ETL:n johtajalta painokas varoitus: ”Alan on uudistuttava tai sen kohtalona on näivettyä”
Elintarviketeollisuusliiton puheenjohtaja Annikka Hurme peräänkuuluttaa alan uudistumistarvetta, mutta myös päättäjien toimia EU-sääntelyyn liittyen.Elintarviketeollisuusliitto juhlisti tiistaina 80-vuotista historiaansa juhlaseminaarissa Helsingin Pikku-Finlandiassa. Tapahtuman avasi Elintarviketeollisuusliitto ja Elintarviketeollisuuden Tukisäätiön puheenjohtaja sekä Valion toimitusjohtaja Annikka Hurme.
Puheensa Hurme aloitti käymällä läpi sitä, miten odotukset ja vaatimukset ovat muuttuneet elintarviketeollisuutta kohtaan vuosikymmenten aikana.
”Ruuan riittävyyden ja ravitsemuksellisen sisällön varmistamisen rinnalle on noussut ympäristöllinen kestävyys”, Hurme totesi.
”Luonnosta riippuvaisella alalla korostuu yritysten kyky reagoida ja muuttaa toimintaansa.”
Hurme nosti myös eille nykyajan poikkeuksellisen tilanteen, joka vaikuttaa myös suomalaisten valintoihin.
”Euroopassa soditaan jälleen. Sodan lasku näkyy myös suomalaisten arjen kustannusten nousuna. Elinkustannuskriisi, inflaatio ja ostovoiman murentuminen mursi muurit tuontiruualta”, Hurme sanoi ja jatkoi:
”Suomalaiselle kuluttajalle kotimaisuus ei ole enää keskeinen tekijä päätöksissä kaupan hyllyllä.”
Muutosten keskellä Hurme peräänkuuluttaa elintarviketeollisuuden yritysten uudistumistarvetta vastaamaan paremmin yhteiskunnan, kuluttajien ja kansantalouden muuttuviin tarpeisiin.
”Jälleen alan on uudistuttava, tehostettava toimintaansa ja vastattava kansainväliseen kilpailuun – tai sen kohtalona on hiljalleen näivettyä,” Hurme totesi todeten samalla, että lähtökohdat uudistumiseen ovat hyvät – kiitos korkean osaamisen.
Hurme nosti puheessaan myös poliittiset ratkaisut esille. Hänen mukaansa politiikassa on edistettävä tasapainoisesti huoltovarmuutta, kilpailukykyä ja kestävyyttä. Mitään näistä ei tulisi painottaa toista enemmän.
Lisäksi Hurmeen mukaan Suomessa tulisi siirtyä nykyisestä maatalouspolitiikasta pitkäjänteiseen ruokapolitiikkaan, jossa huomioidaan koko elintarvikeketju alkutuotannosta kuluttajalle, ilmasto ja ympäristö sekä ruokaturva.
”Näin ruuan tuotanto ja jalostaminen on mahdollista Suomessa tulevaisuudessakin. Ja kansalliset erityistarpeemme ja -piirteemme tulevat tunnistetuksi EU-sääntelyssä”, Hurme sanoi.
”Suomen pitää olla ajoissa ja aktiivisesti vaikuttamassa EU-aloitteiden ja säädösten sisältöön uuden komission aloittaessa työnsä.”
- Osaston luetuimmat




