
Jäikö joululta juureksia – Tee juurestagliatellea tai raastetta aasialaisittain
Juureksista tehdyt raastesalaatit tarjoavat mukavaa vaihtelua arjen aterioihin.
Soijakastikkeella ja tuoreella inkiväärillä maustettu kastike tuo lisäpotkua porkkana-kyssäkaaliraasteeseen. Kuva: Jaana KankaanpääRaasta ensimmäiseksi jouluruokien valmistamisesta jääneet porkkanat ja lantut. Kotimaisissa kasviksissa on vielä keskitalvellakin runsaasti C-vitamiinia. Parhaiten se säilyy porkkanassa, lantussa ja keräkaalissa.
Porkkanaraaste sellaisenaan tai sitrusmehulla höystettynä korvaa salaatin. Sellaisenaan tarjottu lantturaaste on monen mielestä liian voimakkaan makuista. Raejuusto, rusinat, appelsiini- tai mandariinilohkot tasapainottavat makua.
Kyssäkaali on myös mainio ja edullinen lisä talven aterioilla, samoin kuin valko- ja punakaalit.
Juurestagliatelle
4 annosta
2 (noin 200 g) porkkanaa
pala (noin 200 g) lanttua
1 rkl voita
1/2 tl suolaa
1/2 rkl rakuunaa tai oreganoa
1 rkl sitruunamehua
1 dl omenatäysmehua
Kuori pestyt porkkanat ja lanttupala. Vedä juuresveitsellä kasviksista pituussuunnassa ohuita nauhoja. Sulata voi kattilassa ja lisää juuresnauhat, mausteet ja mehut. Hauduta kypsäksi noin 20–25 minuuttia. Tarjoa paistetun kalan lisäkkeenä.
Paahdettu juuressalaatti
4–5 annosta
2 (200 g) porkkanaa
1 (150 g) palsternakka
1 (200 g) pieni lanttu
lohko (200 g) punakaalia
25 g voita
1/2 tl suolaa
1/2 tl mustapippurirouhetta
1 prk raejuustoa
Suikaloi kuoritut juurekset juustohöylällä tai perunankuorimaveitsellä. Samoin punakaali. Kuumenna uuni 225 asteeseen Sulata voi uunipannulla ja pyöräytä kasvikset voisulassa. Mausta kasvikset suolalla ja pippurilla. Kypsennä uunissa 15–20 minuuttia. Sekoita kerran kypsennyksen aikana.
Laita kasvikset tarjoilukulhoon ja sekoita raejuusto joukkoon.
Coleslaw puna- ja valkokaalista
4 annosta
1 iso omena
1 sipuli
2 rkl sitruunamehua
lohko valkokaalia
lohko punakaalia
1/2 tl suolaa
1 tl sokeria
1/2 tl mustapippurirouhetta
1/2 dl keltaisia rusinoita
Kastike
1/2 rasiaa (á 350 g) ruokarahkaa
1 1/2 rkl vaaleaa siirappia
2 tl sokeria
1/2 tl suolaa
Leikkaa kuorittu sipuli hyvin pieniksi kuutioiksi. Kuori ja raasta omena. Sekoita sipulikuutiot ja omenaraaste sitruunamehun kanssa.
Raasta pala valko- ja punakaalia karkeaksi raasteeksi. Tai vedä juustohöylällä suikaleita kaalista. Jos kaalisuikaleet tuntuvat kuivilta, niin kauli tai nuiji niitä hiukan. Tee raastetta noin 5 dl yhteensä.
Kääntele kaaliraasteet sipuli-omenaseokseen. Mausta suolalla, sokerilla ja pippurilla. Anna tekeytyä puolisen tuntia.
Sekoita kastikkeen ainekset ja kääntele seos kaaliseokseen. Lisää lopuksi rusinat salaatin päälle.
Porkkana-kyssäkaaliraaste
4 annosta
1–2 (300 g) porkkanaa
1 (200 g) kyssäkaali
2 appelsiinia
2 rkl kurpitsansiemeniä
Kastike
2 rkl soijakastiketta
1 rkl inkivääriraastetta
1 dl omenatäysmehua
pieni pala punaista chiliä
Kuori ja raasta porkkanat ja kyssäkaali. Sekoita raasteet. Kuori appelsiini ja leikkaa lohkot irti kalvoista. Lisää appelsiinilohkot raasteen päälle. Paahda kurpitsansiemenet kuivalla pannulla ja ripottele pinnalle.
Mittaa kastikkeen ainekset pulloon ja ravista hyvin sekaisin. Valuta kastiketta salaatin päälle.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat


