Aarre: Siankärsämö kiihottaa ruokahalua ja sopii ruokiin ruukkuyrttien tapaan
Siankärsämö on luonnon oma mauste, jota ei tarvita suuria määriä.
Siankärsämö on asterikasvi, joten pujolle allergiset voivat saada siitä allergiaoireita. Kuva: Markku VuorikariSiankärsämö tuoksuu voimakkaan mausteiselta. Joskus siankärsämön lehdissä on kirpeä, pippurinen, polttava maku, joskus sen maku on mieto ja miellyttävän ryytimäinen.
Kasvupaikka vaikuttaa kasvien makuun, ja joskus jopa vierekkäiset kasvit voivat maistua erilaisilta.
Maistele lehtiä poimiessasi ja päättele, sopivatko ne pieninä määrinä mausteeksi vai isompina määrinä ruoka-aineeksi. Miedon makuiset lehdet maistuvat mainioilta salaatin joukossa. Vain pieni kourallinen riittää makua antamaan.
Monet huippukokit käyttävät siankärsämön lehtiä säännöllisesti kaupan ruukkuyrttien kuten tillin, timjamin, salvian ja rosmariinin sijasta. Siankärsämön lehdet sopivat keittoihin, kastikkeisiin, pinaatiksi, perunaan, kotijuustoon, pataruokiin ja muhennoksiin.
Vahvemman makuiset lehdet sopivat erinomaisesti mausteeksi sellaisenaan tai yrttisuolasekoituksiin.
Siankärsämöä pidetään erittäin tehokkaana ruokahalun kiihottajana. Siksi siankärsämöteetä voisi juoda puolisen tuntia ennen ruokailua.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
