Tämä asia tekee teestä joko hyvää tai pahaa: "Voin taata, että muuten jää juomatta"
Teen voi viedä uudelle tasolle valmistamalla sitä oikein. Muutama asia kannattaa pitää mielessä.
Oikea määrä teetä, oikea lämpötila ja oikea haudutusaika nostavat teenautinnon uudelle tasolle. Kuva: Anna-Katri HänninenKupillinen teetä rauhoittaa ja tarjoaa herkkuhetken. Moni saattaa kuitenkin tehdä virheen teen keittämisessä, mikä tekee siitä kitkerää.
Ravintolapäällikkö Anni Tuokko Teahouse of Wehmaisista kertoo, että yksi tärkeimmistä asioista teen valmistamisessa on käytettävän veden lämpötila. Esimerkiksi herkempi vihreä tee maistuu helposti kitkerältä, jos käyttää liian kuumaa vettä.
Suoraan vedenkeittimestä kiehuvaa vettä ei kannata käyttää muulle kuin mustalle teelle, jolle se voi silloinkin olla liian kuumaa.
”Hennoimmat teelehdet ovat vähiten käsiteltyjä. Niiden kohdalla veden lämpötila tulee pitää maltillisena, maksimissaan 70–80 asteessa”, Tuokko kertoi viitaten vihreään teehen.
Tuokko kertoo, että moni asiakas on kertonut, että ei juo vihreää teetä, koska se on liian kitkerää.
”Jos vihreää teetä hauduttaa sata-asteisessa vedessä, voin taata, että se jää juomatta, koska liian kuuma vesi kitkeröittää sen.”
Eri teelaatujen haudutuslämpötilat
– Musta tee: 90–100 astetta
– Vihreä tee: 70–85 astetta
– Valkoinen tee: 70–80 astetta
– Oolong: 85–95 astetta
– Yrtti- ja hedelmähaudukkeet: 95–100 astetta
Haudutusohjeet kannattaa katsoa aina teepakkauksesta.
Mutta miten vaikuttaa käytettävän veden lämpötilaan? Monella on käytössä perinteinen vedenkeitin, joka keittää veden kiehumispisteeseen, jonka jälkeen laite napsahtaa pois päältä. Tällaisessa tapauksessa voi opetella mittaamalla, kuinka kauan pitää odotella, että vettä voi käyttää.
Toinen vaihtoehto on hankkia vedenkeitin, jonka tavoitelämpötilaa voi säätää. Tällaiseen keittimeen voi asettaa lämpötilaksi siis esimerkiksi 85 astetta, johon laite lämmittää veden ja pitää sen kyseisen lämpöisenä tietyn ajan.
Muut kaksi tärkeää asiaa ovat teen annostelu sekä oikeanlaisen sihdin käyttäminen.
”Nyrkkisääntönä voi pitää yhtä teelusikallista teetä kahta desiä vettä kohti. Lisäksi irtoteessä kannattaa käyttää tilavaa siivilää, jolloin teelehdet pääsevät avautumaan kunnolla ja aromit pääsevät esille.”
Teetä ei kannata myöskään hauduttaa liian pitkään.
”Jos teetä hauduttaa liian pitkään, alkaa teestä irtoamaan parkkihappoja, jotka tekevät teestä kitkerää.”
Vihreille, valkoisille ja keltaisille teelaaduille riittää noin kahden minuutin hauduttelu. Mustalle teelle kannattaa pääsääntöisesti antaa kolme minuuttia. Erilaisissa yrttiteelaaduissa ja rooiboksessa haudutusaika voi olla paljonkin pidempi.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat







