Juustoa saadaan kasveista ja tomaatteja mullan alta
Lapsilla ei ole kovin selvää käsitystä siitä, mistä ruoka lautasillemme tulee. Suomessa ja Englannissa julkaistut selvitykset kertovat, että ruokakasvatusta pitäisi lisätä molemmissa maissa. Ruuan alkuperän tietäminen kuuluu kuluttajataitoihin.Essi Kulju selvitti Helsingin yliopistossa kotitaloustieteen kandidaatin tutkielmaansa varten 7-vuotiaiden helsinkiläislasten käsityksiä ruuan alkuperästä. Lapset saivat kertoa missä ruoka kasvaa ja miten se päätyy lautaselle.
Myös Britannian ravitsemussäätiö British Nutrition Foundation BNF julkaisi keväällä kansallisen koululaisselvityksen yli 27 000 5–16-vuotiaan lapsen käsityksistä muun muassa ruuan alkuperästä.
Kulju selvitti 19 ekaluokkalaisen käsitystä maidon, porkkanan, leivän ja makkarana alkuperästä.
Todenmukaisin käsitys lapsilla oli maidosta ja makkarasta. Vierainta olivat raaka-aineiden jalostukseen liittyvät tuotantovaiheet, eivätkä lapset tiedä, mikä on kasvien normaali kasvukausi.
Britanniassa lapsilta ja nuorilta kyseltiin muun muassa leivän, juuston, pekonin, voin, munien, maidon, perunoiden, parsakaalin ja perunalastujen alkuperää.
Yksi kymmenestä yläkoululaisesta uskoi tomaattien kasvavan maan alla. Lähes kolmannes alakoululaisista uskoi juustoa saatavan kasveista, ja viidennes uskoi kalapuikkojen olevan peräisin kanasta.
Yksi kymmenestä yläkoululaisesta luuli tomaattien kasvavan maan alla. Yli kolmannes 5–8-vuotiaista ja lähes viidennes 8–11-vuotiaista uskoi pastan olevan peräisin eläimistä.
MT-Ruokatieto
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat


