kuumenna ja kaada liemi joukkoon.
Lisää pannulle kuoritut ja lantiksi leikatut porkkanat, purjo- ja sipulisilput ja kuullota niitä öljytilkassa noin 5 minuuttia. Ripottele suurin osa persiljaseoksesta sekaan. Jätä loput koristeluun.
Mausta muhinut sipulisilppu timjamilla. Kumoa kasvisseos pataan lihapalojen joukkoon.
Kaada pataan viini ja murenna joukkoon liemikuutio. Sekoita.
Kypsennä lammaspataa liedellä tai uunissa 175 asteessa noin 1 ½ tuntia.
Koristele ruoka öljyyn säilöttyjä artisokansydämillä ja lopulla persiljaseoksella. Tarjoa keitetyn riisipastan, perunoiden tai riisin kanssa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
