
Näin saat isostakin hauesta hienon herkun – edes ruodot eivät haittaa
Arkisena pidetty hauki muuttuu helluntain juhlaruuaksi, kun siitä valmistaa moussemaisen pehmeän murekkeen.
Haukikvenellit on täydellinen helluntaiherkku pirteän limettikastikkeen kera. Kuva: Jaana Kankaanpää
Pannulla paistettaessa kalapihveihin ja -pulliin syntyy herkullinen, rapea paistopinta. Kuva: Jaana Kankaanpää
Heleän vihreä ruohosipuli on kevään ensimmäinen yrtti. Pilko sitä reilusti tarjolle haukimurekkeen kanssa. Kuva: Jaana KankaanpääMiedonmakuinen hauki on mitä parhainta ainesta kalamurekemassaan. Poista ensin isot ruodot kalapihdeillä – pienet jauhaantuvat hienoksi muiden aineiden kanssa.
Kalan jauhaminen onnistuu hyvin monitoimikoneella tai lihamyllyllä.
Kalafileet kannattaa jäähdyttää hyvin ennen hienontamista. Laita nahattomat fileet pari kertaa lihamyllyn läpi tai pyöräytä monitoimikoneessa hienoksi. Lihamylly tai monitoimikoneen kulho kannattaa myös pitää hetki kylmässä. Kylmistä raaka-aineista syntyy tasainen murekemassa.
Hauki on vähärasvainen ja mieto kala. Lisämakua murekemassaan saa jauhamalla mukaan vähän savustettua lohta.
Valmista mureketaikinasta kalapullia, pihvejä, puikkoja tai paista uunissa kokonaisena murekkeena. Jos et halua murekkeen pintaan väriä, kypsennä se vesihauteeseen eli laita vuoka isompaan astiaan. Peitä murekkeen pinta foliolla. Kaada isompaan astiaan noin 60-asteista vettä. Vesihaudekypsennys vaatii hiukan tavallista pidemmän kypsennysajan.
Kalapuikot maistuvat varsinkin lapsille. Taputtele mureketaikina levyksi ja leikkaa siitä suikaleita. Pyörittele suikaleet ensin vehnäjauhoissa, kevyesti vatkatussa munassa ja lopuksi ruisleipäjauhelmassa tai vaaleissa korppujauhoissa. Paista pannulla kypsiksi.
Pannulla paistaen pihveistä ja puikoista tulee rapeita. Isot määrät kannattaa kypsentää uunissa ja pakastaa.
Ranskalaiset valmistavat kalamureketaikinasta pitkulaisia kvenellejä. Melko löysästä taikinasta muotoillaan ruokalusikoiden avulla soikeita kalapullia ja pudotetaan kypsymään kiehuvaan kalaliemeen tai suolalla maustettuun veteen. Erilaisten haukiruokien kastikkeeksi sopii pikkunokkosista valmistettu muhennos tai sitruksen makuinen voikastike.
Piparjuuri-haukipihvit
15 kpl
2 (500 g) nahatonta haukifileetä
1 rasia (100 g) piparjuurituorejuustoa
1 dl maitoa
3 vaaleaa paahtoleipäviipaletta tai 3/4 dl korppujauhoja
1 dl ruohosipulisilppua
2 munaa
1/2 tl suolaa
pieni ripaus valkopippuria
(korppujauhoja)
Paistamiseen
juoksevaa rasvaseosta tai voita
Jauha kylmät kalafileet hyvin hienoksi tehosekoittimessa tai monitoimikoneessa. Lisää muut ainekset ja sekoita tasaiseksi massaksi. Anna seoksen turvota hetki.
Muotoile taikinasta pihvejä. Jos haluat, niin kierittele pihvit korppujauhossa. Paista pannulla kypsiksi molemmilta puolilta. Tarjoa perunoiden ja nokkos- tai limettikastikkeen kera.
Helluntain haukimureke
8 annosta
2 (500 g) nahatonta haukifileetä
2 dl kuohukermaa
3 vaaleaa paahtoleipäviipaletta
2 keltuaista
1 tl suolaa
2 rkl sitruunamehua
1/4 tl valkopippuria
2 valkuaista
Koristeeksi
sitruunaa, ruohosipulia
Jauha kalafileet mahdollisimman kylminä hyvin hienoksi lihamyllyllä tai monitoimikoneessa. Leikkaa leipäviipaleista reunat ohuesti pois. Lisää kalamassan joukkoon muut ainekset valkuaisia lukuun ottamatta ja sekoita tasaiseksi massaksi. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja nostele taikinan joukkoon. Valkuaisvaahto sitoo ilmaa ja tekee murekkeesta kuohkean. Taikinaa ei kannata sekoittaa liikaa.
Laita massa voideltuun ja korppujauhotettuun noin litran vuokaan tai annosvuokiin. Kypsennä uunissa 175 asteessa noin tunti, annosvuokia hiukan lyhyempi aika. Kumoa tarjolle ja koristele ruohosipulilla ja sitruunaviipaleilla.
Haukikvenellit
noin 12 kpl
400 g nahatonta haukifileetä
1 tl suolaa
1/2 tl valkopippuria
2 tl luomusitruunan kuorta raastettuna
1 valkuainen
2 dl kuohukermaa
Keittämiseen
2 l vettä
2 tl suolaa
Kuutioi jääkaappikylmä kalafilee. Jauha monitoimikoneella tasaiseksi. Mausta massa suolalla, pippurilla ja raastetulla sitruunankuorella. Erottele munasta keltuainen ja valkuainen. Lisää valkuainen seokseen. Kaada jääkaappikylmä kerma hiljalleen joukkoon koko ajan sekoittaen. Anna massan olla jääkaapissa pari tuntia.
Muotoile mureketaikinasta ruokalusikoiden avulla 12 soikeaa pyörykkää eli kvenelliä.
Keitä pyörykät suolalla maustetussa vedessä kypsiksi, noin 6 minuuttia.
Tarjoa pyörykät limettikastikkeen kera.
Limettikastike
6–8 annosta
2 dl ruokakermaa
1 dl vettä
1/2 kalaliemikuutiota
1/4 tl kurkumaa
puolikkaan limetin kuori raastettuna
1–2 rkl limettimehua
25 g voita
(1/2 rkl vaaleaa kastikesuurustetta)
Sekoita kattilassa ruokakerma, vesi, liemikuutio ja kurkuma. Keitä pari minuuttia. Lisää limetin kuori ja mehu sekä voi. Mikäli kastike on mielestäsi liian ohutta, lisää pieni määrä vaaleaa kastikesuurusta ja kuumenna.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

