Leivo mehevä veriappelsiinikakku sesongin parhaista hedelmistä
Appelsiinien sesongin ollessa parhaimmillaan, on täydellinen aika hyödyntää näitä mehukkaita hedelmiä keittiössä. Hemmottele itseäsi ja läheisiäsi herkullisella veriappelsiinikakulla, jossa yhdistyvät makeus ja raikkaus vastustamattomalla tavalla.
Kahvikakku saa makua ja mehevyyttä veriappelsiineista ja -mandariineista, jotka nimestään huolimatta eivät aina ole ehtineet punertua sesongin alkuvaiheessa. Kuva: Sanne KatainenHyvä appelsiini on kiinteä ja kokoonsa nähden painava. Lajikkeita on satoja, mutta marraskuusta huhtikuuhun jatkuvan sesongin aikana meille tuodaan niistä vain muutamia, kuten Navelia, Valenciaa ja Jaffaa. Tavallisten appelsiinien tapaan käytettävät veriappelsiinit ovat kotoisin Sisiliasta, ja niiden sesonki on lyhyt. Jotta niiden punertava väri pääsee kehittymään, vaaditaan sopivan kylmiä öitä.
Veriappelsiinikakku
noin 10 palaa
- Ainekset
- 200 g voita
- 2½ dl sokeria
- 3 kananmunaa
- 4 dl vehnäjauhoja
- 2 tl leivinjauhetta
- 2 tl kardemummaa
- 1½ dl maustamatonta jogurttia
- ½ dl veriappelsiinimehua + 2 tl kuoriraastetta
- Kuorrute
- 200 g maustamatonta tuorejuustoa
- 50 g voita sulatettuna
- 2½–3 dl tomusokeria
- 2 tl veriappelsiinin kuoriraastetta
- Päälle
- 2 veriappelsiinia
Valmistusohje
Vaahdota pehmeä voi ja sokeri. Lisää munat yksitellen samalla sekoittaen.
Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne jogurtin, mehun ja kuoriraasteen kanssa taikinaan. Kääntele tasaiseksi.
Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun leipävuokaan (vetoisuus 2 l).
Paista uunin keskitasolla 175 asteessa noin 50 minuuttia. Kokeile kypsyyttä pistämällä cocktailtikku kakun keskelle. Kun tikkuun ei tartu taikinaa, on kakku kypsä.
Pese päälle tulevista appelsiineista toinen huolellisesti, kuivaa ja raasta siitä kuoren oranssi osa (2 tl). Vuole molemmat appelsiinit kuorettomiksi, niin ettei hedelmän pintaan jää yhtään valkoista osaa. Leikkaa appelsiinit kiekoiksi.
Pehmitä kuorrutteen tuorejuusto sähkövatkaimella. Lisää muut aineet ja levitä jäähtyneelle kakulle. Viimeistele kakku talouspaperiin taputetuilla appelsiiniviipaleilla.
Huom! Jos et saa veriappelsiineja, tee kakku tavallisista. Voit käyttää myös verimandariineja.
Joko sinulle tulee MT:n ruokauutiskirje? Saat kerran viikossa neljä uutta reseptiä ja viikon ruokauutiset ilmaiseksi sähköpostiisi tilaamalla ruokauutiskirjeen. Seuraa meitä myös Facebookissa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

