Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Radikaalit vegaanit iskeneet Ranskassa lihakauppoihin

    Jo 17 lihakaupan ikkunat on särjetty tänä vuonna, lihansyöntiä vastustavat aktivistiryhmät ovat järjestäneet mielenosoituksia eri puolilla Ranskaa.
    Ranskassa lihakauppojen ikkunoita on rikottu ja kauppojen edustoilla järjestetty mielenosoituksia. Kuvan lihatiski ei ole Ranskassa toimivasta lihakaupasta.
    Ranskassa lihakauppojen ikkunoita on rikottu ja kauppojen edustoilla järjestetty mielenosoituksia. Kuvan lihatiski ei ole Ranskassa toimivasta lihakaupasta. Kuva: Lari Lievonen

    Radikaalit vegaaniryhmät ovat järjestäneet lihansyöntiä vastustavia mielenosoituksia eri puolilla Ranskaa. Uutistoimisto AFP uutisoi lähellä Pariisia organisoidusta mielenosoituksesta lihakaupan edustalla.

    Radikaalit, kasvissyöntiä kannattavat vegaaniryhmät ovat ottaneet kohteikseen lihakaupat. Kuluvan vuoden aikana jo 17 lihakaupan ikkunat on särjetty eri puolilla Ranskaa, raportoi Ranskan lihakauppiaiden liitto, CFBCT.

    18 000 lihakauppiasta edustava liitto on pyytänyt kesällä hallitukselta suojelua ja vaatinut hallitusta puuttumaan lihansyönnin vastustajien kampanjaan, jota liitto pitää "terrorismin muotona".

    Lihakauppiaiden liitto syyttää vegaaniaktivisteja oman elämäntyylinsä ja ideologiansa tuputtamisesta muulle väestölle.

    Vaikka yhtään aktivistiryhmää ei toistaiseksi ole syytettynä iskuista, eläinsuojeluaktivistien ryhmien arvellaan olevan niiden takana.

    Pariisin lähistöllä, Saint-Arnoult-en-Yvelines-pikkukaupungissa tapahtuneessa iskussa lihakaupan omistaja Elisabet Cure kertoi iskun tekijöiden jättäneen paikan päälle viestin, jossa kehotettiin lopettamaan eläinten sorto.

    "Siitä tiesin, että kyseessä olivat radikaalivegaanit", lihakauppias kertoi uutistoimistolle.

    Ranskassa toimii useita eläinaktivistiryhmiä. Näihin lukeutuvat muun muassa L214, 269 Life France / Boucherie Abolition. Boucherie Abolition käyttää eläinten teurastamisesta jopa nimitystä "kansanmurha".

    Boucherie Abolitionin tiedottajan Solveig Hallonin mielestä eläinten jalostamisen ei pitäisi olla ura, metodit ovat väkivaltaisia, Hallon sanoo.

    Ranska ja ranskalaiset tunnetaan pihvilihaa arvostavina, "kukkoa viinissä" -resepteistään ja hanhenmaksasta. Kasvissyönti ja erityisesti veganismi on marginaalista. Useimmat ranskalaiset ovat uutistoimisto AFP:n artikkelin mukaan "ylpeitä lihanssyöjiä".

    Isoissa supermarketeissa kasvistuotteet kuitenkin ovat yleistyneet kaupan hyllyillä – usein vastapäätä lihatiskejä.