Ihana lakkavanukas syntyy vaikka kuvahtaneesta leivästä tai pullasta
Tässä leipävanukkaassa makua antaa lakka.
Hävikki vähenee, kun valmistat lakkavanukkaan hiukan kuivahtaneista pullista ja leivistä. Kuva: Sanne KatainenLapin soiden kultainen marja, lakka eli hilla eli suomuurain, aateloi yksinkertaisen leipävanukkaan. Voit maustaa vanukkaan halutessasi rommilla, mutta hyvältä se maistuu ilman rommitujaustakin.
Leipävanukkaan nerous on siinä, että siihen voi upottaa jo hiukan kuivahtanutta pullaa, vaaleaa leipää, kahvikakkua sekä croissanteja. Paras leipävanukas valmistuu, jos käytät useampaa laatua sekaisin.
Lakkavanukas
noin 8 viipaletta pullaa
- Ainekset
- 20 g voita
- 250 g lakkoja (pakaste)
- 2 dl maitoa
- 2 dl kermaa
- 1 dl sokeria
- 1 tl vaniljasokeria
- (1–2 rkl rommia)
- 3 kananmunaa
- Vuoan voiteluun
- nokare voita
- Koristeluun
- 1 rkl tomusokeria
Valmistusohje
Leikkaa pullaviipaleet kuutioiksi. Kuumenna voi pannulla ja paista paloja hetki sekoitelen. Kumoa puolet pullista voideltuun uunivuokaan. Säästä muutamia lakkoja koristeluun ja lisää loput vuokaan pullapalojen lomaan. Lisää loput pullapalat vuokaan.
Yhdistä maito, kerma, sokerit ja halutessasi rommi. Sekoita, kunnes sokerit ovat liuenneet nesteeseen. Lisää munat ja vatkaa rakenne rikki. Kaada maitoseos tasaisesti vuokaan.
Paista lakkavanukasta 175-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia, tai kunnes pinta on saanut sopivasti väriä. Anna vetäytyä hetki ennen tarjoamista.
Koristele vanukas lopuilla lakoilla ja tomusokerilla.
Vinkki: Voit käyttää pullan sijaan tai lisäksi myös vaaleaa leipää, kuivakakkua ja croissanteja. Vanukkaaseen käyvät mainiosti myös hiukan kuivahtaneet pullat ja leivät.
Joko sinulle tulee MT:n ruokauutiskirje? Saat kerran viikossa neljä uutta reseptiä ja viikon ruokauutiset ilmaiseksi sähköpostiisi tilaamalla ruokauutiskirjeen. Seuraa meitä myös Facebookissa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

