Ella Kanninen oppi Italiassa, että ruoka on iso asia: "Tärkeintä on yhdessä syöminen"
Kun Ella Kannista pyydettiin kirjoittamaan kirja Italiasta, yhdeksi teemaksi nousi ruoka. Se oli yllätys sekä hänen ystävilleen että kirjailijalle itselleen.
Ella Kanninen poimi lähtiessään kotipihaltaan Italiasta laakerin- ja rosmariininoksia. ”Laakeri on yleisin pensasaitakasvi Toscanassa, ja rosmariinia käytetään tosi paljon ruuissa.” Kuva: Kari Salonen”Ystäväni tietävät, että en ole mikään ruoka-alan ihminen. Lapsena saatoin lämmittää ruuaksi kolme päivää vanhaa spagettia. Omat taitoni ovat edelleen vaatimattomat”, toimittaja ja juontaja Ella Kanninen tunnustaa.
Mutta kuusi vuotta pienessä Fianon maalaiskylässä lähellä Firenzeä ovat opettaneet Kanniselle, että ruoka on ihmiselle tärkeä asia – muutenkin kuin vatsantäytteenä.
”Italialaiset osoittavat rakkautta ruuan kautta. Ruoka on osa sivistystä, ja sen avulla viedään kulttuuriperintöä eteenpäin. On iso asia, mitä syödään, kuka ruuan on tehnyt, kuka sen tarjoaa ja miltä ruoka maistuu.”
Tällä viikolla ilmestynyt kirja Ellan Toscana, kyläelämää Italiassa on tuonut Kannisen Suomeen, missä hän käy melkeinpä kuukausittain. Perhe, johon kuuluvat Valerio-mies ja 8- ja 5-vuotiaat pojat Leonardo ja Raffaele, asuu Italiassa.
Koska Kanninen itse ei tunnustaudu mestarikokiksi, kirjassa esittäytyvät sukulaiset, ystävät ja naapurit. Tutuiksi tulevat ratsastuksenopettaja sekä tämän äiti ja äidin kuivakakku, viininviljelijä Paolo ja anoppi Teresa sekä monet muut ihanine resepteineen ja tarinoineen.
Yhdessä syöminen on tärkeintä
Tärkein asia, jonka Kanninen toisi italialaisesta ruokakulttuurista Suomeen, on yhdessä syöminen ja säännölliset ruoka-ajat.
Italiassa lounas alkaa puoli yhdeltä ja illallinen seitsemältä. ”Niitä kunnioitetaan. Ruokailu on päivän yhteinen hetki, jolloin vaihdetaan kuulumisia.”
Italialainen ruoka on Ellan mukaan yksinkertaista ja maistuvaa. Hyvä esimerkki siitä on tomaattikastike: freesataan sipulit, porkkanat ja sellerit hyvässä oliiviöljyssä, kiehautetaan siinä tomaatit ja survaistaan tehosekoittimella tasaiseksi. Se on helppoa ja ravitsevaa ja nopea valmistaa itse.
Aterialla italialaiset puhuvat mielellään myös ruuasta ja varsin suoraan. Kanninen kertoo, että toscanalaiset ovat kovia arvostelemaan ruokaa.
”Lasagne saattaa olla minusta ihan hyvää, mutta naapurini sanoisi, että tästä puuttuu se ja se aines. Kun tein tiramisua, ystäväni maistoi sitä ja sanoi: Liian löysää. Tule mun luokse, niin opetan sinulle, miten tiramisua tehdään kunnolla. Jokaisella pitää olla mielipide ruuasta.”
Mutta on Kanninen onnistunutkin. Kun hän teki kalakastiketta, ensimmäistä kertaa joku kysyi häneltä ohjetta. ”Oli tapahtunut käänne!”
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

