Sotkamolainen maidontuottaja huolissaan Terrafamen uraanikaivoksesta: "Pilaako hiukkaslaskeuma suomalaisen ruuan laadun ja maineen?"
Maidontuottaja Jari Tervo on vuosien varrella ollut yhteydessä niin viranomaisiin, poliitikoihin kuin maakunnassa vaikuttaviin elintarvikeyhtiöihin, mutta julkista keskustelua ruokaturvallisuudesta ei ole syntynyt.Sotkamolainen maidontuottaja Jari Tervo ihmettelee, miksi ketään ei tunnu kiinnostavan Terrafamen uraanikaivoksen vaikutukset kotimaisen elintarviketuotannon turvallisuuteen ja maineeseen.
Tervo kertoo olleensa vuosien varrella yhteydessä niin viranomaisiin, poliitikoihin kuin maakunnassa vaikuttaviin elintarvikeyhtiöihin. Lukuisista yhteydenotoista huolimatta ruokaturvallisuus ei ole noussut julkiseen keskusteluun saatikka vaikuttanut uraanikaivossuunnitelmiin.
Erityisen huolissaan Tervo on uraanikaivoksen aiheuttamista radioaktiivisia aineita sisältävistä mikrohiukkaspäästöistä. "Ne kulkeutuvat tuulen mukana pitkiä matkoja ja laskeutuvat minne sattuu."
Alkutuotannon lisäksi mikrohiukkaslaskeumilla on Tervon mukaan vaikutus myös muun muassa metsämarjoihin, riistaan ja pohjaveteen, jonne hiukkaset sade- ja sulamisvesien mukana lopulta päätyvät.
Tervon mukaan esimerkiksi Kanadan uraanikaivosten ympärillä on suojavyöhyke. Vastaavasta ei Suomessa ole ilmeisesti ollut edes puhetta.
"Täällä [Sotkamossa] puhutaan, että otetaan uraani pois kuleksimasta. Kyse on kuitenkin uraanin prosessoinnista.
Uraani erotetaan metalliliuoksesta uuttamalla. Tervon mukaan uraanista saadaan näin talteen keskimäärin ehkä noin viidennes, loput jäävät jätekiveen kuten ennenkin.
Lue myös:
Terrafamelle uraanilupa Sotkamon kaivokselle – lupapäätöksestä voi valittaa 9.3. saakka
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

