Piimäjuusto

Kotijuusto sopii leivän päälle tai hillon kanssa jälkiruoaksi. Voit maustaa piimäjuuston yrteillä ja valkosipulilla tai paistaa siitä munajuuston.
Leikkaa reilu siivu kotijuustoa ja tarjoile se leivän päällä.
Leikkaa reilu siivu kotijuustoa ja tarjoile se leivän päällä. Kuva: Jaana Kankaanpää
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Piimäjuusto

8–10 annosta

Ainekset

  • 3 l täysmaitoa
  • 1 rkl suolaa
  • 2 rkl sokeria
  • 3–5 munaa
  • 1 l piimää

Valmistusohje

Anna avaamattoman piimätölkin olla huoneenlämmössä yön yli, jotta sen happamuus lisääntyy.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Kuumenna maito sekoitellen lähes kiehumispisteeseen (95 astetta) paksupohjaisessa tai pinnoitetussa kattilassa. Lisää suola ja sokeri.

Vatkaa munat piimän joukkoon. Kaada piimä-munaseos hitaasti hämmentäen kuuman maidon joukkoon.

Kuumenna seos uudelleen, kunnes se kuplahtaa (85–90 astetta). Sekoita koko ajan hiljalleen.

Nosta kattila pois levyltä. Peitä kannella. Anna heran erottua noin 30 minuuttia. Nosta massa reikäkauhalla kostealla sideharsolla vuorattuun juustokehään tai siivilään.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Käännä sideharso juuston päälle ja laita päälle kevyt paino. Anna jäähtyä muutamia tunteja. Kumoa valmis juusto tarjoiluvadille.

Paistettu munajuusto

Nosta juusto leivinpaperille uunipellille. Voitele pinta keltuaisella. Paista juustoa 250 asteessa noin 10 minuuttia kunnes pinta on saanut kauniin kullanruskean värin. Tarjoa lämmin juusto kermavaahdon ja hillon kera.

Laktoositon munajuusto

Korvaa tavallinen maito ja piimä laktoosittomalla täysmaitojuomalla ja laktoosittomalla piimällä. Tarjoa hillon ja laktoosittoman kermavaahdon kanssa.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Maustamisvinkki

Mausta juusto tuoreella yrttisilpulla (1/2–1 dl) tai hienonnetulla valkosipulin kynnellä. Lisää mausteet varoen juustomassaan lävikössä.